Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Olga Cinklová: Moje cesta k IT

#
min

Od hraní PC her k vývojářce v Javě

Olgu do světa informačních technologií vtáhly počítačové hry. Olga vystudovala informatiku, ale přesto byla její cesta k programování složitější, než by se mohlo zdát. Za svým snem jí pomohly i Czechitas kurzy. Mrkněte, jak se Olga dostala až k práci vývojářky a co všechno ji ovlivnilo.

„Už od mala pro mne bylo daleko přirozenější být v okruhu kluků. Hrála jsem fotbal, pořád jsem se flákala někde venku, chodila domů s rozbitými koleny. Později jsem začala hrát i PC hry. Svět her mne do IT vtáhl, aniž bych si to uvědomovala. Při výběru střední školy jsem už měla jasno. Chtěla jsem na informatiku, přála jsem si naučit se tvořit hry. Rodiče mne podporovali, věděli, že jsem šikovná a logicky mi to uvažuje. Měla jsem ráda matematiku, tak mi nebránili vybrat si technický obor. Všechny moje kamarádky si vybíraly ekonomické a humanitní obory. Buď v tom byly dobré nebo jim to prostě přišlo jako správná cesta. Každý máme svoje :)

Nikdy jsem ale nebyla úplně technický člověk, spoustě věcem a termínům nerozumím ani zdaleka ještě teď. O to víc jsem se chtěla vzdělávat. Při výběru vysoké školy jsem neváhala a skočila rovnou do IT. Neměla jsem však dostatečnou praxi na juniorní pozice. Byla jsem zoufalá, nechtělo se mi mít s IT nic společného. (Kdo viděl moje školní projekty v programování, ještě teď se chytá za hlavu. :D)

Jednou za mnou přišel kamarád, jestli bych chtěla zkusit hledat nové lidi do IT, teoretické znalosti se mi najednou hodily. Hodně mi pomohlo udělat si obrázek o trhu s IT pozicemi, o technologiích. Měla jsem větší přehled, co znamená „dělat front-end nebo back-end“ a potkala jsem se se zajímavými lidmi z oboru. Mezi nimi byly i holky z Czechitas. Dozvěděla jsem se o kurzech a prostě jsem musela jít! Vyzkoušela jsem si od všeho trochu. Od práce s daty, přes vytváření webových stránek až k programování.

„Když k nám Olga přišla, měla už za sebou zkušenosti z bankovní sféry. Právě její zkušenosti s nástroji a metodikami vývoje mne u pohovoru přesvědčily. Do vývoje se rychle zapojila a neměla problém do měsíce převzít odpovědnost za nový systém, na kterém pracujeme. Na Olze oceňuji hlavně přístup k práci a profesionální vyzrálost, která se u podobně mladých lidí vidí málokdy.“

- Peter Meluš, Team Leader, ČSOB Business IT

Můj první pohovor byl na pozici testerky do malého startupu, kde pracovali hrozně moc fajn lidi. Jelikož neměli zavedený testing obecně jako roli v procesech, musela jsem se toho za krátký čas hodně naučit. Od psaní automatických testů mne to později nakoplo ještě víc do programování. Přešla jsem do mé současné firmy, kde jsem vystřídala už pár projektů. Každý projekt měl jiné procesy, jiné technologie, donutilo mne to se rychle přizpůsobit. Měla jsem vždycky tolik otázek, ptala jsem se na jednu věc klidně víckrát, abych si byla jistá. Naštěstí kolem mne byli super lidi, kterým to nevadilo. :) Jak se říká, žádná otázka není hloupá.

Oblast IT se neustále a celkem rychle posouvá dopředu, někdy je opravdu těžké držet krok. Nyní pracuji jako Java developerka. Stále se ale vzdělávám, chodím na konference a všelijaké události kolem IT. Pokud chcete a něco vás opravdu zaujme, jděte do toho. Není lepší pocit, než když se vaše práce stane vaším koníčkem. Komunity kolem nás „ajťáků“ jsou opravdu velké a lidé jsou si nápomocni. :) Rada na závěr: objevujte. Tím se naučíte nejvíc!“

- Olga Cinklová

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter