Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Nahradí roboti tvou práci?

#
min

Je tvá práce ohrožená automatizací? Čti dál a dozvíš se, jestli tvoje profese ustojí blízkou budoucnost.

Už více než rok a půl žijeme ve světě pandemie koronaviru, firmy se pustily do digitalizace nebývalé intenzity a podle předpovědí největších personálních agentur u nás i ve světě budeme svědky prohlubování propasti mezi těmi, kteří mají potřebné technické či digitální dovednosti, a těmi, kteří je nemají.

Pandemie urychlila nástup moderních technologií. Kolik lidí čeká rekvalifikace?

Pandemie výrazně urychlila automatizaci a digitalizaci všech sfér našich životů, včetně té pracovní. Více než polovina pracovníků na celém světě tak mezi lety 2020 – 2030 bude potřebovat rekvalifikaci, uvádí výsledky studie s názvem Flexibility@Work 2021, která podrobně zkoumala, co můžeme v následujících letech očekávat od změn na trhu práce.

Kdo je z hlediska automatizace práce nejohroženější a komu se bude dařit?

Podle posledního průzkumu personální agentury ManpowerGroup přijdou o práci v důsledku automatizace a digitalizace především pracovníci na finančních a účetních pozicích, jejichž počet se sníží až o 20 %, následovat budou i administrativní pozice s očekávaným 11% úbytkem. Naopak největší nárůst v počtu pracovních pozic očekávají obory HR (+44 %) a IT (+40 %), kterým se bude nebývale dařit.

Pozice očekávající největší nárůst a snížení počtu zaměstnanců, zdroj: ManpowerGroup ČR

Světové ekonomické fórum zase předpovídá, že do roku 2025 změní nové technologie až 85 milionů pracovních míst. Není ale třeba panikařit, robotika je tu s námi už desítky let a lidé budou mít pořád co dělat. Spíše než o nahrazení lidské práce roboty, tak půjde o jejich vzájemnou spolupráci. Roboti budou pracovat ruku v ruce s lidmi a technické dovednosti se stanou čím dál tím více žádanější. My budeme vykonávat práci kreativní, u které je třeba přemýšlet v kontextu, zatímco roboti po nás převezmou práci, která je stereotypní, opakující se nebo nebezpečná.

Zamysli se nad tím, jakou práci nyní vykováváš a zda by ji robot mohl zvládnout. V rozhodování ti napoví i seznam top dovedností, které v roce 2025 budou u lidí nejpoptávanější. Ne náhodou jsou to totiž převážně ty, které stroje nikdy mít nebudou.

Top dovednosti v roce 2025

  1. analytické myšlení
  2. aktivní vzdělávání se
  3. komplexní řešení problémů
  4. kritické myšlení
  5. kreativita, originalita a představivost
  6. leadership
  7. ovládání technologií
  8. technology design a programování
  9. odolnost a flexibilita
  10. schopnost uvažování v kontextu

Jestli tě navíc ještě zajímá, zda může umělá inteligence někdy nahradit uměleckou sféru –⁠ hudebníky, malíře a spisovatele, poslechni si náš podcast na Spotify nebo YouTube s Ditou Malečkovou, ženou, která stojí za sérií povídek, které nenapsal člověk, ale právě neuronové sítě.

10 profesí budoucnosti

Vstoupili jsme do věku technologií, a pokud někdy byla práce v IT považována za revír divných „geeků“, dnes informační technologie platí za jeden z nejuznávanějších a nejžádanějších oborů na trhu práce. Nejinak tomu bude i v budoucnu. Jak poroste tlak na využívání technologií, lidé se je budou muset dřív nebo později naučit používat. Ten, kdo porozumí řeči počítačů, bude mít obrovskou výhodu a náskok před ostatními.

Co nám tedy z kariérního hlediska přinese budoucnost? Světové ekonomické fórum sestavilo seznam pracovních míst, která se do roku 2025 stanou nejvyhledávanějšími. Je tam i to tvoje? :-) Podívej se na graf níže.

Job Landscape by 2025, new jobs will emerge and others will be displaced, zdroj: Future of Jobs Report 2020, World Economic Forum

Na nic nečekej a vydej se vstříc novým výzvám

Digitální pokrok sice kartami na pracovním trhu ještě pěkně zamíchá, ale pokud víme, jakým směrem se bude ubírat, můžeme toho jenom využít. Je pouze na nás, zda se chopíme šance, kterou nám "nová" doba nabízí nebo usneme na vavřínech.

Ze všech dostupných zdrojů je více než zřejmé, že některé pozice díky robotizaci zaniknou, některé se přetransformují a spousta nových také vznikne. Ještě více se zvýší poptávka po lidech s technickým zaměřením a sníží po některých typech pracovníků, kteří budou při hledání uplatnění čelit stále větším obtížím. „Jedinou možností, jak se mohou pracovníci na těchto pozicích do budoucna ochránit před hrozbou propouštění, se stane rekvalifikace," říká Jacek Kowalak, ředitel personálně poradenské společnosti Randstad.

Pokud i ty přemýšlíš nad změnou povolání nebo si chceš jen zvýšit uplatnění na "novém" trhu práce, udělej krok vpřed a vstup do světa IT se vší parádou! Právě totiž startují registrace na jarní Digitální akademie Czechitas, rekvalifikační kurz, kde už za 4 měsíce získáš znalosti potřebné pro práci datové analytičky, testerky, nebo juniorní front-end vývojářky. Díky výuce online ušetříš i svůj čas na cestách.

Tak neváhej, IT je budoucnost. I Tvoje!

Další články:

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter