Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Proč začít pracovat v IT?

#
min

Svět informačních technologií je všude kolem nás, zasahuje do našich pracovních životů i do chvilek osobního volna.

Většina z nás má chytrý telefon, rozmáhá se také chytrá domácnost, nosíme počítač v hodinkách. Také boom e-shopů ještě rozhodně neustal. Každá firma nebo menší podnikatel chce mít svou webovou stránku. To je na začátek několik obecných důvodů, které mohou vést k myšlence, proč začít s IT. Jaké má ale práce v IT konkrétní výhody?

Vzdělání z pohodlí domova na dosah a zdarma

Ke vzdělávání v IT toho moc potřebovat nebudeš. Na začátek stačí běžný počítač s připojením na internet. Není tajemstvím, že internet je mocná zbraň, což v tomto případě platí dvojnásob. Na netu najdeš spoustu bezplatných online kurzů, článků, návodů, doporučení na diskuzních fórech nebo videí s tutoriály. Existují také různé zdroje, které ti za menší či větší poplatek poskytnou kurz, který danou tématikou provede komplexně i s úkoly, které můžeš diskutovat na jejich fórech. A jako třešničku na dortu získáš i certifikát o absolvování. Takový certifikát však rozhodně není klíčový.

Pokud máš raději prezenční výuku, tak ani to není v dnešní době problém. Existují různé instituce, které se specializují právě na IT vzdělání. Stačí si do vyhledávače Google zadat např. slovní spojení IT kurz a vyjedou ti desítky různých kurzů a rekvalifikací. Na své si přijdeš i v Czechitas, kde se zaměřujeme na různé oblasti informačních technologií. Na jednodenních workshopech můžeš proniknout pod pokličku dané tématiky, v rámci dlouhodobých kurzů se naučíš základy, díky kterým se již můžeš zkusit ucházet o juniorní pozici. V nabídce toho máme ale mnohem víc :)

54381444 2259313727433839 1137868378673774592 O


Personalisté se o tebe poperou

Nabídkami práce v IT se to jenom hemží. Ať už se koukneš na jeden z nejnavštěvovanějších kariérních stránek Jobs.cz, nebo na nabídky menších firem na Startupjobs.cz anebo jen na inzertáty na LinkedINu, najdeš desítky až stovky pracovních pozic, které se týkají světa informačních technologií. Vzhledem k obrovské nabídce a ještě pořád malému počtu uchazečů se firmy předhánějí s bonusy, které k platu nabízejí. Hlavní fakt je ale ten, že v poslední době v mnoha firmách hledají také juniorní kandidáty, které si rádi zaučí.

Bonusy, výhody a pozitiva

Jednou z velkých lákadel práce v IT sektoru je bezpochyby homeoffice, který je v tomto odvětví naprosto běžný. Vždy záleží jen na tom, jak se ve firmě domluvíš. IT firmy jdou také s dobou, takže se tu můžeš běžně setkat s různými dalšími výhodami. Velmi oblíbená je multisport karta, díky které můžeš navštěvovat sportoviště zdarma nebo za výrazně nižší poplatek. Milovníci psů určitě ocení dog friendly kanceláře. Nesmíme zapomenout na dovolenou, která bývá většinou delší než zákonem stanovené 4 týdny a navíc nějaké sick-days, kdy sice nejseš nemocná, ale na práci se necítíš. Najdou se dokonce IT firmy, kde je dovolená neomezená. Kromě toho bývá běžné také občerstvení na pracovišti, PlayStation, pravidelné teambuildingy apod.

Ještě váháš nad tím, jestli se vydat cestou IT? Určitě to zkus, není co ztratit, ale právě naopak! Nech se inspirovat našimi úspěšnými absolventkami, které opustily svůj obor a našly si práci jako programátorky, testerky, analytičky ad. Jejich příběhy najdeš na blogu v sekci Tvoříme příběhy.

Zajímavé odkazy:

Freecodecamp.org - https://www.freecodecamp.org/

Code.org - https://code.org/

Udacity.com - https://www.udacity.com/

Udemy.com - https://www.udemy.com/

Codeacademy.com - https://www.codecademy.com/

Youtube kanál Maximiliana Schwarzmüllera - https://www.youtube.com/channel/UCSJbGtTlrDami-tDGPUV9-w

Diskuzní fórum Stackoverflow: https://stackoverflow.com/

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter