Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Základní IT pojmy s Czechitas – část druhá

#
min

Pro všechny IT nepolíbené, pro všechny nováčky v Czechitas - Czechití úvod do IT od Monči na mateřské.

Ahoj Czechity a Czechiťáci, :-) 

doufám, že jste si přes svátky řádně odpočinuli a jak jsem slíbila, jsem zpět s dalším článkem (1. díl najdeš tady). Dnes si vysvětlíme základní pojmy v IT na samotném vývoji nějakého produktu. 

Takže, co všechno takový vývoj produktu obsahuje?

  1. Sbíráme požadavky – zjišťujeme, co zákazník chce a co má systém dělat.
  2. Analyzujeme, jak to všechno do sebe zapadne, rozklíčujeme, jak to bude fungovat. 
  3. Navrhneme spolu s designéry, jak to celé bude vypadat. 
  4. Implementujeme neboli vyvíjíme program = programujeme. 
Monca01

K tomu samotnému programování mám víc poznámek. Potřebujeme jednak programovací jazyk, který určuje, jak se program píše a jaké příkazy se používají (např. Java, C#...). 

Pak potřebujeme vývojové prostředí, což je aplikace, ve které se programuje (např. Visual Studio, Eclipse, NetBeans...) a taky framework neboli platformu, což je soubor pravidel, které nám usnadní vývoj (např. Java EE, .NET).

Framework nám umožňuje využít již jednou naprogramované komponenty a ušetří nám tak práci, čas i peníze. No ideálka :-) 

Často se v dnešní době setkáte i s pojmem open-source. Jde o filozofii, která vyznává volný přístup k veškerým informacím o vašem produktu, na vývoji spolupracuje více lidí, kdokoli tak může k produktu přispět a zapojit se tak do komunity. Source je zdrojový kód programu, tyto programy bývají zpravidla zdarma, zájemci si mohou kdykoliv prohlédnout, jak daný produkt vytváříte. Na druhou stranu nemusí být program dostatečně kvalitní, může obsahovat chyby (bugy) a často k takovému produktu nemáte podporu.

No a ve vývoji se můžete zaměřit buďto na zmiňovaný frontend (vývoj webu) nebo backend. 

Naprogramováním ale naše práce nekončí a jsou na řadě další kroky:

  • Testujeme software, aplikaci, zda skutečně funguje tak, jak má. Provádí se různé typy testů (např. funkční, výkonnostní, bezpečnostní...). Testujeme manuálně nebo automaticky (to už si naprogramujeme prográmek, který testy udělá za nás). Btw. manuální tester je super startovní pozice v IT. V oblasti testování se často setkáte i s pojmem QA nebo QE – quality assurance / quality engineering, což je proces zajišťování kvality, průběžné sledování výstupů a správné dodržování procesů a testování. 
  • Teď už konečně instalujeme systém na počítač zákazníka. Říká se tomu deployment neboli nasazení.  
  • No a pak už se staráme dál o vyvinutý systém, poskytujeme další služby.

Můžeme vyvíjet různé druhy aplikací: 

  • desktopové (běží na našem počítači, např. MS Word nebo účetní program);
  • serverové (běží na serveru firmy, musíme se k němu připojit (např. internetové bankovnictví);  
  • a velmi oblíbené, které jdou neustále dopředu, jsou mobilní aplikace; všichni surfujeme a nakupujeme hlavně přes mobil.

Snad vám to dnes pomohlo a na závěr připisuju ještě pár posledních rad ohledně základních IT pojmů. Pokud si nevíte rady, tak:

  • Googlete – vždy a všude někde najdete řešení online. Jakýkoli problém před vámi už někdo pravděpodobně řešil. Ale bacha! Hlavně nepište slovo Google do Google! :-) 

  • Pokud googlení nestačí, ptejte se. Prosím neplést pořadí 1 a 2 :-). IT je skvělá a otevřená komunita, všichni vám ochotně rádi poradí, obvykle se i vývoj provádí v týmu, protože víc hlav jednoduše víc ví.

  • Přijďte na náš kurz a ošahejte si IT v praxi, ať neusnete jen u teorie jako Jen – to je asi ta nejlepší rada. :-) Ano, naše kurzy jsou primárně určeny pro ženy, ale pokud nezaplníme kapacitu, bereme i muže. Snadno si můžete vybrat v kalendáři v naší nabídce kurzů. (U přihlášení na náš workshop nebo kurz dbejte na svou motivaci, protože podle ní vybíráme.)

  • Nedávno jsem našla i fajn slovníček nových nezbytných buzzwordů dnešní doby.

  • Pokud jste už shlédli všechny díly IT Crowd a chybí vám Jen, pusťte si ji alespoň v peckovním filmu Piráti na vlnách :-)

To už je pro dnešek ode mě vše. Příště vám povím základní rozdělení IT pozic a jejich pracovní náplň. :-) Tak učení zdar a sílu!

Vaše Monča na mateřské

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Monika Ptáčníková
Fundraising Specialist, Career Development Mentor, Co-founding & Governing Board Member

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter