Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Představujeme vám ŠKODA IT

#
min

Že auta, IT a ženy nejdou dohromady? Naopak! I proto se ve ŠKODA AUTO rozhodli stát partnerem Czechitas

Pod současnými úspěchy automobilky je vyspělé IT podepsáno hodně tučným písmem. Bez perfektně zajištěných informačních technologií by se neobešli už v žádné z oblastí automobilky. IT propojuje ve Škodovce téměř vše – od návrhu a vývoje vozu, přes jeho výrobu a logistiku v nejširším možném kontextu, až k marketingu, prodeji a péči o zaměstnance a zákazníky.

It 0361 Edit

Proč k sobě IT, auta a ženy dokonale pasují

Adriana Velechovská, specialistka HR Marketingu pro IT, ŠKODA AUTO, to vidí docela jasně: „Ženy se dívají na věci trochu jinak. Naši IT specialisté vedou různorodou paletu IT projektů, hledají různá řešení a komunikují s vývojáři. Díky tomu působí spíš jako projektoví manažeři, kteří potřebují řadu dovedností, ve kterých často vedou ženy. V různých IT profesích holky přinášejí do týmů jejich jemnější stránku. Funguje to k oboustranné spokojenosti, protože muži kolegyně v IT velice vítají.“

Důkaz místo slibů

Ve Škodovce to s podporou Czechitas myslí skutečně vážně. Jak to víme? Díky ajťákům z Mladé Boleslavi můžeme nejen v domácím městě největší české automobilky, ale i v pražském ŠKODA AUTO DigiLabu pořádat celou plejádu kurzů, určenou pro všechny zájemkyně o IT. Je jedno, jestli jsi úplná začátečnice nebo pokročilá ajťačka. Skvělým důkazem je i Petra Strnadová, Shopfloor IT specialistka přímo ze Škodovky, která se našeho kurzu přihlásila ze zvědavosti i z vlastní cílevědomosti. Chtěla se jednoduše naučit něco nového a naše vize se jí líbila.

It 3399 Edit

Petro, jaký kurz jsi absolvovala?

Byla to tříměsíční výuka programování v jazyce C#. Jednalo se o celkovou průpravu vývoje jednoduchých aplikací a úvod do objektově orientovaného programování. Od základní kalkulačky jsme se naučili naprogramovat i složitější aplikace a hry. Musím uznat, že to byla dobrá zkušenost. 

Co pro Tebe bylo podnětem k tomu, přihlásit se do kurzu?

Oslovilo mě, že spolupracujete se světovými společnostmi jako Google, dnes i ŠKODA AUTO a další. To pro mě bylo jakousi zárukou kvality a především jsem si chtěla rozšířit obzory v oboru.

Myslíš, že po absolvování kurzu může žena nastoupit do Škodovky třeba například jako projektový manažer – junior nebo datová analytička?

Myslím, že na juniorní pozici určitě ano. Není ani tak potřeba znát přímo nějaký programovací jazyk, ale musíte mít alespoň všeobecný IT přehled, základní přehled o IT infrastruktuře, o síťové komunikaci, databázích a hlavně je potřeba se nebát a jít do toho s chutí a odhodláním.

Komu bys naše kurzy a workshopy doporučila?

Všem ženám, které uvažují o rozšíření kvalifikace nebo o změně práce. Určitě by neměly podléhat tomu stereotypu, že práce v IT je jenom pro muže. Za zkoušku to stojí, takže je jen potřeba se nebát a dát tomu šanci!

Láká tě ŠKODA IT?

Paráda! Tak s chutí do toho. Nejen Petra, ale i my můžeme prostředí ŠKODA IT doporučit.

Pokud do toho půjdeš, pak první, s kým se za škodovácké IT setkáš, bude pravděpodobně Matěj Chour. Matěj je totiž kontaktní osobou pro kandidáty do IT týmů. 

It 3369 Edit

IT ve Škodovce láká i stále více žen. Proč i ženy do IT patří?

Upřímně, tuhle otázku nemám rád, nedává smysl. Samozřejmě, že ženy do IT patří. Jiná otázka je, proč ženy do IT tolik nemíří či co je od toho třeba odrazuje. To bychom se měli snažit zjistit a napravit, abychom se nepřipravovali o výborné kolegy a členy IT týmů.

Když se k Tobě životopis dostane, jaká je první informace, kterou v něm hledáš?

První, nač se dívám, jsou zkušenosti. To, čím kandidát prošel a kam asi momentálně míří. Neberu to ale nijak striktně – detaily si pak stejně řekneme při telefonním rozhovoru, ten pokládám za směrodatný. CV je pro mne spíš podklad právě pro tento společný rozhovor.

Na pohovoru zjistíme, že pozice, na kterou jsem se přihlásila, mi příliš nesedí. Co bude dál?

Pokud se shodneme, že pozice není ideální, na základě našeho rozhovoru se Vám pokusím nabídnout jinou pozici ve ŠKODA IT, která by Vám mohla být blízká – už se trochu víc známe, vím, kam směřujete, a protože ne všechny pozice jsou již veřejně dostupné na webu, je možné, že nakonec odejdete s nabídkou pozice, která Vám bude vyhovovat daleko více než ta, na kterou jste se původně hlásila. Škodovka se stává IT firmou, máme mnoho IT projektů, týmů a tím i volných pozic. A možností, kde u nás začít, každým dnem přibývá.

Zajímá tě práce ve ŠKODA IT? Napiš přímo Matějovi: matej.chour@skoda-auto.cz, nebo se na stránkách www.skoda-kariera.cz/IT informuj o aktuálně volných pozicích

It 2729
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter