Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Základní IT pojmy s Czechitas – část první

#
min

Pro všechny IT nepolíbené, pro všechny nováčky v Czechitas - Czechití úvod do IT od Monči na mateřské.

Milé Czechity a Czechiťáci,

moje dlouho očekávaná mateřská dovolená odstartovala a já už si užívám svou baby Czechitu doma (btw. je to nepopsatelný pocit a doporučuji všem <3). Abych se u toho ale nenudila, rozhodla jsem se vydat měsíční rubriku na našem blogu „Czechití úvod do IT od Monči na mateřské“. Prostě se konečně s vámi podělit o pár myšlenek, které jsem si sama při vplouvání do světa IT zapamatovala, a taky se svým sobeckým zájmem úplně nevypadnout z pracovního procesu. Jo!

A aby bylo jasno, článek je napsán pro naprosté začátečníky, kteří se k pojmu IT dostali třeba až teď, otevřeli náš web poprvé a snaží se v tom všem trochu zorientovat. Tak pojďme na to, dneska dáme úplný základ a doufám, že to někomu z vás pomůže s IT začít. :-)

Clanek Monca 01

Říká se, že nás hodně ovlivní naše první práce a směřuje dál naši kariéru. To je možná pravda, ale na druhou stranu technologie prostupují na jakoukoli pozici, ať chcete nebo ne. Nevyhnete se jim. A umět s nimi něco plnohodnotného tvořit nebo je správně používat, vám dá neskutečnou konkurenční výhodu.

Jak říká naše Dita: „Programovací jazyky by se měly v životopise uvádět hned vedle znalostí angličtiny a dalších cizích jazyků.“ Tak to prostě je.

V dnešní době v podstatě máte tu nejlepší možnou startovací pozici. Ať jsi žena nebo muž. Žen pracujících ve světě informačních technologiích je žalostně málo, vlastně IT odborníků obecně. A to vám dává velkou výhodu. Můžete začít IT zkoušet, a pokud se vám zalíbí a budete na sobě tvrdě makat, je velká pravděpodobnost, že si v tomto oboru najdete i práci.

V našem Czechitas průzkumu – Ženy v IT jsme se ptali i pár firem na to, podle čeho vybírají kandidáty (obecně ženy i muže) na své pracovní pozice. A je to:

Clanek Monca 02

  1. Analytické myšlení (23,3 %)
  2. Vnitřní motivace / ochota učit se (18,6 %)
  3. Praktické zkušenosti (16,3 %) a na stejném místě byly i soft skills (16,3 %)
  4. Hard skills (14 %)
  5. Souznění s kulturou firmy (7 %)
  6. Kladný vztah k IT (4,7 %)

Výsledky jsou super, ne? Tzn. máme šanci i my, IT nepolíbení, stačí opravdu chtít a jít si za tím. :-)

A přeci nechceme dopadnout jako Jen z IT Crowd, která se do IT dostala úplným omylem, protože si šéf spletl její životopis s někým jiným. Chceme vědět, že C++ není velikost podprsenky, že C# se čte jako „šárp“ a né hashtag. A pokud jste si to takhle mysleli doteď, je to úplně v pohodě. :-) I já to tak ve svých prvních IT pokusech měla a seriál IT Crowd mě v těch začátcích krásně doprovázel. (Btw. doporučuji shlédnout všem, kteří mají rádi suchý britský humor. :-) )

Tak jak začít a jak se v džungli IT orientovat?

Pojďme se podívat na minimum pojmů, o kterých byste měli mít páru (mimo pojmy, které zmiňovala Jen: „e-mails, sending e-mails, clicking, double clicking“ apod :-) ).

Základní IT pojmy

Hardware (HW) - je zařízení, které má fyzickou podobu a na kterém běží software. Je to takové tělo počítače, silné a výkonné. (Příklady: myš, počítač, brzdy v autě, člověk, který peče bublaninu,...)

Software (SW) – je program, který plní úkol v určité oblasti. Je instalován na hardware a je to jeho digitální mozek, který ovládá tělo (příklady: Microsoft Word, GPS navigace v autě, přesný recept na bublaninu...).

Operační systém (OS) – je prostředník mezi vaším počítačem a programem, jde o základní ovládání těla, udržuje ho naživu. Jde opravdu o základní schopnosti, neumí specializované funkce, k tomu už pak slouží aplikační software (příklady: Windows, Linux, Mac OS...).

Při vývoji se vždy budete potýkat s prezentační a aplikační vrstvou,a také databází pro daný SW.

Prezentační vrstva – je část systému, která má na starost komunikaci s klientem (je psaná např. v HTML, PHP, Java, JavaScript), tzv. „frontend“ – to, co vidím, obrazovka uživatele, grafické prvky aplikace internetového bankovnictví.

Aplikační vrstva – je naopak ta část systému, která provádí logiku (napsaná např. v Javě nebo C#), tzv. „backend“ – tuto vrstvu nevidím (například nám počítá položky v nákupním košíku, provádí „scoring“ hodnoceni bonity klienta atd.).

Databáze – aby si počítačové programy mohly pamatovat nejrůznější věci, používají databáze s uloženými daty. Mají různou logiku, nejčastěji používáme relační databáze – ty, které dávají data do tabulek (k nim používáme SQL jazyk, což je vedle znalosti programovacího jazyka základ pro každého vývojáře). Databáze je úložiště pro data našich programů, je to kolekce dat s hierarchií a vazbami, obsahuje tabulky, indexy, procedury, funkce (představte si to třeba jako kolekce listů MS Excel – Excel je vlastně taková primitivní relační databáze).


A co takové technologické trendy, které hýbou IT světem? Tak schválně, co znáte?

Virtualizace – abstrakce od hmotných věcí (paměťová, síťová, počítačová).

Cloud – síť serverů, které fyzicky nevlastníme, mají různé funkce (např. poskytují služby, uchovávají data). Pokud pracujete s jakýmkoli druhem sociálních médií nebo online datovým diskem, tak již cloud používáte.

Business Intelligence (BI) – se zabývá prezentací obchodních informací (pro řízení podniku), získaných obvykle z datových skladů; jsou to reporty, analýzy, přehledy pro business založené na historických i současných datech – vytváříme predikce budoucího vývoje, hodnotíme tím výkon podniku, tvoříme plány.

Data Warehouse (DWH) – speciální typ relační databáze pro ukládání historických stavů, umožňují dolování dat a různé analýzy. Data se do DWH načítají v dávkách, ale pak už se nemění; např. v bankovnictví uchovávají veškeré operace na účtu klienta, nejen aktuální zůstatek. Opět můžeme provádět různé analýzy a predikovat tak chování klienta.

Agilní vývoj – rychlé programování po částech se spoluprací zadavatele (např. metoda SCRUM). Metodik vývoje existuje celá řada, od klasického vývoje se zdlouhavou analytickou dokumentací se přesouváme k agilnímu, kde je vývojář velmi často v interakci se zadavatelem. Požadavky jsou definovány po částech a následně co nejrychleji implementovány.

Scrum Master – stará se o tým v rámci agilního vývoje (je to specializovaná role v oblasti projektového managementu).

DevOps (Development + Operations) – vývoj SW, kde úzce spolupracujeme mezi vývojáři, odborníky na provoz a testováním kvality. DevOps integrace se zaměřuje na dodání produktu, testování kvality, rozvoj produktu, vydávání oprav a nových verzí s cílem zvýšit bezpečnost a spolehlivost, zrychlit vývoj a nasazovací cykly.

Release – je jedna nebo více změn služby IT, které jsou sestaveny, testovány a nasazeny najednou. Často se v IT setkáte s tím, že někdo něco „releasne“, tzn. uvede na trh produkt, zveřejní najednou veškeré změny produktu. (Jediný release například může zahrnovat změny hardwaru, softwaru, dokumentace, procesů a dalších komponent.)

Pozn.: a znáte internet? :-)

Užijte si svátky, hlavně v pohodě a s rodinou. :-)

Abych vás neunudila k smrti, pro dnešek to bude stačit, za měsíc si představíme základní pojmy na samotném vývoji a pár rad do začátku při vašem startu v IT.

PS: mezitím můžete mrknout na naše starší články na blogu:

PPS: doufám, že mě otřelí IT muži a ženy neukamenují za zjednodušování. Pro tento účel je to tak akorát. :-)

Vaše Monča na mateřské

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Monika Ptáčníková
Fundraising Specialist, Career Development Mentor, Co-founding & Governing Board Member

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter