Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Lenka Kovačová: Moje cesta k IT

#
min

Z humanitního oboru k data analýze

V červnovém vydání Tvoříme příběhy se dozvíme o Lenčině cestě do světa informačních technologií. Lenku nadchlo IT už na základní škole. Konkrétně se zabývala HTML a CSS, které ji bavilo, ale neviděla v tom pracovní budoucnost. Nakonec se rozhodla pro studium humanitního oboru, ale ještě před ukončením školy už bylo vše jinak :) Co všechno Lence pomohlo najít cestu do IT?

Když si vybavím první setkání s IT, tak to bylo na druhém stupni ZŠ. Jako nadšená „nadějná“ spisovatelka a malířka jsem zveřejňovala svá dílka na blogu. Původní šablona se mi nelíbila, a tak jsem využila svou kreativitu a vytvořila si vlastní. Postupně jsem se díky tomu seznámila s HTML a CSS. Ještě nebyly dostupné online tutoriály a YouTube byl teprve v plenkách. Dost jsem se naučila ze stránek Jak psát web, a pokud jsem tam něco nemohla najít, na řešení jsem si přišla sama. Do tvorby šablon jsem zapojila i Photoshop. Toho si všimli ostatní uživatelé, začali mne oslovovat a prosili mne o pomoc. Sice mě to úžasně bavilo, ale nedovedla jsem si představit, že by mě to živilo. Patřila jsem k těm lidem, kteří dlouho nevěděli, co by mohli dělat. Proto jsem odložila nástup na VŠ a odjela pracovat do zahraničí. Chtěla jsem tam nabrat zkušenosti a udělat si jasno. Po návratu jsem se přihlásila na humanitní obor na Mendelově univerzitě.

Lenka Kovacova Da

Na VŠ jsem se setkala se statistikou. Ta mne zaujala, ale způsob výuky byl pro mě poněkud zdrcující. Většinu času jsme klikali na buňku vedle buňky v Excelu podle statistických vzorečků, které jsme si museli vtlouct do hlavy. Připadalo mi to zbytečné. Věděla jsem, že existuje mnohem jednodušší a racionálnější postup dvěma kliknutími myší.

Začala jsem být zvědavá, jak se s daty pracuje, jak vypadá práce datového analytika, ale především jsem se to chtěla skutečně naučit a rozumět tomu.

Kamarádka mi v té době pověděla o Czechitas, kde už několikrát byla na víkendových kurzech. „Když tě ta data tak zajímají, tak zkus třeba Digitální akademii.“ Informace o DA jsem našla na netu. Měla jsem strach, že kvůli práci a škole nebudu stíhat. Uvažovala jsem, že bych šla na akademii později… později… později…, až bych se vůbec nepřihlásila. To ne! Ještě v ten den jsem natočila videovizitku, vyplnila přihlášku a vše poslala.

Hned první týden v úvodu do datové analýzy nám statistiku vysvětlovala paní Maria Králová: „Zapomeňte na vzorečky, žádný si pamatovat nemusíte. Důležité je pochopit, kde co použít, a co vám to vypoví o datech.“ Během jednoho dne jsem se o statistice a datech dozvěděla víc než během celého semestru na VŠ. SQL bylo pro mne něco uplně neznámého, ale překvapivě brzy jsem se v něm začala dobře orientovat. Nejvíce mne nadchnul Python, programování v něm mi připadalo velice intuitivní.

Lenka Kovacova

Je pravda, že jsem si ke škole a práci naložila velké sousto. Bylo to časově dost náročné. Na lekce jsem chodila hned po práci a po nich jsem se ještě do dvou nebo do tří v noci učila na zkoušky nebo pracovala na závěrečném projektu. Ale vždycky jsem se na lekce těšila. Získala jsem pocit, že práce s daty nebo programování je pro mě to pravé.

Po DA jsem se učila Javu na ITnetwork a SQL si procvičovala na DataCamp. Přihlásila jsem se na hackathon v Brně a Košicích, abych získala ještě nějaké zkušenosti a dostala se mezi stejně naladěné lidi. Sama jsem nevěděla, co mne baví víc, jestli analýza dat, nebo programování. Na pracovním trhu mne čekalo setkání s realitou. Měla jsem velké nadšení, ale velmi málo zkušeností. Na prvních pohovorech jsem ne pokaždé dokončila zadaný úkol nebo jej vyřešila až za delší dobu. I když jsem byla při řešení úkolů postupně rychlejší a zkušenější, pořád jsem se u pohovorů setkávala s neúspěchem.

Velice mne zklamalo, když mi na jednom pohovoru řekli: „Na tuto juniorní pozici jste až moc juniorní.“ Měla jsem chuť to vzdát.

Říkala jsem si, že i kdyby se mi nepovedlo najít svůj dream job, budu se IT dál věnovat ve svém volném čase. Přesto jsem to vnímala jako selhání, protože jsem měla pocit, že žádná jiná práce mě tolik bavit nebude. Hodně mne v té době podpořily Zuzka Hubálková a Lucie Zlatohlávková, které mi poradily vytrvat.

Veškerá snaha a vytrvalost mne dovedla na pozici Data Analyst u firmy FE. Starám se o data v databázi. Není to čistě technická práce, ale je i investigativní. Někdy mě trochu potrápí dohledávání chybějících dat. V takových případech jsem hodně houževnatá :) Mám vstřícnou manažerku a ochotný tým, který se mi v začátcích věnuje a vše mi vysvětlí.

Pokud máte pocit, že programování nebo datová analýza je moc náročná a nemáte na to vlohy, nevěřte tomu, dokud si to nezkusíte na vlastní kůži. Práce v IT je velice kreativní a dobře placená. Díky Digitální akademii jsem získala novou práci, jsem v kolektivu stejně zapálených lidí a mám možnost účastnit se hackathonů. Nebojte se, pokud nemáte zkušenosti. Každý jsme někdy začínali.

- Lenka Kovačová, data analystka ve Financial Express

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter