Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Novoroční předsevzetí Czechitas na 2019 aneb stavíme e-learning a dům!

#
min

To nejlepší z 2018 a naše smělé plány v letošním roce

Fbcover Pf 3 01

Každým rokem je pro mě těžší vybrat ty největší momenty, které by popsaly naši práci a radost. Je toho tolik! Učíme děti programování hrou, abychom je nadchli pro studium informačních technologií. Učíme učitele, aby dokázali nadchnout děti. Učíme dospělé ženy, abychom je nadchli pro práci v IT firmách. A IT firmy, aby našly cestu k lidem, co se učí.

Deti

Aktivity pro děti a mládež jsme pojmenovali Czechitas Nová Generace. A díky podpoře Nadačního fondu Avast a společnosti Microsoft jsme tradiční letní tábory pro středoškolačky rozšířili z Brna a Prahy i do Pardubic, inspirovali jsme 96 pedagogů k mimoškolním kroužkům a vyrobili tutoriály na domácí kódování. Poprvé jsme se věnovali i menším dětem, od 8 let. Nakoupili jsme spoustu programovatelných hraček a celé léto jsme si hráli. Uspořádali jsme šest příměstských táborů v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě, IT kroužky a víkendové kempy robotiky, Pythonu nebo mikroelektroniky pro holky a kluky. Jednu kódovací dílnu jsme ve spolupráci se ŠKODA Auto a ŠKODA Auto Digilab dokonce udělali v Mladé Boleslavi pro děti z dětských domovů. Tradičně jsme zapojili do říjnového EU Code Week a prosincové Hodiny kódu desítky dobrovolníků, kteří s našimi pomůckami učili ve školách, knihovnách nebo děti doma.

A tak jsme v roce 2018 společně oslovili 1932 dětí, kluků i holek, od 8 do 19 let.

Děkuju T-Mobile a SAP IT Labs, že se podílejí na výchově nových talentů, přibližují s námi výuku reálnému světu a pomáhají tak dokreslovat dětem představu, o čem to IT vlastně je.

Nejvíce příběhů tvoří ženy, které se v našich kurzech rekvalifikují a získávají práci v IT. Letos našimi workshopy, kurzy a akademiemi programování, kódování, datové analytiky, testování, grafického designu a bezpečnosti prošlo rekordních 4000 studentek z celkového počtu 6000 přihlášených, z nichž stovky získaly práci v IT. A to nejen díky našemu úplně prvnímu Job Fair. Jsem ráda, že pro mnohé Czechitas není jen vztahem na jednu sobotu, ale vracejí se a poctivě studují. Stejně tak my si vážíme dlouhodobých vztahů s MSD, Nestlé, Avast nebo Oracle Netsuite.

A rosteme. V letošním roce jsme se usídlili v 5 městech. V Ostravě, Zlíně, Brně, Praze a Českých Budějovicích. Náš tým má už 32 zaměstnanců a dalších 371 kolegů/gyň na dobrovolnické nebo lektorské smlouvy. A to jen v letošním roce. #jsmejednakomunita

Mapa

Nikdy by se nám nepodařilo samostatně postavit na nohy a ujít krok bez podzimu 2016, kdy Google v čele s báječnou Tainou le Moigne podpořil vznikl Digitální akademie. Je to 1. rekvalifikační kurz datové analytiky pro lidi, speciálně maminky po mateřské dovolené, které i bez formálního IT vzdělání získají zaměstnání v IT firmě. Podařilo se nám ji uspořádat podesáté ve třech městech. Některé příběhy jsme s Red Bull Media House natočili:

A jaké předsevzetí máme letos?

10 000

Deset tisíc je počet studentů, kteří absolvovali vzdělávací formát v Czechitas od dob vzniku v 2014 do konce 2018. A my teď dokážeme stejné množství #czechitas10000 jen za jeden rok. V 2019 vyrosteme do všech směrů:

Cile

Czechitas Go Local znamená, že dovezeme vzdělávání do regionu a rozšíříme se do tří dalších poboček: Liberce, Mladé Boleslavi a Olomouce. Taky zvýšíme kapacitu kurzů v Praze (jééééj). A to taky proto, že se nám Google.org rozhodl důvěřovat nadále.

V Czechitas Education jsme připravili přes 150 víkendových workshopů a večerních kurzů v sériích Programuju, Tvořím web, Online bezpečně, Testuju a DataGirls. V projektu Czechitas Nová Generace se zaměříme nejen na děti, ale i na učitele a ředitele. Spolu s Microsoftem budeme usilovat o akreditaci kurzu pro pedagogy. Digitální akademie bude otevřena sedmi studijním skupinám, pět z nich se bude věnovat datové analytice a dvě budou od podzimu zaměřeny na vývoj webové aplikace.

Czechitas Go Online je pro nás cestou, jak zvýšit dosah našich aktivit a pozvat do nich kohokoli, kdo má zájem vzdělávat se v IT, odkudkoli. A to formou eLearningových kurzů, online podpory komunitního vzdělávání nebo využitím mentoringové platformy. To všechno budeme vyvíjet!

No a v následujících dvou letech umístíme naše aktivity navíc pod jednu střechu ve dvou největších pobočkách - v Brně a v Praze. Vytvoříme tak místa, Czechitas House, kde bude probíhat výuka našich kurzů. Místa, kde se budou odehrávat naše pravidelné události, meet-upy, vzdělávací i neformální večery. Místa, kde firmy mohou prezentovat své novinky. Místa, kde budou vznikat nové příběhy.

Dsc 9525

Děkuju celému týmu, lektorům, mentorům, koučům, partnerům (firemním i životním), studentům a studentkám, našim fanouškům za energii a čas daleko nad rámec běžné pracovní doby, který věnovali právě tvorbě nových příběhů. Osudů. Přeju jich nám všem do nového roku dalších 10 000! #czechitaslove #tvorimepribehy #czechitas10000


Dita

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Dita Formánková
Czechitas Founder & Chair of the Board

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter