Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Lucie Ševčíková: Moje cesta k IT

#
min

Od studia cizích jazyků až k tvorbě webu

V srpnovém vydání Tvoříme příběhy poznáme Lucku – junior web vývojářku, kterou by předtím ani nenapadlo, že jednou bude pracovat v IT. A jak k této práci dostala?

Kdyby Lucce někdo před deseti lety řekl, že jednou bude pracovat v IT, tak by se z plných plic zasmála. Odjakživa měla blíž k humanitním oborům a studovala jazyky. Svět informačních technologií jí byl naprosto cizí. „Pod pojmy IT, programování a vším, co je s tím spojené, jsem si nedokázala představit nic konkrétního. Prostě to bylo něco, co dělají támhle ti podivíni v prestižkách, co paří počítačové hry a pijí energeťák.”

Jak už to ale bývá člověk se postupně vyvíjí a mění svůj pohled na věc. Lucku začaly bavit věci okolo webů – chtěla přijít na to, co vše předchází tomu, než takový web vznikne. Nastavila si proto cíl, a to stát se web developerem. „Ze začátku jsem byla samouk. Četla jsem publikace k dané tématice a snažila se postupně naučit základy kódování a programování pomocí online kurzů. Online kurzy jsou super, ale chybělo mi tam možnost se ptát a dostat hned odpověď.”

„Nejtěžší je asi ten moment, kdy si člověk musí říct, že opravdu chce věci změnit a že je ochotný tomu věnovat spoustu času a energie.”

Začala tedy pátrat po dlouhodobých prezenčních kurzech, ale nic ji z nabídky nezaujalo a nebo byly nabízené kurzy finančně náročné. Ve správný okamžik se ale díky kamarádce dozvěděla o Czechitas a cesta k vysněné kariéře webové vývojářky mohla začít.

Lucka se přihlásila do programu Stipendium Czechitas – projektu „Ženy do IT“ který byl podporován z prostředků Evropského sociálního fondu. Cílem tohoto vzdělávacího a mentoringového programu bylo poskytnout vzdělání a kariérní poradenství ženám toužícím po změně své kariéry. Lucce taky parádně vyšlo i to, že jedno z nabízených témat pod Stipendiem bylo právě tvorba webu. Lucka tak prošla několikaměsíční výukou a postupně se přibližovala svému cíli.

Sevcikova Lucie

Po skončení Stipendia byla těm nejúspěšnějším účastnícím nabídnuta možnost získat stáž u partnerských firem. Mezi nejšikovnějšími účastnicemi byla právě i Lucka. Nastoupila na stáž do internetového obchodu BeCydog.cz a díky stáži se zdokonalila ve frontendu a postupně učila i backendovou část. Po ukončení stáže ji nabídli pracovní místo a dodnes ve firmě pracuje jako junior web developer.

„Kromě toho, že dělám práci, která mě nesmírně baví, jsem získala skvělé kolegy, kteří mě ve všem podporují a díky kterým se stále mohu učit nové věci. Holky! Nebojte se tedy a jděte do toho! Neříkám, že je to jednoduché, ale stojí to za to!”

- Lucie Ševčíková, junior web developer v BeCy Group

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter