Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Radka Musilová: Moje cesta k IT

#
min

Z back office k práci datové analytičky

Na měsíc září jsme připravili příběh Radky, která našla svou vysněnou práci jako datová analytička přímo na brněnském magistrátu. Její cesta do IT však nebyla přímočará. Díky studiu sociologie si ale oblíbila práci s daty a rozhodla se, že to zkusí i na datové Digitální akademii.

Img 4324

Coby dospívající dívku na základní škole mě matematika a přírodovědné předměty nudily. A tak jsem si, jako mnoho jiných, vypěstovala rozhodnutí, že bych se měla spíše orientovat na humanitní předměty. Teprve až příprava na přijímací zkoušky na Masarykovu univerzitu mě přesvědčila o tom, že matika a potažmo logika může být zábava. Během studia sociologie jsem následně objevila krásu datové analýzy a statistiky, kterým jsem se plánovala věnovat i profesně.

Mé další kariérní směřování naneštěstí přerušila ekonomická krize. V oboru nebyl dostatek uplatnění a já byla nucena se živit jako telefonní operátorka v call centru, prodavačka, nebo jako zákaznická podpora, fakturantka a nákupčí v jednom v několika menších firmách. Jakmile jsem se profesně dostala do škatulky back office, jen s velkými obtížemi jsem přesvědčovala potenciální zaměstnavatele o svých dalších kvalitách, navzdory tomu, že jsem si systematicky i za pomoci Czechitas kurzů doplňovala vzdělání.

Na jaře 2019 jsem opustila pozici tiskové mluvčí úřadu v Praze a odstěhovala se na Moravu. Znovu mě čekalo hledání zaměstnání, a ačkoli jsem reagovala na pozice datové analytičky, nesetkala jsem se s příliš kladnou odezvou. V té době se zrovna v Brně otevřela Datová akademie, po které jsem nějakou dobu mlsně pokukovala. Neváhala jsem a přihlásila se. Datovou akademii jsem absolvovala na podzim 2019 a ještě před prosincovým galavečerem měla několik nabídek práce.

Zvolila jsem si práci pro Magistrát města Brna, kde od ledna 2020 působím na pozici datové analytičky pro odbor kultury. Zde analyzuji stav a vývoj trendů, provádím evaluaci naplňování Strategie kultury a kreativních odvětví, spolupracuji se zahraničními kolegy a mnoho dalšího. Mé zaměstnání je na pomezí sociologie a IT, jak jsem si vždycky přála.

- Radka Musilová

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter