Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Loučení s 2019 a novoroční předsevzetí na 2020

#
min

Rok 2019 nezapomeneme. Vzdělali jsme přes 10 000 lidí, otevřeli jsme první Czechitas House a 3 nové regiony. Letos vsázíme na udržitelný růst, regionální…

Začátkem každého roku jsou ve vzduchu cítit ambice. Objevují se na sociálních sítích, osobních i firemních blozích, v celofiremních emailech od ředitelů, výročních zprávách. Ale také v posilovnách, na běžeckých stezkách, na kurzech vaření i programování. I my v Czechitas máme ambice. Vycházíme nejen z toho kam cítíme, že směřuje trh dle odborníků, ale i z toho, co jsme se naučili v praxi s našimi studenty.

Rok 2019 byl pro nás zlomový. Nezapomenutelný. Největší. Plný organizačního i osobnostního růstu, regionálního rozvoje, velkých milníků, nových partnerství, úspěchů a radosti, ale také slepých uliček, interních změn a zkušeností.

Lépe jsme si pojmenovali naši misi. Jsme komunita, která inspiruje, vzdělává a uplatňuje nové talenty v IT k posílení diverzity a konkurenceschopnosti. Naše příběhy nekončí absolvováním kurzu, ale konkrétním uplatněním znalostí v praxi: přihláškou na vysokou školu se zaměřením na technologie, získáním nové práce v IT, dovedností pro výkon stávající ale měnící se profese nebo spuštěním nového projektu.

Směr Czechitas 2022 Flow 2019 10 30

Popularizace

Zvýšení digitální gramotnosti a zájmu o technické a celoživotní vzdělávání je předmětem mnohých popularizačních aktivit Czechitas. Je základní složkou naší společenské odpovědnosti. V roce 2019 jsme proto prezentovali na 70 konferencích a panelových diskuzích od Kyjeva, přes Atény, Bratislavu, Vídeň, Otrokovice, Ústí nad Labem až po Paříž, na 28 stáncích na Maker Fairu, Majálesích, TEDxech, Future Portu a na učitelských setkáních MŠMT učili děti a širokou veřejnost základy programování.

17 Listopadu Vaclavske Namesti

Vyšlo o nás 405 článků, nebo jsme v nich byli zmíněni. Největší radost máme ze zpětné vazby a pozitivních ohlasů od 31 805 fanoušků na všech našich sociálních sítích. Pro ně jsme připravili tradiční kampaně jako Hodina kódu, díky které dobrovolníci sami učili stovky dětí ve školách nebo doma základy kódování, nebo Codemas, kde jsme formou adventního kalendáře vytvářeli společně webovou herní aplikaci. Vyzkoušeli jsme si také reklamu Na maličkostech záleží, díky které nám T-Mobile pomohl zvýšit povědomí o Czechitas v regionech. Také jsme spoluorganizovali s Kiwi.com konferenci Women in Tech, zúčastnili se ženského fotbalového turnaje Asociace společenské odpovědnosti na Václavském náměstí a připravili první Bazaar(ek) s přednáškami o udržitelnosti.

It Kurzy Pro Zeny

Vzdělávání

Hlavním pilířem našich aktivit je vzdělávání. Děti a dospělé, převážně ženy, jsme učili na 238 workshopech a dlouhodobých pravidelných kurzech základům programování, testování, datové analytiky a bezpečnosti. Nově jsme třeba připravili workshopy Poznej svět IT, Robotí invaze 2, Naprogramuj si hru s micro:bitem, IT analýza, Úvod do programování XXL, Hlasový asistent a dlouhodobé kurzy Základy datové analytiky, Jak na vlastní e-shop, Javascript 2 a Tvořím web od A do Z. Pro děti jsme uspořádali 5 příměstských táborů v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě, 3 letní školy pro středoškolačky a dalších 30 kroužků, workshopů nebo víkendových kempů robotiky, Pythonu či mikroelektroniky pro holky a kluky.

Dětské Aktivity Czechitas

V rámci Czechitas Nová Generace za podpory Microsoft a silné partnerské sítě jsme uspořádali i workshopy a diskusní setkání pro učitele a ředitele škol. Na nich jsme probrali, jak zvýšit motivaci k podpoře výuky digitálních dovedností na školách a zprostředkovali zážitek, jak taková výuka může probíhat. Hledáme způsob, jak pomoci i formálnímu českému vzdělávání.

Vzdelavani It Ucitelu

I letos jsme na trh práce vypravili stovky budoucích datových analytiček a programátorek z šesti intenzivních tříměsíčních rekvalifikačních kurzů Digitální akademie: Data, které jsme už před třemi lety vyrobili díky podpoře Google.org. Odpilotovali jsme také v Brně novou akademii se zaměřením na Tvorbu webových aplikací. A z dalších formátů jsme zorganizovali čtyři hackathony a oblíbené pracovní veletrhy Job Fair v Brně a Praze.

Uplatitelnost

Propojení studentů na potenciální zaměstnavatele v naší partnerské síti je jedním ze způsobů, jak si představujeme uplatnitelnost znalostí. Více než tři stovky příběhů o ženách, které skrze nás získaly techničtější pozice, evidujeme díky pracovním veletrhům, workshopům a večerům věnovaným kariérnímu rozvoji. Mrkněte třeba na příběh nebo podcast jedné letošní absolventky Evy nebo na další v našem seriálu Tvoříme příběhy na blogu. Letos jsme navíc představili díky podpoře Accenture a Evropské unie kariérní a mentoringový portál O práci v IT.

Tvorime Pribehy Czechitas

Nakonec, minulý rok jsme si v předsevzetí slíbili 10 000 lidí, kteří projdou našimi aktivitami. Což bylo více než za všechny předchozí roky dohromady a dvakrát více než má průměrná veřejná vysoká škola. A? Povedlo se! Společně s absolventy všech jednodenních a dvoudenních workshopů, dlouhodobých a rekvalifikačních kurzů, táborů a kroužků pro děti, účastníky diskusních setkání s učiteli, řediteli a partnery, aktivními návštěvníky hackathonů, rodinných dnů a pracovních veletrhů, společně s absolventy našich webinářů a těch, co si stáhli tutoriály kódování na doma, jsme v loňském roce svému předsevzetí dostáli. Fanfára!

Komunita

Základem všeho, co děláme, je komunita. Komunita, která spojuje aktéry vzdělávání na jedno místo. Lidi, kteří se učí, s těmi, co učit chtějí. K pátým narozeninám jsme jim v září nadělili díky podpoře CTP ten největší dárek, Czechitas House, první vzdělávací komunitní centrum Czechitas v České republice. Přes 1 500 m² v Brně. Místo, kde se můžeme setkávat, inspirovat a vzdělávat děti, celé rodiny, mladé talenty a dospělé. Prostředí, kde vznikají inovativní nápady a nová pracovní přátelství.

Dsc 5802

A vyrostli jsme i do šířky. V letošním roce jsme na mapu přidali tři nové týmy. Olomouc a díky podpoře ŠKODA AUTO Mladou Boleslav a Liberec. Děkujeme Google.org, který nás dlouhodobě podporuje v regionálním rozvoji a my můžeme být tam, kde jsme nejvíc potřeba. Také náš tým má už 49 zaměstnanců, dalších 565 dobrovolníků, koučů, lektorů a přes sto partnerů.

Mapa Regiony Czechitas

Obrovské díky patří generálním partnerům Accenture, CTP, Google.org a Microsoft, díky kterým můžeme investovat do rozvoje krajských center, regionů, online vzdělávání a pouštět se do neprobádaných vod na cestě za lepším vzděláváním v České republice pro děti a dospělé. Strategickým partnerům Avast, Nestlé, Oracle Netsuite, SAP, ŠKODA AUTO, T-Mobile, Thermo Fisher Scientific a Verizon za to, že se dlouhodobě podílejí na výchově a uplatňování nových talentů, přibližují s námi výuku reálnému světu a pomáhají tak dokreslovat dětem i dospělým představu, o čem to IT vlastně je. A jak je důležité pro naši budoucnost a konkurenceschopnost.

Partneri Czechitas

Děkujeme všem dalším partnerům, kteří podporují naše projekty, mentorují, půjčují nám své „židle“, software, sítě nebo nám jen fandí. Bez nich by to vůbec nešlo. Bez každého, kdo v roce 2019 přiložil ruku k dílu, věnoval nám čas nebo energii, mluvil o nás, učil nás nebo předával znalosti studentům, vymýšlel kam nás posouvat dál nebo nás jen prostě měl rád.

A na závěr, to nejdůležitější poděkování patří každému v týmu Czechitas. Celému internímu týmu, lektorům, lektorkám, workshopistkám, workshopistům, koučům, koučkám, mentorům a mentorkám. Za tohle všechno, co tento tým vytvořil. Za velké pracovní nasazení, daleko za hranicí běžného zaměstnance, velké srdce, pokoru a lásku k tomu, co děláme. Za to, jak se učí, jsou hraví a kreativní. Dávají smysl celé organizaci a život každému příběhu. Děkujeme. #jsmejedentym

Dekujeme Czechitas

A co dále?

Naší ambicí je se během tří let stát v Česku největší komunitou a relevantní institucí neformálního vzdělávání v IT a jeho uplatnitelnosti v profesích budoucnosti.

Vize Czechitas 2022

Znamená to, že se postupně během roku 2020 přesuneme více k dospělým, stále se zaměřením na ženy, jakožto skupinou nejvíce ohroženou digitalizací, a budeme usilovat o to, abychom zvýšili jejich digitální a IT gramotnost, naučili je programování, testování, kódování a datovou analytiku v rekvalifikačních kurzech a pomohli jim uplatnit znalosti v praxi. Budeme se nadále věnovat dětem, ale s cílem je nadchnout pro technologie, jejich tvorbu, bezpečné užívání a celoživotní vzdělávání.

Nabidka Czechitas

Co nás čeká letos?

Nachystali jsme 162 jednodenních workshopů pro děti a dospělé, 85 dlouhodobých, intenzivních a rekvalifikačních kurzů a 104 popularizačních, komunitních a dalších akcí v našich osmi pobočkách. V Praze i Brně se chystá Digitální akademie: Web, mimo již tradiční Digitální akademie: Data. V rámci nového projektu Stipendium Czechitas připravujeme také v Českých Budějovicích, Brně a Ostravě Akademii testování. Budeme pokračovat ve vývoji vzdělávacího portálu pro naše studenty, nového webu a mentoringové platformy, těšit se můžete i na nový e-shop. Sledujte naše newslettery a sítě, aby vám žádná novinka neunikla, nebo přijďte rovnou zamávat osobně do našich vzdělávacích center, od února i v Praze! :-)

Těšíme se na vás.

S přáním všeho nejlepšího do nového roku 2020,

za celý tým Dita a Lenka

Tym Czechitas
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Dita Formánková
Czechitas Founder & Chair of the Board

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter