Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Předpoklady pro práci v IT

#
min

Přečti si, jaké schopnosti se ti budou hodit pro práci v IT.

Není ajťák jako ajťák. V čem se liší práce Testera, Datového analytika nebo třeba Frontend Developera? A jaké schopnosti a dovednosti je naopak spojují? Pojďme si říct, které z nich se ti budou hodit, pokud přemýšlíš o práci v IT.

Možná si říkáš, že tvoje dosavadní práce s IT vůbec nesouvisí a předchozí získané zkušenosti ve světě IT nijak nevyužiješ. Právě naopak. Propojení zkušeností z jiného oboru ti může dát konkurenční výhodu oproti ostatním adeptům na pozici. Pokud jsi například dřív pracovala v bance, budeš mít velkou výhodu při vývoji bankovních aplikací, protože se na celý vývoj můžeš podívat ze širšího úhlu a sama budeš vědět, co ti třeba jako uživateli aplikace dříve nevyhovovalo.


Žádané soft skills pro práci v IT

IT průmysl není jen o hard skills, se kterými se můžeš seznámit na našich kurzech, ale právě taky o soft skills, neboli interpersonálních dovednostech, které využiješ napříč obory. Vybrali jsme pro tebe tři typické IT pozice a sepsali přehled, které soft skills se ti pro danou pozici můžou hodit.

Tester

Na této pozici se neobejdeš bez schopnosti pracovat v týmu, jelikož jako Testera tě čeká komunikace s vývojáři, s business analytikem nebo třeba i s koncovým uživatelem. S prací Testera jde ruku v ruce i pečlivost a schopnost zaměřit se na detail, což ti pomůže objevit chyby, které jiní lehce přehlédnou. Další výhodou je abstraktní myšlení, díky kterému lépe pochopíš celý projekt od začátku až do konce. A pokud máš základní znalost jakéhokoliv programovacího jazyka, máš téměř vyhráno :)

Datový analytik

Datový analytik je tak trošku detektiv, který dohledává potřebná data, která tvoří základ datové analýzy. Také je potřeba se umět v datech a informacích dobře orientovat, slova jako analýza a syntéza by ti neměla být cizí. Bez pečlivosti se zde taky neobjedeš, protože každá chyba v datech vždy vyplave na povrch a nic se neschová. Budou se ti hodit i dobré komunikační a prezentační dovednosti, abys byla schopná umět datovou analýzu nejen zpracovat, ale také ji odprezentovat např. zadavateli požadavku.

Frontend Developer

Jestli jsi kreativní duše, tak máš skvělý předpoklad stát se Frontend Developerem, protože právě kreativita je jednou ze základních schopností, která by ti na této pozici neměla chybět. Ačkoliv se může zdát, že ajťáci toho moc nenamluví, práce Frontend Developera ti dokáže opak. Právě schopnost efektivně komunikovat je nezbytná pro komunikaci jak s klienty, tak třeba i s projektovým manažerem. Pokud jsi někdy slyšela o myšlení tzv. “Out of the box”, zde určitě najdeš jeho využití např. při vymýšlení a navrhování nejvhodnějšího řešení pro daný úkol.

A dál?

Obecným předpokladem stát se schopným ajťákem je schopnost analytického myšlení a taky touha neustále se vzdělávat. Zájem o nové technologie je v tomto oboru samozřejmostí. :) Připomínáme taky, že snad na všech IT pozicích se dnes neobejdeš bez angličtiny, která se stala oficiálním jazykem všech IT nástrojů a programů. Pokud si s tímto jazykem ještě netykáš, doporučujeme se s ním co nejdříve skamarádit.

Zaujala tě některá z popsaných pozic a říkáš si, že bys v ní mohla být dobrá? To je skvělé! Nikdy není pozdě na to změnit svou kariéru a dělat to, co je šité na míru právě tvým schopnostem. My tě můžeme vybavit požadovanými hard skills pro danou pozici. Na jaře a na podzim startují rekvalifikační kurzy s názvem Digitální akademie zaměřené právě na testování, data nebo web. Absolvováním Digitální akademie získáš komplexní balíček vzdělání, poradenství v oblasti kariérního i osobního rozvoje, kontakty na partnerské firmy a hlavně příležitost získat nové uplatnění!

IT je budoucnost. I Tvoje!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Pavla Wittner
Partnerships Specialist & Career Development Brno

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter