Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Lucie Tomanová: Moje cesta k IT

#
min

Z pedagogické fakulty k datové analytice, programování a IT stáži

V říjnu se v Tvoříme příběhy setkáváme s šikovnou maminkou Luckou, která kromě rodičovských povinností zvládá studovat informatiku na vysoké škole a ještě do toho chodit i na naše kurzy. Lucčina profesní kariéra se ale původně měla ubírat úplně jiným směrem. Jaká byla její cesta do světa informačních technologií?

Jsem absolventkou pedagogické fakulty a přestože mě vzdělávání druhých baví, už během studia jsem tušila, že řady středoškolských pedagogů nerozšířím. Po státnicích z češtiny a základů společenských věd jsem nastoupila na obchodní oddělení nejprve do menší české firmy, následně do mezinárodního korporátu. Zde jsem zpracovávala data s obchodními výsledky firmy v Excelu, ve kterém jsem se následně začala vzdělávat.

Tomanova Workshop1

Od toho byl už jen krůček k podání přihlášky na třetí běh Digitální akademie zaměřené na datovou analýzu. Nejen tento náročný kurz, ale celé vzdělávání v IT oblasti mě nadchlo natolik, že od té doby většina mého volného času, a především dovolené, padla na jednodenní či dlouhodobé kurzy. Po Akademii to byla díky stipendiu od Czechitas a Evropské unie tvorba webových stránek, téměř zároveň dlouhodobý začátečnický kurz Pythonu od PyLadies, intenzivní pokračovací kurz tvorby webu, úvod do JavaScriptu, PHP, Javy, testování atd.

Díky absolvovaným kurzům jsem od Czechitas dostala možnost půlroční stáže ve firmě SAP jako junior developer, kde bylo hlavním cílem naučit se programování v jazyce ABAP. Dlouho ve mně uzrávala myšlenka podání přihlášky na obor VŠ, který by byl kombinací ekonomie a informatiky. Stáž v SAP mě v tom jen utvrdila, a navíc se naskytla možnost uplatnit stáž jako povinnou praxi ve škole.

Aktuálně jsem na rodičovské dovolené, během které studuji obor Informatika ve veřejné správě na ekonomicko-správní fakultě. Výuka bude i v zimním semestru online formou, proto jsem neodolala a k rodičovským povinnostem a škole, jsem si od Czechitas přidala kurz digitálních dovedností zaměřený na nové technologie, Google nástroje a digitální aplikace.

Tomanova Workshop3

Vzdělávání v IT se pro mě stalo víceméně koníčkem, který mi nejen rozšiřuje znalosti a moji komfortní zónu, ale především mi dal také možnost potkat spoustu zajímavých a inspirativních lidí a navázat nová přátelství. Navíc jsem většinu získaných znalostí z kurzů využila ve chvíli, kdy jsme ve škole přešli na distanční formu výuky a bylo nutné již mít určité základní znalosti.

Myslím si, že nikdy není pozdě se začít vzdělávat v nové oblasti, a i když můžeme mít někdy pocit, že dané téma aktuálně nevyužijeme, vždy to má obrovskou přidanou hodnotu v profesní, ale především i osobnostní rovině. Jsem velmi vděčná, že existují organizace jako je Czechitas, protože nepředávají jen informace, ale především dávají možnost rozhodnout se pracovat v oblasti, o které by se do té doby člověk třeba nikdy neodvážil ani pomýšlet.

- Lucie Tomanová

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter