Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Nataliia Romanyuk: Moje cesta k IT

#
min

Z technické podpory programátorkou v Pythonu

V září se s námi o svůj příběh podělila Nataliia, která na podzim 2018 úspěšně absolvovala Digitální akademii v Brně. Nata nejprve prošla různými online kurzy, kde zdokonalovala své IT znalosti. Kromě toho absolvovala také kurzy PyLadies a nakonec se rozhodla i pro Digitální akademii. Během tohoto kurzu se postupně propracovala od technické podpory, přes testerku až po programátorku v celosvětově známé organizaci ROI Hunter. Mrkněte se její zajímavý a motivující příběh.

Tento článek jsem napsala pro holky, které se rozhodly změnit svůj život a najít si práci svých snů. Já jsem svou vysněnou práci našla v Brně, druhém největším městě České republiky, centru vinařství, v přátelském a slunném moravském regionu. Do Brna jsem přijela studovat a poté rozvíjet IT dovednosti. Svou kariéru jsem zahájila jako technická podpora, poté jsem testovala webové aplikace a nyní začínám novou cestu s programováním v Pythonu. Jsem ráda, že jsem se ocitla v tomto městě plném příležitostí pro mladé profesionály.

Nata

Jak se stát ženou v IT

V dnešní moderní době existuje mnoho příležitostí, jak zlepšit své znalosti v konkrétním oboru. Existuje spousta online vzdělávacích platforem, které nabízejí širokou škálu kurzů, kde po úspěšném dokončení získáte certifikát a můžete pracovat jako kvalifikovaný odborník. V případě, že potřebujete osvědčení, vřele doporučuji stránky Coursera a Udacity. Jinak existuje mnoho dalších bezplatných vzdělávacích online center. Nezapomeňte na offline kurzy ve vašem městě. Hrály významnou roli v mém přechodu z testera na začátečníka. Zúčastnila jsem se dlouhodobého kurzu Python v mezinárodním kolektivu mentorů PyLadies. Skupina se zaměřuje na pomoc ženám, aby se aktivně účastnily akcí komunity Python. Během tohoto kurzu jsem se Pythonu zamilovala a rozhodla jsem se pokračovat v Digitální akademii od Czechitas.

Pro ženy se momentálně nabízí mnoho příležitostí v IT a jejich počet v českých a mezinárodních společnostech výrazně roste. Stále více žen se nachází v programování, vývoji softwaru nebo testování. Mezi nimi stále stoupá i počet úspěšných projektových manažerů ve vedoucích pozicích.

Czechitas hrály v mém profesním rozvoji významnou roli

Tříměsíční intenzivní kurz Digitální akademie je postaven na znalostech a dovednostech nezbytných pro práci v oblasti analýzy dat. Takže databáze, čištění dat, vizualizace, analytika dat, programování v Pythonu a SQL dotazování. Akademie je určena pro ženy, které chtějí změnit kariéru a stát se datovými analytičkami, juniorskými programátorkami nebo testerkami. V té době jsem již měla zkušenosti s testováním ve společnosti ROI Hunter, která se vždy stará o své zaměstnance, a která mi pomohla se v Pythonu rozvíjet.

Během tohoto kurzu jsem začala pracovat na zajímavém projektu pro tuto společnost a zažila jsem skutečný obraz každodenního života programátorů. Úspěšně dokončit digitální akademii nebylo snadné. Musela jsem odložit všechny volnočasové aktivity o 3 měsíce, protože akademie zabírala stále více času. Téměř pětkrát týdně jsme se setkávali v rámci přednášek, workshopů nebo exkurzí. Závěrečná prezentace projektu, na kterém jsme celou dobu pracovali, byla nesrovnatelně „sladká“.

050 Dsc 9996

Ukončení kurzu Digitální akademie mi dalo podnět k tomu, abych změnila svůj život. Po tvrdé práci pokračuji v kariéře na pozici interního analytika v ROI Hunter. Tato práce mi dává příležitost rozvíjet se oběma směry. Analyzuji a hodnotím všechny interní nápady na nástroje a podílím se na jejich implementaci.

Chcete-li uspět, stanovte si své cíle a kompetence v jedné linii. Jinými slovy, nedělejte, co musíte, podle názoru ostatních. Zaměřte se na své myšlenky. Už nikdy nebudete spokojené, když se pokusíte uspokojit někoho jiného.

Znám vtip, který ve skutečnosti není vůbec vtipem: „Nikdy nechoďte do práce, pro kterou již máte dost kvalifikace. Vyberte si práci, která vás něco naučí.“ Pro většinu společností to není moc dobrá zpráva, protože hledají kvalifikované pracovníky, najímají je a nutí pracovat. Ale dobrá společnost zaměstnance školí a nechá jim prostor pro rozvoj, pomáhá jim růst. A to je obousměrné vítězství, protože investice do vlastních lidí zvyšuje jejich hodnotu v rámci firmy.

Svět nestojí, ale neustále se vyvíjí. Proto nezapomínejme, že ženy nejsou horší nebo slabší ani ve vzdělávání, ani v odborných schopnostech. A možná si za pár desetiletí nikdo ani nevzpomene, že muži byli v IT oboru kdysi dominantní. Nakonec, vzpomeňme si, že i řízení aut byla kdysi výhradně mužská záležitost!

- Nataliia Romanyuk, python programátorka v ROI Hunter

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter