Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Holky, pozor! Rekvalifikace do IT je snazší, než si myslíte

#
min

Perspektivní a lukrativní kariéra v oboru informačních technologií je na dosah nám všem. Odhoď obavy a pojď povolání budoucnosti naproti. Kdy jindy, když ne teď?

IT - že se ti tahle dvě písmenka přehrávají v hlavě stále dokola, ale ještě jsi nenašla odvahu proměnit myšlenku ve skutečnost? A není už načase? Pandemie se postarala o nutnou potřebu digitalizace napříč všemi obory a ukázala, jak moc jsou informační technologie důležité. Už brzy se bez nich neobejde nikdo, a proto už určitě nejedna z nás přemýšlela nad tím, co jí z kariérního hlediska přinese budoucnost.

Jako povolání budoucnosti označuje Business Insider softwarové vývojáře a testery. Podle časopisu Forbes poroste také poptávka po lidech, kteří zvládnou analyzovat velké množství dat a pracovat s nimi. Právě schopnost kritického myšlení a analýza dat bude kandidáty na pracovní místa rozřazovat podobně jako kdysi znalost angličtiny.

I T(Y) MÝTY

Rádi bychom ti hned na začátku objasnili několik rozšířených polopravd, omylů a mýtů, které mohou brzdit tvou motivaci pro změnu kariéry i rozhodnutí začít pracovat v oboru informačních technologií.

Abych mohla pracovat v IT...

NE-MUSÍM VYNIKAT V MATEMATICE

Nemusíš být matematickým géniem, abys obstála v tomto oboru. Technické dovednosti totiž získáš časem a pílí mnohem snadněji než třeba ty měkké (interpersonální), které se učí obtížněji. Mezi nejoceňovanější vrozené soft-skills v IT patří touha učit se a nadšení pro zkoušení nových věcí. Pokud jimi vládneš, máš obrovskou výhodu!

NE-MUSÍM MÍT VYSOKOŠKOLSKÝ DIPLOM

Velká část nabídek práce z oblasti IT nevyžaduje vysokoškolský diplom. Hiring manažerům postačí certifikace od uznávané vzdělávací instituce. Jedním z mnoha příkladů je i Tereza, absolventka Digitální akademie: Web. Terka několik let pracovala v gastronomii a jednoho dne se rozhodla, že potřebuje změnu. Nové uplatnění jako junior front-end developerka našla pouhé dva měsíce po absolvování Digitální akademie.

NE-MUSÍM BÝT MUŽ

Zastoupení mužů je v oboru informačních technologií sice vyšší, ale to neznamená, že by zde ženy nebyly vítány – právě naopak! Firmy často investují do toho, aby přilákaly co nejvíce žen, protože genderově vyvážená skladba týmů je dobrá pro jejich fungování. Ženám se snaží vyjít vstříc třeba flexibilní pracovní dobou i podmínkami, které umožňují sladit práci a rodinný život. Maminky na mateřské/rodičovské dovolené s různými typy úvazků tak v oboru IT nejsou vůbec žádnou výjimkou.

KDE ZAČÍT?

Na jaře a na podzim startují v Czechitas čtyřměsíční rekvalifikační kurzy s názvem Digitální akademie, kde získáš potřebné znalosti z oblasti datové analýzy, testování, nebo webového vývoje.

Skvělá příležitost, jak si najít nové uplatnění i cenné kontakty v IT!

Akademie je prvním krokem ke změně práce. Její nedílnou součástí je také poradenství v oblasti kariéry a čas mentora, který s účastnicemi pracuje na individuálním projektu (velmi cenná položka do CV!).

CO SI VYBRAT, KDYŽ…

TOUŽÍM PO PRÁCI TESTERKY

V naší Digitální akademii zaměřené na testování se naučíš principy a techniky testování v rámci agilního přístupu k vývoji softwaru. Kromě analýzy uživatelských požadavků, budeš umět testovat aplikace a své výsledky reportovat. Vše si vyzkoušíš na reálném projektu, kde si postupně osvojíš jednotlivé aspekty testování. Více zde.

Proč testování softwaru?

Miluješ výzvy a dokážeš najít chyby dříve, než většina ostatních lidí?

CHCI BÝT FRONT-END VÝVOJÁŘKOU

V Digitální akademii: Web se naučíš tvořit frontendové webové aplikace. Získáš základní zkušenosti s obecnými principy vývoje aplikací, technologií HTML/CSS, programovacím jazykem JavaScript a frameworkem React. Více zde.

Proč web development?

Kreativita je tvou silnou stránkou? Potřebuješ v životě motor, který tebe i tvé schopnosti žene neustále kupředu? Jedním takovým je jednoznačně webový vývoj.

  • respektovaná pracovní pozice, která patří k těm nejvariabilnějším
  • průměrný plat 54 444 Kč
  • front-end weboví vývojáři rychle (nejen platově) rostou, protože dostávají spoustu příležitostí, navíc se vždy mohou rozhodnout pro svobodnou práci a pracovat jako konzultanti nebo si založit vlastní společnost
CHCI SE STÁT DATOVOU ANALYTIČKOU

Nastartuj svou kariéru s Digitální akademií: Data. Naučíš se pracovat s databázemi, čistit data, vizualizovat je a tvořit analýzy. Seznámíš se s jazyky SQL, Pythonem a vizualizačními nástroji Power BI/Tableau. Více zde.

Proč datová analýza?

Taky zbožňuješ ten pocit, když rozluštíš „detektivku“? Baví tě hledat příčiny a souvislosti v číslech? Ráda sbíráš „užitečné informace“?

  • datová analýza je komplexní obor, který má přesah do různých odvětví
  • průměrný plat 75 000 Kč
  • jistá perspektiva práce především z hlediska budoucího uplatnění

IT je budoucnost. I Tvoje!

Další články:

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter