Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Bára Bühnová: Ženy mají skvělou schopnost propojovat různé světy

#
min

Představujeme Barboru Bühnovou spoluzakladatelku a členku boardu Czechitas.

Bára kdysi na Masarykově univerzitě inspirovala Ditu k založení Czechitas. Dnes je proděkanka Fakulty informatiky Masarykovy univerzity zodpovědná v Czechitas za obsah našich kurzů. Představujeme Barboru Bühnovou, spoluzakladatelku a členku boardu Czechitas.

Bara Buhnova 2018 Original

Kdy jsi poprvé potkala Ditu a rozhodly jste se věnovat ženám v IT?

První setkání s Dituškou bylo v roce 2009, kdy jsem po návratu z Německa a Austrálie začala na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity učit programování v jazyce Java. Dita chodila na má cvičení. Jsem moc ráda, že jsem ji tehdy od programování neodradila :D.

Po pár letech se ke mně začaly dostávat zprávy o kurzech programování pro holky. Do aktivit byla tehdy zapojená Vanda Cabanová, která mě vtáhla do dění :). Náš první kurz, se kterým jsem Vandě pomáhala, byl nesmírně ambiciózní. Za dva víkendy jsme holky chtěli naučit programovat Android aplikace. To se sice zrovna nepovedlo, ale i tak jsme je toho moc naučili a užili si nezapomenutelný kurz :).

Odpovídáš v Czechitas především za vzdělávání a obsah kurzů. Jaké jsou v této oblasti trendy?

O tom bych mohla mluvit hodiny! :) Ve zkratce se v Czechitas při orientaci v trendech díváme na následující:

  1. klíčové pojmy, které budou čím dál více vidět, a je dobré se v nich vyznat;
  2. témata, která jsou základem znalostí každého člověka v IT a musíme je účastnicím předat;
  3. témata, která jsou nejlepší vstupní branou do IT pro nováčka, a chceme v nich mít vybudovanou komplexní cestu od nulových znalostí po připravenost na pohovor.

V každé z těchto tří oblastí se snažíme mít aktuální vhled.

V prvním ohledu mezi trendy patří vývoj okolo práce s daty (big data, cloud), inteligencí nad daty (AI, machine learning, bots), cybersecurity, IoT a robotiky. V druhé oblasti je spektrum základních znalostí celkem široké, tak jsme pro něj připravili samostatný kurz Poznej svět IT - přehled pojmů. A ve třetí mezi vhodné cesty pro vstup do IT patří testování, frontend webový vývoj a datová analytika, pro které máme vybudované digitální akademie, abychom účastnicím cestu do IT udělali co nejsnazší.

Jak se bude vyvíjet vzdělávání v dalších letech. Budou školy schopné reagovat v IT na dynamickou dobu?

Ve školách je teď velmi málo účitelů nadšených pro experimentování s novými technologiemi a jejich zavádění do výuky. To se v nejbližších letech nejspíš nezmění, protože máme poměrně vysoký věkový průměr učitelů a z univerzit mnoho nových učitelů IT nepřichází. Kdo dnes IT ovládá, jde se jím spíš živit než ho učit. Nicméně současná pandemická situace mnoho škol postrčila k digitalizaci, a tak přestože pokročilejší IT dovednosti na školách stále chybí, posunuli jsme se velký kus dopředu v základním využívání digitálních technologií, což doufejme ve školách zůstane a obohatí to výuku i (a možná zejména) neIT předmětů.

Co jsou podle tebe hlavní přednosti žen v IT?

Potkávám hodně holek a žen, které se věnují IT, a všechny jsou úžasné. Shodují se v tom, že si IT vybraly celkem náhodou. Řada z nich neváhá doplnit, že šlo o jedno z nejlepších rozhodnutí v životě. Tak to bylo i u mě. Hodně holek, které v IT potkávám, má skvělou schopnost propojovat různé světy, řešit věci v celé šíři možných vlivů, vnímat i souvislosti s přesahem směrem k uživateli. Tyto silné stránky mají i odvrácenou stranu. Pokud je máte, potřebujete ze začátku více času, než se v tématu začnete cítit komfortně. Člověk má dlouho pocit, že vůbec nic neumí. Neuvědomuje si, že jen vnímá IT v mnohem větší šíři než ostatní, a tak si potřebuje přirozeně na začátku dovolit víc času na zorientování. V tom se holkám snažíme v Czechitas pomoct.

180824 Czechitas Ls Patek Small 00021

Jak je to s podílem zastoupení žen v IT oborech vysokých škol?

Na českých vysokých školách se zastoupení žen v IT pohybuje mezi 5-25%, v závislosti na oboru. Nejnižší zastoupení žen je v IT oborech technických univerzit. Vyšší zastoupení je v oborech s přesahem do dalších oborů, jako jsou bioinformatika, sociální informatika, datová analýza, a podobných. Význam těchto přesahových oborů dnes hodně stoupá, tak je skvělé, že dokáží zájem holek přitáhnout. Na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity máme možná výhodu dosahu na zajímavé předměty dalších fakult, tak u nás je poměr holek pěkný, okolo 20%.

Co budou Czechitas v budoucnu nabízet pro starší ženy 45+? Připravujeme nějaké speciální kurzy?

U účastnic 45+ vnímáme, že se chtějí zdokonalit v používání IT nástrojů, které jim pomůžou v současné práci. Tím se trošku liší od účastnic okolo 30 let věku, které mají častěji zájem kariéru změnit. Pro skupinu 45+ jsme na jaře nachystali třeba nový seriál digitálních dovedností, který měl velice pěkné ohlasy. V příštím roce chystáme spoustu prezenčních i online kurzů, tak si v nich věřím vyberou všichni, ve všech věkových skupinách.

Mimo všechny tvoje aktivity jseš také matkou dvou dětí. Vedeš je už teď k IT?

Moje děti se vedou k IT samy :). Už jsou oba velcí, 9 a 10 let, a oba mají své zájmy, ale informatika je oba baví.

Co mají děti na IT nejraději? Můžeš třeba rodičům doporučit nějaké zajímavé hry?

Určitě je bezvadné začít s Code.org, kde je velká spousta krásných programovacích her, každá trénující trošku jiný způsob informatického myšlení. Pro začátek bych doporučila základní bludiště. A pak se pustit do dalších her, kterých je na portálu nespočet.

V očích mnoha z nás máš velmi mnoho aktivit, ať už na Masaryčce nebo v Czechitas. Jak zvládáš všechno i s dětmi zorganizovat? Máš nějaký tip pro ostatní na time management?

Já myslím, že to moc nezvládám :). Ale naučila jsem se s tím pracovat. Nějaké úkoly si jednoduše musí na můj čas počkat. Stejně tak některé schůzky a emaily. Jestli chci mít možnost přispívat do zajímavých velkých projektů, které mění svět, nemůžu být vždycky k dispozici odpovědět hned na email nebo udělat si čas na narychlo naplánovanou schůzku. Ale to je v pořádku. Můj tip tedy je - nastavujte u ostatních realistická očekávání. Buďte upřímní v tom, za jak dlouho můžete který výsledek dodat. A důležitým lidem na sebe dejte číslo na mobil, ať nemusíte být nervózní, že se vám v přeplněném mailboxu zatoulal email, který vaši pozornost skutečně potřebuje hned.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Jan Schönbauer
Media Relations Specialist

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter