Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Lenka Erbenová: Moje cesta k IT

#
min

Ze světa HR a financí k programování v jazyce Python

V listopadovém vydání Tvoříme příběhy se seznámíš s Lenkou, která se k IT dostala přes zálibu v teoretické lingvistice a syntaxi. Lenka se dlouhá léta pohybovala v oblasti HR a financí v kombinaci s nizozemským jazykem. Také proto ji oslovil právě programovací jazyk Python. Jaká byla její cesta od PyLadies přes Digitální akademii až ke stáži v Barclays?

Po programování jsem pokukovala už nějakou dobu, ale nějak jsem nevěděla, kde začít, a měla jsem spoustu pochybností. Nejsem už nejmladší, nikdy předtím jsem s IT neměla nic společného, vystudovala jsem něco úplně jiného, dosud jsem pracovala v HR a ve financích. Takže důvodů, proč to neustále odkládat, bylo opravdu hodně.

Da Podzim2020

Odhodlala jsem se až loni v létě, kdy se otevírala registrace do PyLadies na podzimní běh. Do přihlášky jsem uvedla, že se chci učit Python, jelikož ho vymyslel Nizozemec Guido van Rossum a já jsem vystudovala nizozemštinu, kterou jsem se v té době už 15 let živila. Velkým překvapením bylo, že mne skutečně do kurzu i přes enormní zájem přijali. Už na škole mě velmi bavila teoretická lingvistika a hlavně syntax, tak jsem si říkala, že by se to mohlo hodit i v programování.

Popravdě, představovala jsem si to víc jako tu lingvistiku a jazyk, takže ze začátku mi i nejjednodušší matematické úkoly působily těžkosti. Časem jsem si ale zvykla. Na konci kurzu už jsem byla schopná napsat menší prográmky v Pythonu. Některé sobotní workshopy probíhaly ve firmě Barclays a já jsem tehdy začala snít o tom, jaké by asi bylo tam pracovat. V té době už jsem byla ve výpovědní lhůtě a byla jsem odhodlaná k tomu, že jednou to do toho IT prostě dám. Ale pěkně popořádku.

Czechitas Koucovani

Po absolvování PyLadies mě napadlo, že by bylo fajn umět vytvořit třeba i webovou stránku, tak jsem začala studovat tutoriály na internetu a zkoušet, jak to funguje. Můj první počin vypadal jako web z doby před 20 lety. Už nějakou dobu mi chodily na e-mail novinky z Czechitas a já otevřela nabídku dvou Digitálních akademií na jaro 2020, z toho jedna byla Frontend web. Na nabídku jsem pár minut koukala a bylo jasno. Tam se musím přihlásit! Tentokrát už jsem mohla do přihlášky napsat, že znám základní principy programování a že už jsem si zkusila vytvořit i primitivní web.

Týden před zahájením Digitální akademie byla vyhlášena celostátní karanténa a já dostala strach, zda-li se akademie vůbec uskuteční. Když přišla zpráva, že lekce budou probíhat online, měla jsem velkou radost. Lektoři, koučové i organizátorka Zuzka Kropáčová byli skvělí a vše jelo jako na drátkách – výuka, domácí úkoly, závěrečný projekt. Celé to uteklo strašně rychle, najednou tu byl hackhathon a galavečer. Kromě samotné výuky se nám dostalo i kariérního poradenství a exkurzí v partnerských firmách (také většinou online).

Hackaton

Jednou z partnerských firem našeho běhu Digitální akademie bylo i výše zmiňované Barclays. Během exkurze nám byl představen Apprentice programme pro ženy začínající v IT. Přihlašování se otevřelo těsně po skončení akademie, absolvovala jsem tříkolové výběrové řízení a do programu se dostala. Jsem tam zatím krátce, program začal v půlce září. Navíc pracujeme všichni z domova, tudíž opět probíhá vše online, ale už jsem si to vyzkoušela v Czechitas, tak se toho nebojím. Jsem tedy teprve na začátku své profesní cesty v IT a mám se ještě hodně co učit. Momentálně se věnuji pokročilejšímu Pythonu a čekají mě ještě další technologie. Pořád mám v paměti jednu bývalou absolventku Digitální akademie z firmy T-Mobile, která nám během exkurze říkala: „Holky, jestli máte pocit, že nic nechápete a neumíte, tak tento pocit budete mít ještě několik let.“

Na druhou stranu to rozhodně není nuda a pořád je co objevovat. Stále věřím, že jednou (po absolvování Apprentice programu) ze mě ta vývojářka skutečně bude. A jelikož se mi z czechití rodiny nechtělo odcházet, dělala jsem koučku na lekcích nynějšího podzimního běhu akademie. Holky jsou moc šikovné, a tak se IT svět se může těšit na další úžasné absolventky.

- Lenka Erbenová, Junior Python Developer, Barclays

Zaujalo tě studium Digitální akademie? Na jaře 2021 opět rozjedeme výuku akademií zaměřenou na data, testování, nebo front–end web. Kterou Akademii budeme učit ve tvém městě, se dozvíš tady.

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter