Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Jana Zíková: Moje cesta k IT

#
min

Od obsahového marketingu k testování softwaru

Moje cesta do IT byla jednoduše řečeno – naprosto nevyhnutelná. Teď se nevyděste, ale czechitasí slogan „IT je budoucnost. I Tvoje.“ mi přijde stejně přesný, jako je jasný. IT je budoucnost nás všech, a když se rozhlédnu po lidech okolo sebe, začínám mít dojem, že se v IT dřív nebo později potkáme všichni. (A řekla bych, že rozhodně není od věci mít trochu náskok před ostatními.)

Medailonek 26
Jana Zíková, QA Engineer v Oriflame

O technologie jsem se zajímala vždycky a na gymplu jsem si dokonce zvolila IVT jako jeden ze svých maturitních seminářů. Tam jsem ale bohužel narazila na vyučujícího, který nebyl moc nadšený z faktu, že měl v semináři hned tři holky. Neustále nás podceňoval, zadával nám jednodušší úkoly a vůbec nám dával všelijak najevo, že na to „jako holky“ nemáme. Když se pak po nějaké době seminář rozpadl, velmi ráda jsem přestoupila do semináře z chemie.

K IVT/chemii jsem jako další maturitní semináře měla biologii a ZSV. Navíc jsem chodila na anglický gympl. Takže asi vidíte, jak rozkročená a nerozhodná ve svém směřování jsem vždycky byla. Šlo mi totiž více různých věcí, které mi přišly vyloženě až protichůdné a vždycky mě to štvalo. Považovala jsem to za nevýhodu. Dnes na to koukám přesně obráceně. A dobrá zpráva je, že se mnou na to dnes už obráceně kouká i trh práce. Některé obory teď po multipotenciálních lidech vyloženě prahnou. Ať už je to část IT světa, nebo třeba marketing, kde nyní běžně lidé píšou a k tomu tvoří základní grafiku a k tomu upravují (i celkem technicky) weby – to vše v rámci jedné pracovní pozice. A v marketingu jsem se nakonec po studiích sociálních věd a dvou letech práce jako badatelka/projektová koordinátorka ocitla i já.

4
Absolventka Digitální akademie: Testování

Jako marketingová specialistka ve vývojářské firmě jsem pak pracovala až do mé první mateřské. Už tehdy jsem byla celkem nadšená a od „psaní“ jsem se pomalu sunula k SQL, jednoduché IT analýze a dalším techničtějším věcem.

Čísla, analýzy, algoritmy, bádání, hledání, ale i psaní a spolupráce – tohle všechno je testing. A co je nejlepší? Na této pozici máte neskutečné možnosti rozvíjet se v dalších a dalších nových dovednostech a směřovat si pomalu tam, kam vás to potáhne. Držím vám všem, které to táhne do IT, palce a vzkazuju: jděte do toho!

A pak přišly děti, mám celkem tři kusy narozené hodně rychle po sobě – během 3 let a 3 měsíců byly na světě všechny. Nejstarší syn půjde teď v září do školy a nejmladší dcerka bude mít v červnu 3 roky. A mně začal kolotoč kolem rodiny. Během rodičovské jsem objevila Czechitas a jejich geniální kurzy, párkrát jsem některé ochutnala – třeba Datagirls nebo IT analýzu nebo seminář o Kariérním transferu.

Novou práci jsem si našla ještě před koncem Digitální akademie

A pak mě naprosto nadchla nová Digitální akademie: Testování. Během jejího průběhu mi bylo čím díl tím jasnější, že tohle je ta pravá cesta pro mě. Celá akademie byla neskutečně nabušená, bylo to jako dva semestry na vysoké nahuštěné do tří měsíců, byl to v pravém smyslu akcelerátor a byla to taky skvělá zábava. Podzim 2020 byl můj nejlepší podzim za posledních několik let a děkuji všem, kdo mi to umožnili – v čele s mým mužem, který naprosto samozřejmě převzal většinu zodpovědnosti za péči o děti a za fungování domácnosti.

A vyplatilo se. Ještě před koncem akademie jsem se přihlásila do tří výběrových řízení a skončila se třemi nabídkami v ruce. Začátkem února jsem pak nastoupila jako QA Engineer do Oriflame Software a jsem na sebe opravdu pyšná.  

- Jana Zíková, QA Engineer v Oriflame -

IT je budoucnost. I Tvoje!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter