Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Co tě nejvíc zajímá o Digitální akademii a bojíš se zeptat

#
min

Tvoje (s)nová kariéra na tebe čeká! Máš v hlavě tisíc otázek a nemůžeš se rozhodnout, jestli je to pro tebe ta správná cesta? Přečti si nejčastější otázky a odpovědi k Digitálním akademiím.

Tvoje (s)nová kariéra na tebe čeká! Digitální akademie tě připraví na tvou první juniorní práci v IT. Máš v hlavě tisíc otázek a nemůžeš se rozhodnout, jestli je to pro tebe ta správná cesta a jestli ji zvládneš? Připravili jsme pro tebe nejčastější otázky a odpovědi.

Uvažuju, že se přihlásím, ale...

Nevadí, že jsem začátečník? Neumím programovat a nemám vystudované IT.

Neboj se. Digitální akademie je pro ženy, které s IT teprve začínají. Není potřeba, abys měla v oboru nějaké předchozí vzdělání a ani nemusíš mít zkušenosti s programováním. Neobejdeš se ale bez základních IT dovedností, a zároveň před zahájením Digitální akademie (nikoliv před podáním přihlášky) absolvuješ námi doporučené kurzy (prerekvizity), které najdeš konkrétně vypsané u tvé vybrané specializace. Je to tak proto, aby měly všechny studentky na začátku Akademie stejnou úroveň, na které budeme dál stavět.

Nevím, zda bych stíhala docházet na lekce osobně. Můžu absolvovat celou Digitální akademii online?

Formou výuky je tzv. hybridní (kombinovaná) forma. Znamená to, že si můžeš vybrat, zda se výuky zúčastníš prezenčně nebo se připojíš online. Akademii je tedy možné absolvovat online, ale osobní účast (např. na určitých lekcích či exkurzích) ti určitě doporučujeme. Navazování vztahů s Czechitas komunitou – dalšími studentkami, lektory, kouči, mentory a zástupci partnerských firem, je důležitou součástí celé Digitální akademie, proto do kurzu přednostně vybíráme ženy, které jsou v dojezdové vzdálenosti od města konání.

Proč bych měla studovat právě s Czechitas?

Naší misí je přivést do IT více žen. Spolupracujeme proto s firmami, díky jejichž finančním příspěvkům ti můžeme nabídnout až o 70 % nižší školné než u jiných vzdělávacích institucí. Zároveň klademe důraz na kvalitu výuky, která vychází ze současné praxe i z nejnovějších trendů na trhu.

Víme, že změna práce není jednoduchá. Bez intenzivní práce na svých znalostech, dovednostech i zkušenostech to nepůjde. Ale nemusíš na to být sama. Digitální akademie ti pomůže tvou cestu nastartovat. Práci s námi změnilo už víc jak 1 600 žen. Inspiruj se příběhy některých z nich:

Kromě znalostí a prvních praktických zkušeností získáš i cenné kontakty, propojení na partnerské firmy, sounáležitost se skvělou komunitou vyučujících i ostatních studentek, podporu našich koordinátorek, neformální setkání a příležitost získat nové uplatnění a práci.


Jaký obor si mám vybrat? Data nebo Testování?

Pokud vůbec netušíš, co by tě mohlo bavit, máme pro tebe pár tipů:

1. Zkus naše bezplatné seznamovací setkání, aby sis o daném oboru mohla udělat obrázek: Poznej Testování, Poznej Datovou analýzu.

2. Udělej si krátký kariérní test, ve kterém dozvíš, jaká pozice by ti mohla nejvíc vyhovovat. Zvaž taky třeba naše kariérní poradenství.

3. Přečti si článek o předpokladech pro práci v IT a zjisti, v čem se liší práce v testování, v datové analýze a webovém vývoji, a jaké schopnosti a dovednosti se ti na těchto pozicích budou hodit.

Jsem ve špatné finanční situaci a nemůžu si Akademii dovolit. Existuje pro mě nějaká možnost?

Nechceme, aby byly byly finance překážkou. Pokud jsi ve složité životní situaci, můžeš požádat o stipendium prostřednictvím našeho Nadačního fondu. Držíme ti palce!


Je Sylabus konečný, nebo se bude měnit? Potřebuju si rezervovat čas v kalendáři už teď.

Sylabus je jen orientační a může se ještě změnit. Můžeš ale počítat se stejnou náročností a frekvencí výuky. Pokud tě do Akademie přijmeme, fixní rozvrh ti pošleme přibližně 3 týdny před zahájením Digitální akademie.


Dsc 2770

Tak já se přihlásím, ale…

Podle čeho vybíráte účastnice?

Nejdůležitější je pro nás tvá přihláška. Věnuj čas motivaci, která ukáže tvůj zápal a prozradí o tobě hodně. Neboj se své nadšení přenést i do videovizitky, je to naše první (virtuální) setkání. Více o kritériích, podle kterých studentky vybíráme, najdeš zde.

Můžu poslat videovizitku jinak než přes G Drive? Nedaří se mi načíst.

Preferujeme námi určený způsob dodání videa. Pokud se ti to nedaří, dej vědět koordinátorce konkrétní Digitální akademie, která ti ráda poradí.

Mohu předepsané kurzy/prerekvizity studovat až po odeslání přihlášky, nebo je nutné mít prerekvizity hotové dříve?

Prerekvizitní kurzy můžeš splnit až po podání přihlášky, ale dej si pozor, abys vše stihla do startu Digitální akademie.

Poslala jsem registraci, obdrželi jste ji?

Po úspěšné registraci by se ti měla zobrazit stránka s potvrzením přijetí a měla bys obdržet i potvrzovací e-mail. Ve svém účtu Moje Czechitas bys měla vidět registraci v seznamu přihlášek. Pokud se tak nestalo, je možné, že při odesílání došlo k nějaké chybě. V tom případě ji pošli znovu. Kdyby problém přetrvával, neboj se napsatk oordinátorce.

Mohli byste mě ještě přijmout, když už jsou zavřené registrace?

Pokud už jsou zavřené registrace, bohužel nemůžeme nikoho dalšího přijímat. Znamená to, že jsme již naplnili kapacitu nebo už jsme kurz začali. Náhradnicí v DA se může stát pouze účastnice, která včas poslala přihlášku, a v případě, že se nám uvolní místo na DA, píšeme těmto vytipovaným.

Img 7253

Přihlásila jsem se a teď čekám…

Nestihnu absolvovat doporučené kurzy (prerekvizity) před zahájením Digitální akademie –⁠ můžu se jí i přesto zúčastnit?

Záleží na konkrétní Akademii, do které se hlásíš. V některých případech stačí, pokud máš pokročilejší znalosti dané tematické oblasti a prošla jsi podobným kurzem se stejným obsahem. I v tomto případě zkus napsat koordinátorce, která ti ráda poradí.

Kolik přijímáte dohromady účastnic?

Do každého běhu přijímáme přibližně 30 účastnic, vždy podle kapacity prostor daného města. Do Digitální akademie se nám ale hlásí několikanásobně více žen. Podání přihlášky tedy neznamená automatické přijetí. Studentky si vybíráme podle těchto kritérií.

Kolik přijímáte maminek na mateřské dovolené, nebo studentek? Preferujete nějakou skupinu?

Žádnou skupinu nepreferujeme. Ale vždy jsou ve skupině studentky i maminky na mateřské dovolené. Nejdůležitější je pro nás tvá motivace.

Můžu zaplatit ve splátkách?

Jasně, je to možné! Společně se zprávou o přijetí do Digitální akademie ti nabídneme i možnost financování studia prostřednictvím splátkového kalendáře, na kterém se pak společně domluvíte s koordinátorkou Akademie. Počítej ale s tím, že první platba musí být uhrazena před začátkem studia a poslední před jeho koncem. Pokud je i splátkový kalendář mimo tvé finanční možnosti, můžeš požádat o stipendium skrze Nadační fond Czechitas. Když splníš kritéria, uhradíme ti 100 % nákladů na Digitální akademii. FYI - žádost o stipendium má stejný deadline jako klasické přihlášky do Digitálních akademií.

Zvládnu to, když…

Jsem maminka na mateřské a mám práci na částečný úvazek.

Digitální akademií prošly stovky maminek s malými dětmi, které to zvládly. Je třeba mít na paměti, že jde o opravdu intenzivní studium a bez dobrého time-managementu a podpory rodiny se pravděpodobně neobejdeš. Ale neboj se, zvládneš to! 

Mám práci na plný úvazek.

Rozvrh připravujeme tak, aby se dal skloubit s běžnou pracovní dobou. Výuka probíhá v pracovních dnech v podvečer a o víkendu jeden celý den. Pokud pracuješ na směny, zkus se domluvit se svým zaměstnavatelem.

Tak jste mě vybrali…

Je docházka na lekce povinná?

U každého zaměření i města se může docházka mírně lišit. Přibližně ale můžeš počítat s tím, že bude třeba splnit následující:

  • 100% účast na všech hlavních akcích (Zahájení, Meet Your Mentor, Hackathon, Test, Galavečer),
  • 80% účast na povinných předmětech,
  • 80% účast na exkurzích.

Musím vypracovat projekt v průběhu Digitální Akademie?

Ano, projekt je praktická část Digitální Akademie, na které si společně se svým vybraným týmem vyzkoušíš všechny nabyté znalosti v praxi. Je to povinná součást Akademie, kterou potřebuješ pro získání certifikátu splnit.

Dsc 7800

Potřebuju čas na rozmyšlenou…

V jakém období probíhá Digitální Akademie?

Akademie běží vždy na jaře (březen –⁠ červen) a na podzim (září –⁠ prosinec). Pokaždé ale nevypisujeme všechna zaměření a místa konání.

Budou se témata Digitální akademie (Data, Web, Testování) každý rok opakovat? Tzn. že když se nepřihlásím tento rok, tak mám jistotu, že v příštím ho otevřete?

To ti nemůžeme slíbit. Otevření Digitálních akademií se váže na více faktorů. Jeden z nich je poptávka na trhu práce. Snažíme se učit to, co je aktuálně nejvíce žádané. Proto ti doporučujeme přihlášku neodkládat, pokud je tvoje vysněná Digitální akademie právě otevřená pro registraci.

Přihlas se do Digitální akademie

Pořád máš v hlavě spoustu otázek?

Přihlas se na online setkání Poznej Digitální akademii, kde se dozvíš o průběhu kurzu všechny podrobnosti a zároveň se budeš moct na cokoli zeptat jak našeho týmu, tak několika úspěšných absolventek, které už Akademí prošly. 

Další články:

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Barbora Břusková
Marketing Coordinator

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter