Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Festivaly, TEDxy, konference v Paříži a další letní popularizační zážitky

#
min

Přečtěte si, kde jsme v létě mluvili a učili a kde nás potkáte na podzim


Začátkem školního roku jsme otevřeli spoustu dlouhodobých IT kurzů a nové rekvalifikační akademie. Samotnému vzdělávání a momentu, než student zasedne do školní lavice, ale předchází inspirace a závazek. Popularizace vzdělávání v technologiích a digitální gramotnosti je proto jeden z pilířů Czechitas.

  • S dospělými mluvíme o změnách na pracovním trhu a potřebě se učit nové dovednosti.
  • S dětmi o technologiích jako oboru, kterým se jednou můžou živit.
  • S ženami o tom, jak začít kariéru v IT.
  • S lidmi z firem, s vámi, o digitalizaci.
  • S městskými a krajskými zastupiteli o inovacích.
  • S vývojáři o tom, že můžou změnit svět, pokud své znalosti začnou předávat dál.

Kde jsme všude povídali nebo učili?

V Liberci jsme vystoupili v rámci programu TEDx Liberec mezi ostatními řečníky na téma Okno. Během dvaceti minut naše lektorka Lenka Hrdinová pomohla 150člennému publiku vytvořit své vlastní okno v internetovém prohlížeči. Vštípili jsme tak účastníkům do hlavy logiku za kódováním webu z oblasti HTML a CSS. Stačilo pár minut a mobilní telefon!

Na pražském výstavišti se ve dnech 21.-23. 6. konal druhý ročník Maker Faire Prague, veletrh kreativců, řemeslníků, kutilů a inovátorů a my mezi nimi učili děti základy algoritmizace pomocí ozobotů.

Stejný víkend jsem v rámci hudebního festivalu Metronom mluvila v panelové diskuzi programu Opera věnovanému budoucnosti vědy a vzdělávání s Michaelem Šebkem z ČVUT o digitálním Česku, a v zóně neziskových organizací jsme připravili pro děti a dospělé kódovací Twister.

Blog Fotka

Během června jsem vystoupila i na 6. Setkání Pražské inovační rady před krajskými i městskými zastupiteli, rektory univerzit a zástupci firem a povídala o naší komunitě neformálního vzdělávání, o spolupráci mezi soukromým sektorem, akademickou půdou a jednotlivci, a také v Pražském kreativním centru na Social Impact Night.

Během léta jsme uklízeli nejen naše vnitroorganizační procesy, ale i naše skříně. Mezi hodnoty Czechitas patří totiž i udržitelnost. Poprvé jsme uspořádali Czechitas Talks & Bazaar(ek) ve Vnitroblocku, během kterého si účastníci mohli za malý příspěvek pořídit oblečení, abychom z výtěžku mohli podpořit sociální podnik Přestupní stanice a náš projekt Czechitas Nová Generace. Na pódium jsme pozvali projekty, které se věnují nejen udržitelné módě, ale i životního stylu - například zakladatele aplikace Nesnězeno. Nebo znáte třeba Janu Moudrou? Kromě toho, že je jednou z nejznámějších českých IT žen, tak založila svůj druhý startup, Thriftigo, který mapuje obchody s oblečením z druhé ruky. Spojení IT a udržitelnosti totiž dává smysl.

4

V září jsme se vrátili nejen do lavic, ale i na diskuzní setkání, konference a pódia. V rámci Leadership programu pro CEMEX jsme 3. 9. v Praze učili vrcholové manažery z Mexika programovat ozoboty, o vedení lidí mluvila taky Lenka Franců na konferenci Oracle Women Leadership 11. 9. v Brně, které se zúčastnil i Ewan Goldberg, zakladatel společnosti Netsuite, a o kariérním vzdělávání nejen v Czechitas přednášela Monika Ptáčníková na IAEVG 2019 International Conference 11. 9. v Bratislavě.

Owl Lena 2

Velkým zážitkem byl pro nás Future Port Prague konaný ve dnech 10.-11. 9.
V zóně Future of Learning jsme ve spolupráci s BigClown a Accenture připravili pestrý program pro účastníky z řad firem, veřejnosti i škol. Na našich pěti vzdělávacích stanicích se všichni mohli v průběhu dne zúčastnit workshopů na téma Python, ozoboti, 3D tisk, elektronika a Google Assistant. Kromě samotného Jirky Krále se na našem stánku zastavilo přes 500 lidí!

5

V Paříži jsme na odborné konferenci European Conference on Software Architecture v rámci bloku Women in Software Engineering prezentovali nejen Czechitas, ale také jeden z našich úspěšných projektů Stipendium Czechitas. Zpráva o tomto projektu bude publikována jako článek ve sborníku konference. Současně jsme se aktivně účastnili panelu, kde se vedle naší Báry Bühnové objevila také například Chiara Condi (activist for women’s empowerment and the founder of Led By HER) a Elisabeth Kohler (Director of the CNRS Mission for Women’s Integration).

Lenka Franců se na Výroční konferenci RIS JMK zapojila do panelové diskuze k tématu, jak technologická změna s automatizací ovlivní pracovní trh a jaké dovednosti a kompetence budou potřeba pro budoucnost. Léto jsme zakončili akcí v našem novém centru, kde jsme hostili Komisi Rady města Brna pro chytré a otevřené město vedenou panem předsedou Jaroslavem Kačerem a tajemníkem Jakubem Rybáře.

Kde se potkáme do konce roku?

Třeba na Maker Faire v Mladé Boleslavi, WebExpo, Forbes konferenci Česko jak jsme na tom?, ABSL konferenci v Brně nebo jinde?

Krásný podzim,
Dita

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Dita Formánková
Czechitas Founder & Chair of the Board

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter