Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

„Inspirace“ jako hlavní téma minulého týdne

#
min

Očima Czechity

Před pár dny nám v Czechitas skončil jeden za mě ultra inspirativní týden. Ve středu jsme pořádali setkání v AT&T, kde se s námi hned tři řečníci podělili o své začátky v IT a online bezpečnosti. Podle mě namotivovali snad všechny divačky a jednoho diváka k tomu nebát se pustit do oboru, který nikdy nestudovali, ale který nabízí tolik možností uplatnění. Za to vám děkujeme!

Tento týden jsem slyšela tolik příběhů z nuly na sto, že jsem víc než kdy jindy naladěná na naši Czechitas vlnu „všechno jde, když se chce.“ A je to pravda! 

Att 18

Dokážu vám to hned na několika aktuálních příkladech. Řečníky na setkání v AT&T jsme měli domluvené alespoň měsíc dopředu, přeci jen v létě, v době dovolených, člověk nechce nic podcenit. Středeční setkání mělo název Jsem online bezpečně – MeetHER, což napovídá, že se o své životní příběhy propojené s online bezpečností přijdou podělit ženy. Bylo to tak. Měly přijít. Ale občas osud pracuje proti vám a den před akcí vaši skvělou řečnici skolí chřipka a vás následující ráno v šalině probere e-mail se slovy:

 „Promiň, dnes to nedám, ležím v horečkách.“

 I to se může stát. Ale my v Czechitas učíme holky, aby se nevzdávaly, takže se nevzdáváme ani my! Tudíž jsem obepsala snad všechny naše kontakty na online bezpečnost a „nenápadně“ zjišťovala, co dělají večer. 

Att 26 01

Ve chvílích největšího zoufalství jsem oslovila naši první řečnici, jestli nemá kolegy/ně, kteří by večer mohli přijít s ní. Světe (ne)div se! Měla. Navíc jsme za jednu řečnici získali hned dva náhradníky. A že to byla úplně nejlepší volba? To si pište, že jo. Díky, Nikčo!

Na MeetHER tak nakonec vystoupily dvě ženy a jeden muž. Jako první si nás získala Nikola Schovancová, která se od studia práv a psychologie dopracovala až do takzvaného „firewall“ týmu MSS (Managed Security Services) v AT&T. Proč? Protože miluje výzvy, kterými rozhodně řešení nejrůznějších problémů na zabezpečení firemních sítí po celém světe určitě jsou. A co Nikča uměla, když vyrážela na pohovor do týmu? Základy fungování sítí, měla ponětí o tom, co je Cisco, VPN, apod., vše naučené během domácího samostudia. 


Teď toho umí stokrát víc, v týmu už je rok, ale učit se prý nepřestává nikdy – a to jí právě baví.

Na Nikolu navázal svým talkem Stefan Grzelka. Talkem, protože jsme na moment přepnuli do angličtiny. Stefan pochází z Německa a v AT&T začal pracovat při svých studiích audioinženýrství v Amsterdamu. K IT práci ho přivedla prostá potřeba vydělat si na školu a školné. Na začátku neuměl prý skoro nic, nakonec u IT zůstal, teď už je ve firmě přes deset let a procestoval díky tomu kus světa. Pro teď zakotvil v Brně a práce v telekomunikační společnosti ho nepřestává bavit. Publikum (nebo alespoň mě) si získal svou poznámkou o zastoupení obou pohlaví v IT:

„Gender doesn’t matter. You have good times at work, and sometimes there are hard times, but it depends on YOU how you handle it. Not on your gender.“

„Na pohlaví nezáleží. V práci se někdy daří a někdy zase ne, záleží ale pouze na TOBĚ, jak se s tím popereš. Ne na tvém pohlaví.“

Načež krásně navázala další řečnice, Magda Krejčíková, svou poznámkou o tom, že „když člověk hodně chce a fakt ho to baví, tak to prostě JDE.“ A Magda rozhodně ví, o čem mluví. Od molekulární biologie se přesunula k IT. V AT&T je pár měsíců, pořád se učí, je to těžké a náročné, ale furt ji to fascinuje, zajímá a baví. A o tom to přeci je.

Na závěr Spoluženy 

A s inspirací pokračujeme. Hned na tenhle super MeetHER navázalo setkání Spolužen, které se uskutečnilo ve čtvrtek v Praze a na které jsem se nečekaně rozhodla vyrazit. Slyšela jsem naši Ditu P. už ve spoustě rozhovorů, četla jsem o ní nejeden článek, stejně mě ale pokaždé baví, motivuje, inspiruje a fascinuje. A myslím, že přesně tahle nálada se jí povedla přenést na všechny diváky a divačky v pražském Vnitroblocku. A já doufám, že se mi ta spousta inspirace povedla přenést do tohoto článku. Pokud ano a chcete se s námi učit, mrkněte na náš Kalendář akcí. Těším se na další inspirující setkání! 

- Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter