Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

V Česku chybí kolem 14 000 IT odborníků. Pojď to s námi změnit!

#
min

Poptávka po IT specialistech roste. Firmy hledají v regionech i mimo republiku.

Více než 79 % firem nabízejících volná pracovní místa v IT přiznává, že má s hledáním vhodných kandidátů značné problémy. Podle Andrewa Elliotta, spoluzakladatele platformy techloop.io, která se specializuje na párování IT odborníků a firem, v Česku chybí zhruba 14 000 IT odborníků a toto číslo se neustále zvyšuje. Proto se některé IT firmy rozhodly, že posílí nábor i mimo hlavní pobočky, které se obvykle nacházejí ve větších městech.

Firma Avast například oznámila, že chce změnit své fungování a práce zaměstnanců by tak měla být i po skončení covidu možná odkudkoliv, přičemž pracovní dobu si určuje každý sám.

Platy v IT prudce rostou

Nedostatek zaměstnanců v informačních a komunikačních technologiích brzdí rozvoj společností a zároveň žene platy v oboru nahoru. ČSÚ uvedl, že průměrná mzda IT odborníků v Praze se loni pohybovala na úrovni 70 000 korun. V ostatních krajích dosahoval plat v průměru 52 000 korun.

Zajímá tě, kolik berou například programátoři a jaké benefity jsou pro ně v práci nejdůležitější? Mrkni na dotazníkový průzkum společnosti Freelo. O platovém ohodnocení datových analytiků, testerek a vývojářů se dočteš zde.

Přednosti žen v IT

Jsme hrdí, že v roce 2021 prošlo Czechitas kurzy téměř 10 000 žen.

A co je jejich hlavní předností, po které všechny firmy v IT tolik lační? Barbora Bühnová, proděkanka Fakulty informatiky Masarykovy univerzity a spoluzakladatelka Czechitas si myslí, že je to hlavně schopnost propojovat různé světy. „Hodně holek, které v IT potkávám umí řešit věci v celé šíři možných vlivů a vnímat i souvislosti s přesahem směrem k uživateli,“ říká. Takže například pozice jako IT Consultant, Tester nebo Technical Support jsou ideální právě pro ženy. Pokud v názvosloví zmiňovaných pozic tápeš, podívej se na 12 typických IT pozic, které dnes a denně vídáme v pracovních nabídkách firem. Najdeš zde i zkušenosti lidí pracujících na těchto pozicích, jejich pro a proti, výstižné video rozhovory, infografiky a zkrátka vše podstatné, aby ses na IT trhu mohla rychle zorientovat.

Chceš nastartovat kariéru v IT? Přihlas se na Digitální akademii, rekvalifikační kurz, kde za 4 měsíce získáš znalosti z oblasti datové analýzy, testování, nebo webového vývoje. Navíc dostaneš i příležitost získat nové uplatnění a cenné kontakty. Mrkni taky na nabídku našich dlouhodobých kurzů, po jejichž absolvování obdržíš certifikát, se kterým si ve světě IT vybuduješ dobré jméno.

Tak co? Jdeš do toho s námi? 😊 IT je budoucnost. I Tvoje!

Další články:

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter