Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Digitální akademie: Testování Brno očima studentek

#
min

Nebylo to vždy růžové a ano prošly jsme si krizí středního sprintu. Ale vydržely jsme a získaly Hvězdného unicorna.

Nebylo to vždy růžové a ano prošly si krizí středního sprintu. Ale vydržely a staly se Hvězdnými unicorny brněnské Digitální akademie: Testování. Vítězný tým ti popíše, co obnáší studium.

Drtivá většina žen, které podají přihlášku do Digitální akademie, chtějí ve svém životě změnu a ani my jsme nebyly výjimkou. Každá z nás má něco za sebou a všechny už víme, co od života chceme, a že work-life balance už pro nás není jen cizí slovo. Díky Czechitas se nám otevírají dveře budoucnosti, kterou už si nemusíme jen představovat. 

Náš tým spojila nejen touha po změně, ale i náhoda a stůl, ke kterému jsme zasedly a viděly se poprvé naživo. Respektive čtyři z nás. Tu pátou jsme si odchytly. Seděla totiž na baru, protože přišla krapet později. A byla to nejlepší volba. Byla to právě ona, která měla číslo 1 hned od začátku do konce, protože jako první vyplnila medailonek, náš tým se jako první samovolně sestavil a měl č. 1 a byl to také právě náš tým, který tou jedničkou zůstal i po Galavečeru. Takto vznikl tým BugBusters, ve kterém působily Hanka Barochová, Evča Blahutková, Anet Lorenzová, Verča Strnadová a Klárka Šulcová.

Digitální akademie je plná výzev, ale některé jsou s velkým V. Pár takových se dá hned na začátku vypíchnout. 

Patří mezi ně:

  • videovizitka, 
  • den, kdy si sestavujete tým,
  • první sprint,
  • test,
  • hackathon,
  • přezkoušení,
  • galavečer.

Každý to ale cítí po svém, pro někoho mluvení před více lidmi není překážkou, ani výzvou. Pro náš převážně introvertní tým to ale byly silné zážitky. Nicméně týmová podpora byla cítit hned od začátku. Šly jsme do toho s tím, že to víme předem a chceme se naučit vystoupit ze své komfortní zóny. Naučily jsme se nejen to. Když si vzpomenu na nervozitu z videovizitky, musím se teď už jen smát.

Výhodou rozvrhu je to, že jsou do něj aranžované i exkurze. Prohlídky partnerských firem jsou skvělou příležitostí nahlédnout do zákulisí skutečného testingu a pracovního prostředí testerů. Máš šanci položit otázky lidem, kteří už pronikli do praxe a zeptat se na cokoliv, co tě napadne. I třeba na to, jak vlastně vypadá den testera, jestli skutečně chodí na standupy nebo se mu můžeš koukat přes rameno, když zrovna testuje. Potkáš ale i šikovné lidi z HR, kteří ti zodpoví tvoje  otázky týkající se situace na trhu práce, jak to u nich ve firmě vypadá s flexibilitou vůči zaměstnancům nebo jak vypadá onboarding. V neposlední řadě navážeš cenné kontakty nebo se přinejmenším dobře najíš. 😃

Rozvrh je velice rozmanitý, ale taky velice náročný a intenzivní. Naučíš se používat tiketovací systém, dostaneš jiný náhled na webové stránky díky DevTools, zjistíš, že dobrá dokumentace se jednou stane tvojí kamarádkou, protože existuje API, a že SQL se neučí jen vedle v datové akademii. 

Při prvním sprintu jsme zůstaly na výuce o dvě hodiny déle, protože nás to chytlo, ztratily jsme pojem o čase a měly jsme pořád co řešit. Pak začneš najednou používat nástroje jako JIRA a jsi v jiném světě. Ne, nebylo to vždy růžové a ano prošly jsme si krizí středního sprintu. Ale jsme za to vděčné, protože právě takové chvíle tě zocelí, nasměrují, posunou a na tobě je už jen tyto příležitosti správně chytit a vytěžit. 

Abys mohla získat vytoužený certifikát, musíš absolvovat písemný test, který opravdu prověří tvoje znalosti, paměť, přemýšlení a rychlost. Tohoto milníku jsme se bály všechny, nebo aspoň jsme z něho byly nervózní, protože přece ti jde o ten papír. Ale nakonec tím prostě projít musíš a zjistíš sama o sobě, kde je tvoje slabina a v čem vynikáš. 

Pak přijde ten den, na který se tajně těšíš, protože tam ukážeš, co umíš. Na Hackathonu dostaneš příležitost. Tady vytasíš svoje sklills, které jsi nabrala během těch týdnů přípravy předtím. Příprava je důležité slovo. My jsme to slovo nepodcenily. Už tak byla celá akademie časově náročná, ale my jsme s holkama táhly za jeden provaz a vždy jsme našly termín, kdy jsme se sešly na Zoomu nebo Slacku a řešily jsme strategii a to, jak chceme, aby náš Hackathon vypadal. Braly jsme ho jako den, který si chceme pamatovat, taky si ho trochu užít a nezbláznit se z toho tlaku a zároveň odvést kus práce. Závěrečná řeč jedné z nás na Gala začínala slovy: “Významnými hodnotami našeho týmu jsou komunikace a strategie”. Toto nám doporučil každý mentor a kouč, se kterým jsme téma Hackathon naťukly. 

Ale na tom Zoomu jsme samozřejmě probíraly i jiné věci a významnou hodnotou našeho týmu bylo, je a bude i to, že se pořád chechtáme. 😃 Ten stůl na začátku byl snad kouzelnej. 😃

V týdnu před Gala vrcholí všechny emoce, napětí, nervozita. Doděláváš dokumentaci, prezentaci, učíš se text jak na divadelní představení, zanedbáváš domácnost a rodinu, a pak to přijde. Je to tady, Galavečer. Nemůžeš ani uvěřit, že jsi došla až sem. Ten večer to všem strašně sluší, chceš se všemi konverzovat, ale téma už ani není o testingu. Užíváš si tu atmosféru, ve vzduchu je sem tam cítit napětí a občas se ti zvedne tlak, ale pak zavadíš pohledem o kteroukoliv Czechitu a ona se usměje, protože sama tuší, že už to všechno končí a bude jí taky smutno. Všechny prezentace byly dobře zpracované a dozvěděly jsme se při nich, jak týmy pracovaly a kolik toho stihly. 

Náš jarní běh 2023 byl jiný, výjimečný, plný zvratů. Avšak byl plný lidí, kteří se obětovali, aby nás něco naučili. Odvážím se psát za všechny Czechity našeho běhu, když nyní vyjádřím těmto lidem vděčnost. Koordinátorce Evči děkujeme za boj, nervy, trpělivost a čas, který věnovala svému prvním běhu. Všem lektorům/kám, koučům/kám za ochotu předávat svoje znalosti lidem, kteří o to stojí. Našim mentorům, kteří nám po celou dobu byli oporou a dávali nám cenné rady. Děkujeme našim rodinám, bez kterých by nebylo možné celou tu jízdu absolvovat.

Děkujeme všem Czechitám, které byly součástí právě této akademie. Holky, všechny jste skvělé, silné ženy a jsme pyšné, že jsme to s vámi mohly prožít! 

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter