Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Michaela Mošová: Moje cesta k IT

#
min

Od radiologické asistenky ke koučce v Czechitas

Míša pracuje v IT firmě, střídá programovací jazyky a do toho pomáhá holkám v Czechitas v roli koučky a organizátorky. Kromě toho stíhá další spoustu činností. Fíha! Jak se to Míši všechno podařilo, a jaká byla její cesta do IT, se dozvíme v dnešním příběhu.

Když jsem před téměř desíti lety sama pomocí informací z internetu vytvořila své první webové stránky, tak by mě asi nikdy nenapadlo, že za deset let budu pracovat v IT firmě, budu se učit programovat a díky Czechitas budu tuto dovednost učit další holky a děti. Ale jak se říká Nikdy neříkej nikdy.

Před těmi desíti lety jsem totiž studovala střední zdravotnickou školu. IT mě sice při podávání přihlášky na vysokou školu lákalo, ale já si říkala, že bych jej vystudovat nezvládla. Rozhodla jsem se proto pro kompromis a vystudovala obor radiologický asistent a následně tři roky pracovala na onkologii na radioterapii - ozařovnách. I když se to tak nemusí zdát, je to krásná a zajímavá práce, která dává obrovský smysl. Člověk pracuje s lidmi, ale veškeré ozařování probíhá pomocí počítače a musí dokonale chápat, jak celý proces probíhá. A to byl u mě kámen úrazu. Věci mě baví, dokud se mám stále co učit a v čem se zlepšovat. A já po třech letech v nemocnici začala cítit, že těch nových podnětů k učení a objevování je pro mě málo.

Osudnou se mi stala Czechitas grilovačka, kde jsem se slečny pracující v mé „dream“ firmě zeptala, jestli by byla možnost k nim nastoupit jako absolutní začátečník, který nic neumí. Ani ne dva týdny na to mi přišla zpráva, že hledají testery a jestli to chci zkusit. A já chtěla!

„Kdysi mi někdo řekl, že každá změna je změna k lepšímu, když se pro ni sami rozhodneme. Je to pravda. Nebojte se tu změnu udělat a jděte si za tím, co vás baví!“

Současně téměř půl roku pracuji jako tester junior v úžasné firmě a práce mě neskutečně baví. Vzhledem k tomu, že ve firmě nikdo (pokud nechce) nemusí být zaškatulkovaný na svém místě, tak jsem si hned pár měsíců po nástupu mohla zkusit programování v Rku, Pythonu a aktuálně si pohrávám s JavaScriptem. Mezitím jsem absolvovala Digitální akademii Java a kromě koučování na workshopech jsem začala v ostravské pobočce Czechitas pomáhat také s organizací.

A pokud zrovna nesedím u počítače, jsem buď někde v lese se psy nebo mi na klíně přede kočka, fotím, cvičím jógu, prohrabávám vermikompostér se žížalami nebo se snažím upéct chleba (což mi teda vůbec nejde, ale nevzdávám se. :D).

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter