Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Pár kroků k oslnivému životopisu v Canvě

#
min

Lámeš si hlavu nad tím, jak vytvořit zajímavý a originální životopis, který personalisty ohromí?

V tom případě pojďme společně vyzkoušet online nástroj Canva. Nachází se tu spousta předpřipravených šablon, které stačí jen doladit podle vlastních potřeb. Canva je velmi intuitivní grafický nástroj, ve kterém lze rychle a jednoduše vytvořit nejen životopis, ale i další často potřebné dokumenty. V našem mini seriálu Práce s Canvou dnes začneme životopisem. Pojďme na to!

Seznamte se, Canva.com

V prohlížeči zadáme adresu www.canva.com a nejprve se zaregistrujeme. Registrace je zdarma. Můžeme využít registraci přes facebookový účet, Google účet anebo se registrovat pomocí e-mailové adresy. Registrace vyžaduje zadání jména a informaci o tom, jak budeme Canvu používat. Během chvíle nám dorazí potvrzovací e-mail, kde klikneme na přiložený odkaz.

Anglicky, česky nebo jak?

Canvu si můžeme nastavit v libovolném jazyce. Při registraci se nám pravděpodobně objeví automaticky jazyk, který máme nastavený i na našem počítači. Pokud nám nastavení jazyka nevyhovuje, změníme si ho v nastavení účtu. Po úvodním nastavení se seznámíme s prostředím.

Šablona na pár kliknutí

Na úvodní obrazovce se nám objeví kolonka, díky níž můžeme hledat požadovanou grafiku. V našem případě zde zadáme životopis. V angličtině budeme hledat resume. Po vyhledání požadované grafiky na ni klikneme. Canva nás přesměruje na konkrétní typ grafiky a v levém sloupci se zobrazí jednotlivé předpřipravené šablony. Šablony bez poplatku jsou označené jako zdarma, případně free. Pro využití ostatních šablon je zapotřebí profesionální verze nástroje Canva. K běžným činnostem nám však bezplatná verze bohatě stačí.

Než se pustíme dál do práce, projdeme si šablony a vybereme si tu, která nám bude nejvíce vyhovovat. Jakmile máme vybráno, vrhneme se na úpravu. :) V tomto článku budeme pracovat se šablonou Orange and White Dotted High School Resume. Canva je velmi intuitivní. Stačí kliknout na místo, které chceme upravit a buď starý text smažeme, nebo rovnou přepíšeme. Nebojme se šablonu upravit podle vlastních představ. Původní barvu si změníme kliknutím levým tlačítkem myši a v levém horním rohu se nám ukáže symbol čtverečku s aktuální barvou. Při rozkliknutí se nám zobrazí další barvy. Můžeme si vybrat z předvolených barev nebo kliknout na plus a vybrat si barvu vložením kódu barvy (např. #e89c51) nebo pomocí color pickeru. Zvolené barvy vychom se pak měli držet, aby se nám tu nemíchalo moc barev naráz.

Následně si změníme fotku. V krajním levém sloupečku klikneme na ikonu šipky, kde se nám zobrazí možnost náhrát vlastní obrázek, případně všechny již dříve nahrané obrázky. Nahraný obrázek uchopíme myší a přetáhneme na místo původního obrázku a máme hotovo. Zkontrolujeme si, jestli je obrázek dostatečně kvalitní a ostrý. Kliknutím na symbol šachovnice v pravém horním rohu si můžeme pohrát s průhledností obrázku nebo pomocí filtru udělat z obrázku černobílou fotku.

Tak a teď nám začíná ta nejdůležitější část. Musíme doplnit informace o našich předchozích pracovních zkušenostech, vzdělání, ale nezapomínejme ani na různé praxe, brigády, kurzy a ocenění, které se k pozici, na kterou se hlásíme, vztahují. V ideálním případě bychom měli životopis vždy mírně upravit právě podle pozice, na kterou se hlásíme. Naše figurantka Jana má za sebou různé pozice a zkušenosti z marketingového světa, proto zde zmiňuje samé tematické zkušenosti. Pokud by se Jana rozhodla, že si chce najít práci v IT, určitě by měla zmínit, jaké má s tímto oborem zkušenosti. Mohla by např. uvést, že se během studií seznámila s HTML a CSS. Tyto dovednosti dále rozvíjela na kurzech Czechitas, kde se přiučila také základům JavaScriptu, a nyní by si ráda našla práci jako juniorní frontend vývojářka.

Několik tipů na závěr

Canva je sice velmi jednoduchý nástroj, ale někdy umí potrápit s maličkostmi.

  • Dávejme si pozor na zvolený font. Některé fonty nepodporují české znaky a výsledný text by pak nevypadal dobře. Jaké fonty obsahují české znaky, můžeme najít zde.
  • Kontrolujme si také velikost v jednotlivých rámečcích. Při manipulaci s rámečky se písmo automaticky zmenšuje nebo zvětšuje. Na závěr tedy zkontrolujme, že máme všude stejnou velikost.
  • Vybírejme pěknou fotku, na které není žádné divoké pozadí, fotka je ostrá a my se na ní usmíváme. :)
  • Životopis si stáhneme v pravém horním rohu v různých formátech. Nejlepší varianta je stáhnutí souboru jako PDF. Při odesílání si tak můžeme být jistí, že se životopis personalistovi zobrazí správně a nerozháže se nám.
  • Vzorový životopis připravený pro tento článek je k nahlédnutí zde.

Krásný a originální životopis máme hotový, teď už to bude hračka! Hodně štěstí na pohovorech. :)

Začala tě práce s Canvou bavit a chtěl/a by ses naučit víc? Mrkni do diskuze na FB eventu „Vytvoř si valentýnský dárkový poukaz“, kde najdeš krátký návod na tvorbu poukázky. :)

Jak na dárkový poukaz v Canvě

V dalším článku ze série Práce s Canvou se můžeš těšit na tipy, jak vytvořit super pozvánku.

Nezapomínej sledovat také dění v Czechitas. Pravidelně připravujeme grafické kurzy. Buď v obraze a sleduj kalendář akcí.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter