Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Karolína Eliášová: Moje cesta k IT

#
min

Z recepční QA testerkou na volné noze

V únorovém vydání Tvoříme příběhy se dočteme o cestě do IT od Karolíny, jejíž život zaujímal z velké části hlavně sport. Po střední škole se však nemohla rozhodnout, jak a kam dál pokračovat. Nakonec začala pracovat jako recepční. Co ji tedy nakonec přivedlo do světa informačních technologií?

K technice jsem tíhla už od malička, vždy mě to fascinovalo. Navíc táta, i když není moc technicky zdatný, tak se rád rozmazloval a stále rozmazluje novějšími a lepšími „hračkami“. Každopádně nikdy bych do sebe neřekla, že budu pracovat v IT, jelikož celý život jsem se spíše věnovala sportům (balet, házená, fotbal, tenis). Dá se říct, že jsem spíše běhala po hřišti, než seděla u počítače. Na základní škole i na gymplu jsme měli předmět s výstižným názvem „počítače“, ale nikdy mě to nebralo, spíše jsem se vždy těšila na tělocvik.

20190622 Uvoddotestavaniautomatizovane Brno 15

Po ukončení studia na gymnáziu jsem musela začít přemýšlet, co teda vlastně budu dělat. Tak nějak jsem si sebe nedokázala představit v ničem, ani jako student VŠ. A to byla asi nejhorší chvíle, když vlastně nevíte, co se sebou. Najednou to přišlo a v 19 letech jsem se rozhodla, že se pustím maminčiny sukně a odstěhuji se do Prahy. Po přestěhování jsem pracovala jako recepční ve fitku a po dlouhých směnách jsem si řekla, že tohle nemůžu dělat do konce života. Začala jsem pátrat, co se sebou. V té době byla velkou oporou moje přítelkyně, která mě tak trochu navedla a dodala sebevědomí, že přece nejsem hloupá a pracovat na recepci je mrhání potenciálem. Pak mi řekla větu, na kterou v životě nezapomenu:

„Káji, a co třeba dělat v IT? S počítačema ti to jde, rozumíš tomu a máš analytický myšlení! Navíc jsou tady Czechitas a dělají kurzy, to by ti mohlo pomoct.“

Vůbec jsem v té době o Czechitas nevěděla. V té chvíli jsem začala pátrat po informacích a riskla jsem to. Šla jsem na kurz, ráda bych si vzpomněla, jaký kurz to byl, ale to už si bohužel nevzpomenu. Co si ale pamatuji, byly následné kroky k mé kariéře, která odstartovala díky Adéle z Czechitas a jsem jí za to dodnes vděčná! Oslovila mě přes LinkedIn (dodnes netuším, co ji zaujalo!), jestli bych nechtěla zkusit pozici testera v Teseně. Odepsala jsem jí, ale tvářila jsem se k tomu skepticky. Adéla mě podpořila, dodala kuráž a já do toho šla. Po 3 kolech pohovorů jsem prošla a stala se Junior Test Engineerem v Teseně, kde jsem potkala partu super kolegů a kamarádů.

Po měsíci v testingu mě opravdu překvapila rozmanitost lidí a anonymita tohoto oboru. K té rozmanitosti: nikdo tu není vystudovaný tester, spíš tak kuchař, pekař nebo číšník… A anonymita proto, protože vlastně nikdo (kdo se nepohybuje v IT) neví, co tester dělá, a když už jim to člověk vysvětlí, představují si raketovou vědu. Abych se přiznala, i já si představovala raketou vědu a k mému překvapení nebyly začátky až tak těžké a rozhodně to nebyla raketová věda. Byla jsem na každém kurzu, který Tesena v té době měla a šprtala jsem se metodiku, udělala ISTQB zkoušku a makala na sobě. Můj první projekt byl ve společnosti SoundtrackYourBand (Spotify) a jednoduše řečeno jsem vlastně poslouchala celý den písničky a hlídala, jestli se přehrává, co má. Pro nováčky projekt jak dělaný, nic hroznýho, aby to člověka nevyděsilo! Navíc super kolegové, kteří byli hodně trpěliví.

Img 2651

Poté následovaly další projekty, a to ve společnosti Škoda Auto, kde to pro mě byla opravdu škola! Začátky pro mě jako juniora byly hodně těžký, ale po pár týdnech jsem se do toho dostala a makala na sobě, četla sáhodlouhý specifikace, snažila se vše dostat do hlavy a pochopit, jak si systémy mezi sebou povídají. Poprvé jsem si sáhla na analýzu, psaní testů, integrační testování, UAT testování (User Acceptance Testing) a podobně. Byly to nervy, ale vyplatilo se!

Dnes pracuji na volné noze jako živnostník pro společnost CreativeDock jako QA tester / QA analytik. Dělám, co mě baví a to je to nejpodstatnější. Tímto bych ještě jednou chtěla poděkovat Adéle a celému týmu Czechitas! Měníte svět IT, opravdu! A pro Vás ostatní, co tento proces máte teprve před sebou, nebojte se! Ono to půjde samo, když budete chtít!

- Karolína Eliášová, QA tester/QA analytik

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter