Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Girls Day Czechitas v Ostravě nadchl celou rodinu a stal se inspirací pro další roky

#
min

Letos v dubnu připravili Czechitas hned tři Girls Days ve třech největších městech Česka.

V Praze a v Brně se – jak název napovídá – mohla akce zúčastnit pouze děvčata. Ostrava pak pojala Girls Day v rodinném formátu a nastolila tím směr akcí pro další roky.

V Praze zazářila mladá baletka

V pátek 12. 4. se v budově Microsoftu konal Girls Day pro dívky z hlavního města. Návštěvnost, ač bylo teplé a slunné páteční odpoledne, byla více než slušná. Asi tři desítky dívek čekal zhruba tříhodinový program. Ten byl rozdělen do dvou částí. V první z nich přednášely zkušenější těm méně zkušeným účastnicím, jaké je to pracovat s informačními technologiemi. Ve druhé části pak zbyl čas na praktické úkoly s počítačem a jednoduchým programováním.

Jako první v rámci programu vystoupila šestnáctiletá Maria. Baletka ze Žďáru nad Sázavou všechny účastníky, včetně dospělých organizátorů, naprosto ohromila. Svůj příběh o tom, jak naprogramovala pro svou lékařku „chatbota“, vyprávěla s takovou spontánností a přirozeností, že se některým chtělo nahlas smát a jiným zase dojetím brečet. (Její příběh jsme napsali ZDE.)

Následovala prezentace dvou starších dívek, Elišky a Lucky, které absolvovaly letní školu IT a dnes již studují na Fakultě informačních technologií v Praze. Vystoupení bylo zajímavé především zcela odlišným osudem děvčat. Zatímco Lucka byla k informačním technologiím svým otcem vedena už od mládí, Eliška představovala pravý opak. Rodiče si vysnili, že bude lékařkou, Eliška šla ale proti jejich přání a studuje obor, od kterého ji rodina odrazovala.

Girls Day v Brně následující týden bohužel nedopadl podle očekávání. Souhrou několika faktorů, ale především kvůli následným velikonočním prázdninám, se v učebně sešla jen hrstka dívek. O to víc prostoru jim ale lektoři mohli věnovat a účastnice se tak mohly intenzivně vzdělávat ve svých digitálních dovednostech prakticky s individuálním přístupem.

Věkový rozdíl mezi nejstarší a nejmladší účastnicí v Ostravě byl 61 let

Co se nepovedlo v Brně, plně nahradila Ostrava. Tamní verze Girls Day byla odlišná, protože jsme nachystali program pro celou rodinu. Akce konaná v sobotu 27. 4. na půdě Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO předčila všechna očekávání. Setkání se zúčastnilo přes 90 lidí, především rodin s dětmi a skupinek kamarádů. Přičemž nejmladší účastnici byly dva roky, nejstarší pak 63 let.

Pro nejmenší byli připravení oblíbení Ozoboti a také programování legendární hry Minecraft, zatímco středoškoláci si vyzkoušeli únikovou hru FakeScape, která je naučila odhalovat fake news. Pro dospělé pak byly určeny workshopy základů programování v Power BI a Azure. Vše bylo určeno pro naprosté začátečníky a návštěvníci nepotřebovali vládnout jakýmikoliv základy digitálních dovedností.

Jednoduše se pak stalo, že třeba tatínek mohl jít programovat v Azure, nejmladší dítko na Ozoboty a maminka s dcerou na informační přednášku o Letní škole IT pro středoškolačky nebo o podzimní Digitální akademii. Připravený program tak bavil celou rodinu a byli jsme velmi rádi za pozitivní reakce všech účastníků.

Například jedna z maminek v dotazníku uvedla: „Chlapi si vytvořili aplikaci v mobilu. Nejstaršího syna to zaujalo. Nejmladší si pohrál s Ozoboty, programoval Minecraft a já našla, že na analýzy se dá použít i jiná aplikace než Excel.“ Ostrava tak ukázala cestu, kterou se Czechitas budou dál ubírat. Více mezigeneračního programu pro celou rodinu a potvrzení toho, že i IT může být pro opravdu pro všechny.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Jan Schönbauer
Media Relations Specialist

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter