Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Nejlepší způsob, jak předpovědět budoucnost, je ji sám vytvořit. Future Port 2018.

#
min

„Technologický pokrok zmenšil trvanlivost znalosti z 30 na 5 let. Musíme se učit celý život. Abychom přežili.“

Gerd Leonhard – Future Is Better Than We Think

Gerd Leonhard: Future is better than we think

Přístav je pro námořníky místem, ze kterého vyplouvají do neprozkoumaných krajin a vracejí se do něj pro potřebné suroviny. Future Port je místo v holešovické tržnici, kde Martin Holečko s jeho báječným týmem a celým srdcem už podruhé připravil inspirativní konferenční balíček pro strategické vedení společností a futuristický technologický festival. Pro všechny. Protože technologie mění NÁŠ svět.

Jsme chytřejší. Všechno začíná být chytřejší. Hračky, domy, auta, továrny i města. Ty se mají taky stát aktivním tvůrcem zelenějšího, udržitelnějšího světa kolem nás. Smart tech, smart cities nejsou totiž jen dobíjející lavičky na mobilní telefony a senzory na semaforech monitorující průjezdnost silnic. „Smart city je třeba město, které řeší problém obezity. Z analýzy dat totiž vyplynulo, že lidé žijící poblíž parků a zeleně mají lepší zdravotní stav.“ zmínil Scott Amyx, IoT Evangelist, autor knihy Strive, ve své přednášce.

Panelová Diskuze Exponential Synergies Amy Peck Scott Amyx Dr Roman Yampolskiy A Charlie Fink

Panelová diskuze Exponential Synergies: Amy Peck, Scott Amyx, Dr. Roman Yampolskiy a Charlie Fink

A budoucí město je město chytré a čisté. V současnosti je transportní systém přetížený, drahý, klimaticky škodlivý. A vlastně by si zasloužil další revoluci. Anita Sengupta, ex-NASA a seniorní viceprezidentka z Hyperloop One, nám připomněla stoletou periodu, v níž se dějí největší pokroky. V roce 1803 první auto, 1904 letadlo. Tak přijde teď hyperloop, létající auta a meziplanetární cestování? Planety se prý budou kolonizovat do 15 let.

„Sky is not a limit.“

Fikce? Virtuální realita? Ta mimochodem taky už neslouží jen k hrám a malování v Google Brush. Amy Peck, VR evangelistka ze San Francisca, představila, jak může vypadat právě Future of Work, Future Enterprise. Začneme trénovat lidi a roboty ve virtuální realitě, zvlášť na složité nebo technické úkoly, vojenské mise, emergency situace, prototypovat a testovat produkty, vizualizovat data a pracovat ve virtuálních místnostech. Díky umělé inteligenci se trénink může navíc přizpůsobovat studentům podle jejich tempa.

Trénovat roboty? Podle doktora Romana Yampolskiy z University of Louisville zabývajícího se superinteligencí roboti vezmou postupně naši práci.
Propability Robots Will Take Your Job

Roman Yampolskiy: The road to super-intelligence

Už teď v Japonsku testují humanoidy v továrnách. Ale tam lidé svou práci neztrácí. Zatímco Roman Yampolskiy navrhuje v rámci Machine Ethics lidem bez práce neomezený příjem, další přednášející, japonec Tadahiro Kawada, je posunuje do více sofistikovaných a kreativnějších pozic. To, v čem mají lidé navrch, je stále lidskost. Sofistikovaná a kreativní lidskost.

04

Future of Manufacturing: Robots - an answer to our aging society? / Tadahiro Kawada

Robotům 200 krát menším než je lidský vlas se říká nanoroboti. Pracují na tom, aby se uměli sami pohybovat, navigovat a doručit v cévách lék na správné místo v těle. Minimálně v těle králíků. Pan profesor Martin Pumera testuje také robota vypadajícího jako šroub, který se vpíchne do oka, přesně zacílí správné místo a vytáhne po akci magnetem. A nanokyborga, spermbota, který se nabalí na spermii a pomůže ji zacílit na správné místo. Jako supermana. Martin Pumera patří mezi nejcitovanější vědce v oblasti nanotechnologií a je to Čech! Národní hrdost! Superhrdina!

Pýchu na zlaté české ručičky vzápětí střídá skepse. Cítím se jako dinosaur. Jako opilec, který vystřízlivěl. Jako dítě, kterému před očima praskla krásná bublina. To ve chvíli, kdy vystoupí Martin Ruubel, prezident společnosti Guardtime z digitálně nejvyspělejšího národa na světě. Estonska. Rozpovídal se o krajině, kde vládne e-governance. O krajině, kde daňové přiznání podáte za 3 minuty, firmu založíte za 18, kde 99 % státních, zdravotních a bankovních služeb zvládnete online a kde blockchain tvoří integrální část e-governance už od roku 2012. Čímž zajistili intergritu a bezpečnost dat, o kterou se my tady bojíme. Of course. Tak zatímco oni pracují na elektronickém ID, IoT managementu, datových ambasádách, a tudíž výroby decentralizovaného a distribuovaného státu, my se budeme těšit, až si za 10 let politici a novináři blockchainu všimnou jako veliké novinky.

Ale i když nám v tomhle ujel vlak, nebojím se. Naděje v lepší zítřky se mi zase vrátila díky Švýcarům v bloku o budoucnosti zdrojů. Christian Jacobsson mluvil o microgridu, o budoucnosti, ve které je energie dekarbonizována, decentralizována, digitalizována a kde rozhoduje umělá inteligence. Christian není startupista a futurista. Christian zkoumá AI ve 100 let staré energetické firmě. A jeho krajan, Dolfi Muller, pak mluvil o evropském krypto-údolí, místu, kde vládne fintech, platí se v bitcoinech, s úřady se komunikuje a hlasuje přes mobilní aplikaci a občané města budou brzy mít své digitální ID v blockchainu. Dolfi Muller je 60 letý starosta městečka Zug, který před 6 lety o kryptoměnách taky nic nevěděl. Ale chtěl.

05

Yuri van Geest: Are you an EXO?

Tenhle svět se exponenciálně mění a přežijí v něm jen exponenciální lidé. Exponenciální organizace. Ty popsal ve své knize i přednášce evangelista ze Singularity University Yuri van Geest jako nejvýkonnější struktury autonomních týmů na technologické architektuře. Komunity, které spojuje nenapodobitelná kultura, účel, vášeň a jednotlivci s dovednostmi budoucnosti. A to je zaprvé schopnost přežít v prostředí, které se pořád mění. A za druhé schopnost se učit. Pořád. Podle studií se trvanlivost znalosti změnila z 30 na 5 let. Už se nepřipravujeme na celoživotní profese, ale na ty, co ještě neexistují. Přežije ten, kdo se bude schopen učit.

Tak začněte dnes.

331 B1 C28 4 Eba 499 B A46 C A69 C17 D2 F31 A
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Dita Formánková
Czechitas Founder & Chair of the Board

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter