Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Anita Szelesová: Moje cesta k IT

#
min

Z gastronomie k webovému vývoji

V novém roce se s námi jako první o svůj příběh podělila Anita, která našla práci u našeho významného partnera Avast. Anita studovala na Vysoké škole ekonomické v Praze a během studií si přivydělávala v gastronomii. S blížícím se koncem studia si ale začala uvědomovat, že by chtěla dělat něco jiného. Jak se Anitin příběh vyvíjel dál?

K první práci v IT jsem se dostala během studia na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od prvního ročníku jsem brigádničila v gastronomii, nejdříve jako servírka a později jako manažerka. S blížícími se bakalářskými státnicemi jsem ale cítila, že bylo načase začít pracovat v oboru, ve kterém jsem viděla svoji budoucnost. Díky jednomu předmětu, na němž jsem se naučila základy web designu a web developmentu, jsem zjistila, že tím vysněným zaměstnáním je webový vývoj.

Img 3214

Tou dobou nebylo lehké najít práci s takovým finančním ohodnocením, aby mě uživila a zároveň mi umožňovala jeden den v týdnu chodit do školy. Navíc bez skills v daném IT oboru. Nakonec mi pomohly zkušenosti z pozice manažerky v gastronomii a začala jsem pracovat na pozici projekťačky ve webové agentuře.

Věděla jsem, že to nebyla moje vysněná pozice, ale umožnila mi dostat se do světa IT. Ze začátku to nebylo lehké. Musela jsem se zorientovat ve spoustě pojmů, žargonu, procesech a naučit se, jak to ve světe webového vývoje funguje. Postupem času jsem ale získala spoustu zkušeností, osvojila si znalosti z UX (User Experience) a utvořila si přesnou představu o tom, co obnáší práce webového vývojáře a jaké potřebuje znalosti.

Po dokončení magisterského studia se mi podařilo přesunout na pozici webové grafičky a UX designerky. Měla jsem možnost navrhovat weby od wireframů až po finální grafiku pro velké české, ale i zahraniční klienty. I když mě to bavilo, časem jsem si uvědomila, že to ještě není ta pozice, ve které se vidím i za dalších 5 či 10 let.

Jelikož mě na vysoké škole velice bavil předmět, na kterém jsem se naučila základy HTML a CSS, začala jsem se tomu věnovat. Ze začátku jsem se učila ze zdrojů na internetu, které jsou dostupné zdarma. Postupně jsem se začala učit i JavaScript, právě v programování v JavaScriptu jsem se našla. Slyšela jsem o Czechitas a pravidelně sledovala, jestli se objeví nějaký kurz nebo workshop, který by byl vhodný pro mě. Zrovna tou dobou se bohužel žádné kurzy s takovým zaměřením v Praze neplánovaly. Koupila jsem si tedy několik online video kurzů a po jejich dokončení zkoušela tvořit vlastní projekty.

Img 3194

Nakonec nadešel den, který jsem si určila jako termín, kdy si začnu hledat práci jako vývojářka. Czechitas zrovna organizovaly Job Fair v Praze, který se mi zdál být ideální v tom, že zúčastněné firmy budou otevřené pro nábor i bez zkušeností v dané pozici. Předem jsem si prostudovala seznam firem a ihned jsem se zamilovala do Avastu. Navíc jsem měla možnost si na Czechitas Job Fairu popovídat s jednou Czechitou, která již v Avastu pracovala, i s jejich HR pracovnicemi.

Během dopoledního workshopu i odpoledního seznamování s firmami jsem se dozvěděla spoustu tipů, které mi pomohly připravit se na pohovor.

Hned další den jsem do Avastu poslala životopis na pozici Web Developera a pak čekala, zda se mi ozvou. A oni se ozvali! Po několika kolech pohovorů a vypracování úkolu jsem skákala radostí, když jsem se dozvěděla, že mě vzali do práce mých snů. Když se mě někdo zeptá, zda se to vyplatilo, odpovídám nadšeným „ano“. I když je změna oboru velký krok, který vyžaduje spoustu úsilí a pevné nervy, stojí za to jít si za tím, co vás skutečně baví. Myslím, že pro úspěch v IT je potřeba tvrdá práce, chuť neustále se zlepšovat a především odhodlání. Proto holky v IT tak vynikají. Mají disciplínu, jsou zodpovědné, rády se učí, umí dobře organizovat a všímají si všech detailů. To jsou podle mě vlastnosti, kterých si zaměstnavatelé všímají, protože vědí, že pro ně mají obrovský přínos.

- Anita Szelesová, Web developerka, Avast Software s. r. o.

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter