Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Michaela Šebestová: Moje cesta k IT

#
min

Z divadelního prostředí k vedoucí Sales Operations

Tentokrát se seznámíme s příběhem Míši, která vystudovala Janáčkovu akademii múzických umění. Nicméně v oboru dlouho nezůstala. Při svém působení v brněnském Impact Hubu měla na starosti IT komunitu, které chtěla co nejvíce porozumět. Začala tedy s kurzy programování u Czechitas a absolvovala i Digitální akademii. Kam až Míšu její snaha nakonec dovedla?

Ještě před pár lety jsem si nedokázala představit, že zrovna já bych se mohla ocitnout v IT. A ono se není čemu divit. Na střední škole byla informatika jen dost nezáživné klikání v Excelu a přestože mi matematika docela šla, já jsem si šla splnit svůj sen. Vystudovala jsem divadelní produkci na JAMU. IT nebylo nikdy můj plán.

Jrk 6976

Divadelního prostředí jsem se ale rychle nasytila a po pracovní stáži v Londýně jsem si našla práci v brněnském Hubu. Díky Hubu jsem poznala spoustu lidí v nejrůznějších profesích, poprvé jsem se tu setkala s Czechitas (dokonce jsem navštívila historicky první workshop!) a mimo jiné jsem tu pečovala o komunitu lidí z IT. A protože jsem svoji práci chtěla dělat dobře a chtěla jsem ajťákům rozumět, začala jsem se sama učit programovat.

Díky Czechitas jsem si prošla různými kurzy. Od webového vývoje a grafiku, přes Python a UX, až po Arduino. Bavilo mě objevovat svět informačních technologií, ale na druhou stranu mě i trápilo, že je toho tolik, co ještě nevím a neumím. Mezitím jsem už začala pracovat jako HR Community Manager ve firmě Kentico, kde jsem dodnes.

V roce 2018 jsem se přihlásila na jednu z prvních Digitálních akademií a tam to všechno nějak správně zapadlo. Datová analýza mě strašně bavila a otevřela mi úplně nový svět. Zvládnout výukové večery a soboty při práci na plný úvazek několik měsíců nebylo jednoduché, ale stálo to za to. Jako závěrečný projekt jsem si vybrala skutečný use-case z firmy Kentico a vytvořila svůj úplně první report.

Během své cesty do IT jsem se hodněkrát zasekla, protože jsem si nevěřila. Ráda bych tímto povzbudila všechny holky, aby se nebály hledat svoji cestu a objevovat svůj talent. Myslím, že nikdy pro to nebyla lepší příležitost :)

Když Digitální akademie skončila, nevěděla jsem, co dál. Z Kentica jsem odcházet nechtěla a taky jsem měla pocit, že bych toho na nějaký skutečný pohovor měla umět daleko víc. Trvalo mi to ještě zhruba půl roku, než jsem si troufla vůbec na změnu práce pomýšlet. A tehdy za mnou shodou okolností přišel můj kolega Adam z oddělení Sales Operations a nabídl mi přejít do jeho týmu jako Sales Operations Data Specialist. Najednou jsem začala pracovat s daty naplno a učení mi šlo daleko rychleji.

Dneska celé oddělení vedu a myslím, že mi k tomu nejvíc pomohla právě zkušenost s daty a technologiemi. A vzdělávat jsem se nepřestala. Od té doby jsem absolvovala několik kurzů na Python, UML nebo Salesforce, začala jsem studovat vybrané předměty v rámci celoživotního vzdělávání na Masarykově univerzitě a jako koníček hltám knihy a články o vizualizacích nebo datové žurnalistice. A stále mě to baví a fascinuje jako na začátku. Na některé kurzy Czechitas jsem začala chodit pomáhat i jako kouč, abych vrátila zpátky do komunity to, co mi dala.

- Michaela Šebestová, Sales Operations Leader, Kentico

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter