Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Petra Kolísková: Moje cesta k IT

#
min

Z asistentky k pozici Test Lead

 Už je to pár roků dozadu, co jsem se poprvé dozvěděla o Czechitas. Tehdy jsem pracovala v jedné brněnské firmě jako Sales support/Asistentka, ale věděla jsem, že to není to, co bych chtěla dlouhodobě dělat. V té době se jedna z mých kamarádek rozhodla zúčastnit jednodenního workshopu od Czechitas a byla z toho nadšená. Byla jsem vcelku překvapená, s jakým nadšením se vrátila, tak jsem si řekla, že bych se mohla podívat, co to vlastně Czechitas je.   

Otevřela jsem jejich stránky a začala jsem scrollovat. Našla jsem workshopy na různá témata a pak jsem si všimla, že Czechitas nabízí i dlouhodobé kurzy. Zvažovala jsem změnu práce a všimla jsem si několika příběhů holek, co po absolvování dlouhodobého kurzu našly práci v IT. Znělo to skoro nereálně, ale řekla jsem si, že to zkusím taky a jako první dlouhodobý kurz mi padla do oka Java, tak jsem se přihlásila. 

Začátky pro mě nebyly jednoduché. Plnění úkolů do kurzu, prezence na hodinách, do toho jsem začala studovat vzdáleně vysokou, full-time job. Byla toho spousta, ale nevzdala jsem to. Úspěšně jsem dokončila kurz a začala jsem přemýšlet, co dál. Další kurz? Nebo to risknout a zkusit se už podívat po práci v IT? Na to jsem se ale ještě necítila, tak jsem znovu otevřela stránky Czechitas a začala hledat další dlouhodobé kurzy. Tehdy mi padl do oka kurz „Web od A do Z“, který se zaměřoval na práci s HTML a CSS. Ihned jsem se přihlásila a s chutí začala chodit na lekce. Další 3 měsíce na kurzu uběhly jako voda, získala jsem další znalosti, zase se trochu více oťukala a znovu přišla otázka. Mám zkusit něco dalšího, nebo už to zkusit?

Zkusila jsem to a přihlásila jsem se na pár testerských pozic. Pár firem se mi neozvalo, pár firem mě odmítlo s tím, že hledají někoho se zkušenostmi. Trochu jsem se začala obávat, že jsem se moc unáhlila s hledáním práce v IT. Narazila jsem ale ještě na pozici testera ve společnosti KBC. Tehdy jsem moc nevěděla, co to je za společnost, akorát logo mi přišlo hodně povědomé. Dala jsem tomu tedy ještě šanci a přihlásila jsem se. Po cca týdnu a půl se mi ozval HR z KBC s tím, že by mě rádi pozvali na pohovor. S nadšením jsem potvrdila termín a potkali jsme se. Pohovor proběhl v příjemném prostředí brněnských kanceláří v office centru na Campuse. Odcházela jsem nadšená s myšlenkou, jak by bylo super, kdyby to vyšlo. A ono to vyšlo.

V červenci 2018 jsem nastoupila na pozici testera. Všechno pro mě bylo nové, ale já jsem byla plná motivace a nadšení, protože jsem se „dostala do IT“.

Uběhlo pár měsíců, práce mě bavila a šlo mi to, tak jsme s Team Leaderem začali mluvit o možném přestupu na pozici Test Analytika. Netrvalo to ani měsíc a změnu jsme udělali. Přišel první větší projekt, kde jsem se začala starat o přípravu testovacích scénařů, business trip do Belgie, nové zkušenosti, noví kolegové, dennodenní konverzace v angličtině. Všechny tyto okolnosti mě motivovaly se ještě více zlepšovat, tak jsem se přihlásila na další dlouhodobý Czechitas kurz - JavaScript. Tento kurz mi dal hodně z hlediska pochopení, jak fungují webové stránky, což se mi na projektu hodilo. Po dokončení kurzu jsem se hned vrhla na další navazující kurz JavaScriptu.

Po přibližně roce a půl v KBC, z toho roční zkušenosti na pozici Test Analytika, jsem dostala příležitost se posunout na pozici Test Leada v rámci projektu, na kterém jsem už nějakou dobu pracovala jako Test Analytik. Ihned jsem se této příležitosti chytila a začala jsem vést menší interní testovací tým. Bylo toho spoustu, co jsem se musela naučit, adaptovat se, trochu (dost) se otrkat, ale zvládla jsem to.  

Od této doby už uběhl další rok a půl a já se zpětně ohlížím za tím, jak celá tato moje cesta k IT začala, kde právě jsem a že vlastně opravdu můžu potvrdit, že Czechitas slogan „IT je budoucnost. I tvoje.“ je pravdivý. Každý to může dokázat, stačí jen chtít a jít si za tím.

 - Petra Kolísková


A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Pavle!

Pavla Wittner
Career Development & Partnerships Coordinator

pavla.koprivova@czechitas.cz     

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter