Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Online kurz Java

#
min

Pojď se s námi naučit základy programování v jazyce Java. Online kurz Tě provede praktickými příklady.

Láká tě programování, ale nevíš, jak začít? Nauč se základy programování v jazyce Java!

Tento jazyk je oblíbený pro své široké použití – dají se v něm tvořit aplikace na mobil, tablet, desktop i web. Java je jeden ze tří nejpoužívanějších programovacích jazyků a nejčastěji hledaný jazyk v nabídkách práce.

Pojď se s námi naučit základy programování v tomto jazyce prostřednictvím videí! Probíraná látka bude vysvětlena na praktických příkladech.

V úvodní lekci kurzu si řekneme, co jsou to funkce a naučíme se je používat.

Vzorový kód z lekce najdeš na tomto odkaze - https://repl.it/@vercalou/Funkce.

Co je to programování, program

Programování je zjednodušeně psaní kódu neboli příkazů v programovacím jazyce. Těmito příkazy říkáme počítači, co chceme, aby dělal.

Příkazy zapsané v programovacím jazyce Java mohou vypadat například takto:

String pozdrav = "Ahoj!";
int aktualniRok = 2020;
System.out.println(pozdrav);

Za každým příkazem píšeme středník (;). Posloupnosti příkazů tvoří programy. Při spuštění programu se vykonají příkazy, ze kterých se program skládá. Ty se vykonávají postupně a záleží nám tedy na jejich pořadí (nejdříve se vykoná první řádek, následně druhý a třetí).

Co je k programování potřeba

K tomu, abychom mohli zapisovat kód, potřebujeme editor. Editory sloužící přímo pro psaní kódu se nazývají vývojová prostředí (anglicky Integrated Development Environment, zkráceně IDE). V první polovině kurzu budeme pracovat s online vývojovým prostředím Repl.it. Krátce se s ním můžeš seznámit prostřednictvím tohoto videa.

Funkce

Funkce je krabička (jednoduše řečeno :)), která něco přijme (vstup funkce), něco s tím udělá a výsledek vrátí (výstup funkce). Jako příklad konkrétní funkce si představme nereálnou a lehce bizarní funkci, která se jmenuje tovarnaNaSnehulaky. Ta přijme sníh, něco s ním udělá (nemusíme vědět co) a vrátí sněhuláka.

Funkce2

Pro příklad skutečné funkce se můžeme podívat například do matematiky, kde si vypůjčíme funkci sčítání. Tato funkce bere 2 čísla (nebo více), se kterými něco udělá (sečte je) a vrátí výsledek (součet vstupních čísel). V této lekci se nebudeme učit, jak tyto funkce psát, ale jak je používat. Pokud chceme, aby se funkce vykonala a vrátila nám výsledek, musíme ji zavolat.

Obecně se volání funkce v Javě zapisuje takto:

vystup = funkce(vstup)  // vstup = argumenty, se kterými je funkce zavolána 

Volání funkcí bez argumentů se provádí prázdnýma kulatýma závorkama.

vystup = funkce()

Komentáře

Komentář používáme pro psaní poznámek v kódu. Pokud nechceme, aby se část kódu vykonala, ale nechceme ji ani smazat, můžeme ji zakomentovat. Rozlišujeme řádkový a blokový komentář. V Javě se zapisují tímto způsobem:

// radkovy komentar
 
/*
blokovy komentar
*/

Zaujal Tě online kurz? Pro postup do další lekce, prosím, vyplň následující registrační formulář. Děkujeme!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Marek Sedlák
Brand Manager

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter