Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Novoroční rekapitulace

#
min

I přes zavřená centra a distanční výuku jsme společně napsali rekordní počet příběhů.

Misí Czechitas je přilákat pozornost lidí, převážně žen, ke vzdělávání v technických a digitálních dovednostech, a jejich využití v praxi. Vsadili jsme na offlajnovou kartu a benefity plynoucí z prezenční výuky jako je interakce, síla skupiny, bezpečnost a srozumitelnost. Po roce 2019 jsme si loni přáli stabilitu, udržitelný růst, nové regiony, akademie a naplnit nově otevřená vzdělávací centra.

„A pak přišel březen.” V době, kdy jsme jeli na plné obrátky, otevřeli nové Digitální akademie a dlouhodobé kurzy, jsme museli ještě více zrychlit. Zavřeli jsme učebny, kanceláře a zrušili přes 130 naplánovaných akcí, workshopů, meetupů a hackathonů. Přišli jsme o významné příjmy, uškrtili výdaje. Přišla velká nejistota.

„A pak přišel březen.“ A my věděli, že s komunitou, kterou máme kolem sebe, to bude náš nejlepší rok. Rok, kdy se díky online vzdělávání dostaneme ještě do více domovů a zvětšíme náš sociální dopad. Rok, kdy během pár hodin po lockdownu vytáhneme kartu ze šuplíku s nápisem „online” a zareagujeme na příležitost: změnit edukační design, aby byl stejně kvalitní a interaktivní jako při fyzické účasti. Rok, který ukáže, že společně umíme pracovat se změnou, umíme se adaptovat, jsme kreativní a solidární. Jsme tým, jsme tu, jsme celí, silnější a větší než kdy dřív. Jsme Czechitas. Jste Czechitas!

Czechitas Hodnoty

POPULARIZACE

Zvýšení digitální gramotnosti a zájmu o technické a celoživotní vzdělávání je předmětem našich mnohých popularizačních aktivit. Je základní složkou naší společenské odpovědnosti. Přednášeli jsme a diskutovali třeba v CULT Committee v Evropském parlamentu, na konferenci CzechCrunch Onlajn, Marie Claire, MS Ignite Tour, DVTV, Home Office TV i v mnoha podcastech. My sami jsme vysílali živě z brněnského Housu diskuzi na téma bezpečnost.

Czechitas Živě


Dosáhli jsme na 334 výstupů v médiích a až 10 000 jejich sdílení. Nejvíc vděční jsme redaktorům a redaktorkám z Forbes.cz a CzechCrunch.cz a všem 38 000 fanouškům na našich sociálních sítích. Kromě tradiční kampaně jako Hodina kódu, díky které dobrovolníci učili děti ve školách nebo doma základy kódování, nebo našeho adventního kódovacího online kalendáře Codemas, jsme na počest Pacmana vyrobili on-line JavaScript tutoriál tvorby vlastní hry.

Naprogramuj Si Vlastní Hru


Naše online tutoriály JavaScript, Java, HTML/CSS nebo Python v letošním roce absolvovalo dokonce 3752 lidí!

S našimi dlouholetými partnery jsme se do popularizace vrhli po hlavě. Se SAP jsme na podzim v rámci kampaně EU Code Week učili opět žáky základních základních škol programovat ve Scratchi, a to dokonce v devíti třídách a na třech online workshopech! Naopak širší veřejnosti jsme společně s T-Mobile zvyšovali digitální gramotnost v seriálu Digitávky. A díky Accenture jsme ve videu s Terezou Maxovou vybízeli společnost k podpoře neziskových organizací.

Troškou k formálnímu vzdělávání jsme přispěli hackathonem #DIGIEDUHACK, který jsme pořádali společně s DigiKoalicí a MŠMT a s cílem vymyslet platformu pro sdílení zkušeností mezi učiteli. A v letošní Ceně Czechitas, jejímž cílem je posvítit na kvalitní ženské technické bakalářské práce, jsme vítězky vybírali z 8 finalistek ze sedmi různých vysokých škol.

Cena Czechitas 2020

VZDĚLÁVÁNÍ

Učili jsme děti a dospělé, převážně ženy a převážně online, základům programování, testování, datové analytiky a tvorby webu. Od čtyřhodinových workshopů přes týdenní a semestrální kurzy až po intenzivní akademie s více než 100 hodinami výuky. A teď fanfáry!

Účastnici A Akce Czechitas 2020

Chceme, aby ženy s nově nabitými znalostmi získaly novou práci v IT, ale také pokračovaly ve svých vlastních projektech nebo si zdokonalily nebo osvojily takové dovednosti, které jim pomohou v práci i v životě. Kromě celého seriálu Digitálních dovedností jsme do portfolia zařadili i Jak učit pomocí ZOOMu, Jak na internet, Uvnitř počítače a Úvod do algoritmů. Představili jsme také kurz Staň se kódérkou, Microsoft Azure Fundamentals a React, z workshopů Python pro data, mBot a Internet věcí s Hardwario.

Vyrobili jsme spooooooustu, celkem 127 nových webinářů a dlouhodobé kurzy jsme z 90 až 100 % realizovali online. V létě se na nás usmálo slunce a my uspořádali všechny programy pro děti a mládež: 5 příměstských táborů a dokonce 4 letní školy pro středoškolačky. Poprvé i v Liberci! A na dvou základních školách jsme na podzim připravili s LEGO online workshopy robotiky.

Díky Digitální akademii jsme jen za podzimní semestr vypustili do světa 217 nových datových analytiček, webových vývojářek a nově i testerek. Odpilotovali jsme úspěšně Akademii testování v Českých Budějovicích, Brně a Ostravě a nově i pokročilejší celorepublikovou verzi Akademie: Projekt. Každý jedna ze závěrečných prací studentek stála skoro za jednu novou firmu. Tak třeba Kódování pro děti, Moje porodní přání, Moninvo, Orderia, Sporteezone, Spotřební koš, Swapito, Cybersec analýza kybernetických útoků, Hodnocení výkonnosti poboček hračkářství nebo Participativní rozpočet Brna.

Absolventky Digitálních Akademií

Taky jsme si zkusili online hackathony a pořádně se opřeli do online Tech Meetupů pro naši komunitu na témata jako Aplikace v Reactu, Databázový vývoj na SQL Serveru, Data Science, Všechno kromě SELECT/INSERT/UPDATE/DELETE, Co je to API, Digitální (ne)bezpečí, Příkazová řádka 101 a Robotic process automation.

UPLATNITELNOST

Vzděláváním naše úsilí nekončí. Pomáháme uplatňovat získané znalosti studentek v praxi, fandíme holkám z Akademie, aby se z jejich projektů stávaly živé organizace a absolventky propojujeme na potenciální zaměstnavatele. Odpilotovali jsme mentoringovou platformu na našem kariérním portálu O práci v IT Czechitas a individuální kariérní mentoring a poradenství. Evidujeme více než pět stovek příběhů o ženách, které skrze nás získaly techničtější pozice, a to i díky workshopům a večerům věnovaným kariérnímu rozvoji. Příběhy o tom, jak se stane z učitelky španělštiny, studentky sociologie, nebo třeba z maminky na mateřské dovolené vývojářka si přečtěte na našem blogu.

Tvoříme Příběhy

Chceme pomoci i dál. Tam, kde cesta našich absolventek na pracovním trhu začíná. Proto jsme vzdělávali i firmy samotné. Odpilotovali jsme obrovský projekt Diversity&Inclusion pro Honeywell pod taktovkou Baru Bühnové a Monči Ptáčníkové a Digitální akademii Data pro zaměstnance BOSCH. Děkujeme za důvěru!

KOMUNITA

Komunita je naprostým základem pro ostatní pilíře, spojuje ty, kteří se učit chtějí, s těmi kdo učí a těmi, kdo učení podporují na jedno místo. Díky štědré podpoře, důvěře a flexibilitě našich generálních partnerů můžeme stavět sny žen, které učíme, i ty své, stavět nové projekty a učebny. Díky CTP Invest jsme i přes uzavřené koronavirové brány uvítali v centru Ponávka od září 2019 už přes 11 000 návštěvníků.

V Praze jsem v únoru otevřeli díky Accenture zase Czechitas Home. A s Microsoft jsme se spolu s jejich zaměstnanci ponořili do přípravy výuky certifikovaných kurzů Microsoft Fundamentals.

Czechitas Home V Praze

Obrovské díky patří také Google.org v době první vlny COVID-19 za finanční pomoc pro přesun kurzů do onlinu a tvorbu nových webinářů. A za důvěru, kterou jste nám dali už potřetíííííííí! V červnu jsme zahájili Czechitas Stories. Chceme pomoci hlavně ženám, které kvůli pandemii koronaviru přišly o práci nebo jsou ztrátou zaměstnání ohroženy, a také ženám po mateřské nebo těm, které jsou starší 45 let.

Díky patří celé stovce našich partnerů, kteří se dlouhodobě podílejí na výchově a uplatňování nových talentů v IT a hlavně těm strategickým Avast Software, Barclays, BOSCH, Honeywell, Nestlé Česko, Oracle Czech, SAP ČR, ŠKODA AUTO, T-Mobile Czech Republic, Thermo Fisher Scientific Brno a Verizon Czech.

Partneři Czechitas

A na závěr, to nejdůležitější. Za obrovské nasazení a spolupráci, pokoru, jejich přístup ke změnám, za každou vteřinu, za velké srdce, za jejich hravost, smysl, který dávají každému příběhu, patří díky už 51 zaměstnancům v osmi městech, správní radě, 518 lektorům, lektorkám, workshopistkám, workshopistům, koučům, koučkám, mentorům a mentorkám, a to v čele s Ondřejem Čejkou, který od září převzal vedoucí otěže v pozici ředitele.

Tým Czechitas

A CO NÁS ČEKÁ LETOS?

V letošním roce vzbudíme u 30 000 lidí zájem o technologie, zlepšíme jejich digitální a IT dovednosti, a tím přispějeme k diverzitě a inovativnosti Česka. Náš závazek je nabídnout bezpečné prostředí pro vzdělávání, relevantní a dostupné i pro maminky na mateřské, nezaměstnané, žijící mimo velká města a nad 45 let.

Czechitas V Roce 2021

A protože diplomem příběh nekončí, usilujeme o to, aby většina absolventek uplatnila nové znalosti dál – přihlásila se na technickou vysokou školu, získala novou práci v IT, vylepšila stávající profesi nebo založila svůj vlastní projekt. Těšíme se na každý nový příběh.

Krásný nový rok!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Dita Formánková
Czechitas Founder & Chair of the Board

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter