Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Renáta Ocelková: Moje cesta k IT

#
min

Od správkyně webu až k junior testerce

Tentokrát se s námi o svuj příběh podělila Renča. Její cesta k IT byla opravdu zajímavá a trochu jiná, než jsme v těchto příbězích zvyklí. :) Přečtěte si o cestě, která vedla od studia výroby bižuterie přes správu webu, a díky velké píli, až k vytoužené IT pozici.

Jak začala moje cesta do IT? Klikatě

Můj původní obor „výroba kovové bižuterie“ byl zde na Severní Moravě neuplatnitelný. Rozhodla jsem se jít cestou informačních technologií. Zajímala mne tvorba grafiky, tvorba webů, marketing. Vzdělávala jsem se v těchto oborech. Absolvovala kurzy grafiky a tvorby webu v Centru celoživotního vzdělávání na VŠB. Učila se v online kurzech marketing. Následovala rekvalifikace na grafiku. Postupně jsem skládala cihličku k cihličce do domečku zvané dreamjob. Vědomosti jsem hledala a získávala přes síť ITnetwork, kde jsem našla kurz Tvorby webových stránek ve Vratimově. Přihlásila jsem tam svoji nejmladší dceru a zjistila jsem, že i pro mne se stane kurz přínosem. Vzděláváme se zde již třetím rokem.

První práce v IT

Našla jsem si první práci jako správce e-shopu pro malou firmu. Zde se mi znalosti grafiky, marketingu a základy tvorby webu hodily. Pozice byla samostatná a cíl jasný. Zvednout návštěvnost e-shopu a s tím související změny. Po večerech, víkendech a volných chvílích jsem studovala. Záběr mých zájmů byl široký: marketing a zbožové srovnávače, SEO, analytika... Četla jsem odborné články a knihy specialistů – borců svého oboru. Navázala jsem spolupráci s místním neziskovým spolkem, pro který dodnes vytvářím pozvánky pro tisk a spravuji jejich webovky.

Certifikace na Heureka specialistu

Následovaly měsíce příprav, studia, ověřování postupů v praxi. Pak kurz a složení certifikačních testů na zbožový srovnávač Heureka (ty měsíce předem se vyplatily) ☺. Profil na Heurece mi dal výhodu zviditelnění a tím také možnost poznávat administrace různých CMS a pomáhat majitelům e-shopů, kteří mě oslovili s prosbou o pomoc s nastavením tohoto srovnávače. Někdo by si mohl říci: „Proč tolik různých soudků?“ Ale časem člověk zjistí, že se navzájem prolínají, že z každého z uvedených oborů potřebujete mít nějaké znalosti.

Jak jsem objevila Czechitas

Pak jsem na FB objevila Czechitas a přihlásila se na některé z jednodenních workshopů. Když otevřeli v roce 2017 v Ostravě dlouhodobý večerní kurz „FajnOvý web" na tvorbu webových stránek a základy JQuery – volba byla jasná. Úterky po práci – Ostrava a kurz Czechitas, čtvrtky – kurz Vratimov.

Nová práce na obzoru anebo ne?

Téměř po dvou letech jsem ukončila pracovní poměr na pozici správce webu. Hledala jsem využití nabytých zkušeností a přiměřené platové ohodnocení. Přihlásila jsem se na výběrové řízení do IT firmy v Ostravě. Pozvali mě na výběrové řízení a přidělili demoverzi redakčního systému e-shopu k nastavení. Na základní zprovoznění jsem dostala 4 dny. Podařilo se mi zadaný úkol zvládnout za 3 dny a výběrové řízení vyhrát. Koncem zimy jsem nastupovala do zákaznické technické podpory. Učila jsem se v novém systému nastavit funkčnosti, komunikaci s klienty. Přesto jsem před koncem zkušební doby dostala výpověď. Ve firmě se změnily vlastnické poměry a probíhala restrukturalizace. Dostala jsem doporučení od manažerky, ale byla jsem bez pracovního uplatnění. V tu chvíli zvažujete.

Vybrala jsem si správně? Nejsem nejmladší, hůř vše leze do hlavy... Ne, nechtěla jsem se vzdát.

Podstatnou část léta jsem strávila doma s rodinou, dál se učila. Sledovala jsem i nabídku Czechitas na rekvalifikační kurz Digitální akademie: Java. Zde jsem váhala. Pochybnosti hlodaly. Bude to těžké. Budu schopna aspoň něco z toho pochopit? Programování není nejlehčí. Ano, zvažovala jsem, jestli do toho mám vůbec jít. Nabídku jsem zvažovala celé prázdniny. Nakonec jsem oslovila manažerku ostravské komunity Czechitas Irču Pláteníkovou, se kterou jsme se znaly a ona mi kurz doporučila. Výuka byla náročná a intenzívní, přesto jsem se na hodiny těšila. Pokud jsme se někde zamotaly – měly jsme nablízku ochotné lektory a kouče, kteří nám trpělivě pomáhali a snažili se, ať látku pochopíme. Poznala jsem tam spoustu skvělých lidí a získala nové přátele, které taky zajímá IT.

Můj nový dreamjob

Digitální akademie se chýlila ke konci a já se začala poohlížet po práci. Svého nynějšího zaměstnavatele jsem oslovila na Barcampu v Ostravě – konferenci ze světa internetových aplikací. V současnosti pracuji čtvrtým měsícem ve společnosti Programia na pozici junior testera. Práce mě baví – je velice zajímavá. Mám úžasné kolegy, kteří programují v .NET a navzájem si pomáhají. Obdivuji jejich obrovské zkušenosti a přehled ve tvorbě e-commerce.

Vzkaz pro váhavé vážky rodu ženského

Ano, změnit profesi směrem do IT není jednoduché. Je potřeba překročit své komfortní zóny a makat na sobě. Proto vzkazuji ostatním dívkám a ženám: „Neřeš, jak se na to dívá okolí. Neřeš věk a pohlaví. Nevíš, zda je to pro tebe? Chceš změnu? Láká tě to? Jdi do toho a snaž se! Nečekej hned úspěch, přijdou mnohé pády. Důležité je se zvednout a pokračovat. Znovu a znovu – tak jako bájný pták Fénix. A budeš se na své cestě za svým cílem posouvat. Musíš si sama věřit. Věřit, že i ty do IT světa patříš. A proto se ti to podaří.“

- Renáta Ocelková, junior testerka Programia

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter