Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Zuzana Pelechová: Moje cesta k IT

#
min

Z administrace k práci datové expertky

V tomto díle ti představíme loňskou absolventku datové Digitální akademie. Zuzka si zamilovala práci s daty, nebála se toho a rovnou začala pracovat u jednoho z našich partnerů v Apify. Co všechno se během své cesty do IT naučila? Čti dál!

Jak jsem se dostala do IT? Vlastně shodou náhod. A pak spoustou vlastní práce a vytrvalosti. A odvahy. A v neposlední řadě tím, že jsem se rozhodla vědomě, z vlastní vůle a opakovaně vystupovat ze své komfortní zóny. Jako třeba mluvit s lidmi… :)

Dsc 5723

Největší podíl na mém „kariérním“ transitu měla ve všech ohledech Digitální akademie Czechitas. Tady jsem se poprvé setkala s pojmy jako čištění dat, primární klíč, ETL, for cyklus, join a mnoha (jako OPRAVDU mnoha) dalšími. Nové pro mě bylo např. i slovo reporting. Naučila jsem se základy SQL, Python a práce s vizualizačními nástroji. Dozvěděla jsem se o tom, jak fungují některé nové technologie, navštívila firmy, které se daty a IT vývojem zabývají, vytvořila jsem si profil na LinkedInu, vyzkoušela jsem si pracovní pohovory nanečisto. A nakonec i na čisto :)

Z netušených obzorů, které se přede mnou díky DA otevřely, jsem si nakonec vybrala práci ve startupu, který se zabývá automatizací webu, především scrapováním dat. Apify, reprezentovaný jedním ze spoluzakladatelů firmy Jakubem Baladou, mě mezi ostatními firmami zaujalo už na úplně prvním setkání v DA tím, že se ve volném čase rádi věnují neziskovým projektů, jako je například Hlídač státu nebo Hlídač shopů.

Dsc 6036

A právě Hlídač shopů je v tuto chvíli mou hlavní pracovní zodpovědností. Loni vzniklo z dat, které Apify scrapuje z obchodů, rozšíření do prohlížeče, letos k tomu přibyla webová stránka Hlidacshopu.cz. Sledujeme čtyřikrát více eshopů než loni, počítáme reálnou slevu u jednotlivých produktů, byli jsme v hlavních zprávách České televize, prostě jedeme!

A já se v tomto skvělém produktu starám o data. Kontroluji, zda máme všechna data, čistím je, vymýšlím, jak je obohatit a spoustu dalšího. A kromě toho se v Apify mohu věnovat čemukoli, co si chci vyzkoušet. Takže v poslední době třeba vizualizuji data z používání naší platformy nebo vymýšlím, co všechno by mohli uživatelé naší platformy chtít scrapnout.

Podtrženo sečteno - stálo to za to! A stojí to za to. Jestli o tom jen trochu uvažujete, jděte do toho!

- Zuzana Pelechová, Data Expert, Apify

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a ozvi se naší HR spojce Lucce!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter