Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Veronika Krobová: Moje cesta k IT

#
min

Ze strojní průmyslovky až k programování

V květnovém vydání rubriky Tvoříme příběhy si představíme Verču, kterou svět techniky zajímal už od dětství. I přesto se k programování dostala vlastně náhodou, když omylem navštívila jinou přednášku. Posléze ji cestu zkřížily i kurzy Czechitas a už nebylo úniku :) Čím vším si Verča prošla a kam se díky své píli dostala?

Vystudovala jsem strojní průmyslovou školu hlavně proto, že jsem od mala celé své rodině „opravovala“, přesněji řečeno rozebírala všechny věci.. Na škole jsme využívali software Autocad pro návrh součástek a kresbu strojírenských nákresů. Do teď na něm kreslím své návrhy.

1

Po maturitě jsem nastoupila na Vysokou školu báňskou a přišlo mi logické jít na obor strojní. Asi v druhém semestru jsem si spletla místnosti a zúčastnila jsem se přednášky o geoinformatice, která mě velmi zaujala. Když mi mamka asi o měsíc později donesla informační leták na obor Geoinformatika, řekla jsem si, že by to mohlo být znamení a přestoupila jsem.

Už v průběhu školy jsem začala pracovat na půl úvazku v bance a tam jsem se dostala na plný úvazek na oddělení Prevence proti podvodům. Jako senior specialistka jsem spolupracovala na odhalování a prevenci před bankovními podvody a měla jsem na starost i chod týmu či plánování směn. Myslím, že tam jsem začala více pronikat do IT světa. Začala jsem například využívat SQL. A když jsme chtěli přijít na to, jak fungují BIN útoky, tak jsem si v makru naprogramovala něco jako generátor náhodných čísel.

Přístup všech školitelů, lektorů i koučů, které jsem měla možnost poznat je neuvěřitelný, samozřejmě v tom nejlepším slova smyslu. Všem jim velmi děkuji.

Další cesta v práci mě zavedla na oddělení Reklamací a stížností jako procesního specialistu. Měla jsem zlepšit a zrychlit podpůrné procesy, které pomáhaly týmu k řešení stížností a reklamací. Ve zkratce jsem optimalizovala tak hezky, že jsem zautomatizovala svou pozici. I na této pozici jsem používala SQL a okrajově i nástroje UML.

6

Přešla jsem do týmů procesních a projektových specialistů a zde jsem měla na starosti 4 oddělení: ADC (alternativní distribuční kanály, např.: internet banka, smart banka), hypotéky, podporu pro obchodní místa a pojištění. Tady už nešlo jen o optimalizaci procesů jako takových, ale také o spolupráci s návaznými procesy, implementaci projektů, či zavedení úplně nových procesů, např. prodejních. Nástroje UML jsem už využívala naplno a stala se součástí klastrů a vůbec AGIL postupů. Navíc jsem už mnohem více viděla pod ruce „ajťákům“. Hrozně mě fascinovalo to, že ze směti čísel a znaků může něco vzniknout.

Při hledání, jak se naučit programovat, jsem narazila na Czechitas. Přihlásila jsem se na základy programování. To mě bavilo a navíc jsem zjistila, že bude digitální akademie Java, na kterou jsem se přihlásila. Tento jazyk má pro mě velký význam. Mám ráda drony a chtěla bych si jednou postavit vlastního a Java je jazyk, kterým si ho můžu i naprogramovat. V květnu jsem nastoupila jako junior programátorka do společnosti U&SLUNO, která poskytuje informační technologie a poradenské služby. Takže na té programovací cestě jsem ještě na začátku 🙂 Mimo jazyka Java se chystám ještě na UX/UI design, protože mám moc ráda kreslení.

Jsem moc ráda, že jsem našla komunitu, jakou je Czechitas. Kromě možnosti se dále vzdělávat jsem zde našla i přátele a inspirativní lidi, kteří jsou ochotni vám kdykoliv pomoci. Protože mě atmosféra Czechitas nadchla, rozhodla jsem se, že se nebudu jen učit. Chtěla bych s učením také pomáhat a stát se lektorkou v kurzech pro děti.

- Veronika Krobová, junior programátorka v U&SLUNO

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter