Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Vaše zkušenosti s IT

#
min

Přečti si shrnutí toho, jestli pracujete v IT, chodíte na pohovory nebo co jsou nejčastější překážky, abyste IT zkusily

Pamatuješ si ještě, jak jsme se tě v květnu v dotazníku ptali na to, jaká oblast vzdělávání tě zajímá, jestli chceš pracovat v IT, nebo jestli máš zkušenosti s výběrky?Od května uplynul nějaký čas, ale se všemi odpověďmi jsme pracovali, abychom naplánovali aktivity na příští rok. A teď si můžeš přečíst nejzajímavější informace, které jsme zjistili. Třeba se dozvíš to, v jakých IT oborech už ženy v naší komunitě pracují a co je podle nich bariéra pro vstup do IT.                           

Nizsi 25 Of 25

Metodologické okénko pro pořádek :)

Tuhle pasáž přeskoč, jestli tě metodologie nezajímá, ale kdyby se tady našel nějaký fajnšmekr, tak ať si přijde taky na své:

  • Online sběr na databázi kontaktů
  • Květen 2020
  • N=1361, ženy, 62 % účastnice Czechitas akcí a 38 % ne-účastnice  

Kdo už v IT pracuje?

Dělá nám radost, že polovina z vás chce v IT pracovat a třetina chce využít nové znalosti ve své aktuální práci. Pětina už v IT pracuje a mnoho příběhů jsme vytvořili společně. #tvorimepribehy

Čtyřícítka. To je věková hranice, kdy se láme to, že ženy do čtyřiceti chtějí změnit práci a jít do IT, a nad čtyřicet chtějí využít znalosti pro současnou práci. Ale neznamená to, že později už nemůžeš změnit práci.

Chtěla bych pracovat v IT: pětina už pracuje, polovina o tom uvažuje, třetina se chce vzdělávat po současnou práci.

Czechitas Kdo Chce Pracovat V It


A jaké je mezi vámi nejčastější IT povolání? Vede testerka, projekťačka, datová analytička nebo programátorka, ale najdeme i scrum masterku, Uxačku, konzultantky Salesforce nebo máme v komunitě i holky, které se věnují business process managementu, IoT a podpoře aplikací. A mnoho dalšího.

To přesně dokazuje to, že IT není jen pozice programátorky, ale stovky dalších a každé sedí něco jiného.

Nejčastější oblasti, ve kterých pracujete, jsou:
Nejcastejsi It Povolani

Jaké jsou překážky pro práci v IT?


Nejčastěji je to podle vás nedostatečná praxe v samotném IT nebo chybějící vzdělání. A to druhé nestíháte hlavně kvůli času, peněz, chybějícího nebo nesprávného kurzu a vlastních obav.

Ale nejsou to jen překážky ve tvé hlavě? Teď je ideální čas začít přemýšlet o předsevzetí. Tím může být překonání obav nebo si konečně najít si čas na vzdělávání.
Třeba na Digitální akademii si vytvoříš i vlastní projekt, který je „hezkou vizitkou” na pohovor. Akademie je sice náročná na čas, ale

Nejčastější překážky jsou:                                 
Bariery Pro It


Nejvíc frčí programování v dlouhodobém vzdělávání

Nejoblíbenější mezi vámi jsou dlouhodobé nebo rekvalifikační kurzy v programování (46 %), tvorbě webu (33 %) a datové analýzy (27 %). Pár z vás absolvovalo i testování, ux design nebo business analýzu.

Odvaha vám při výběrkách nechybí

Polovina z vás, které jste uvažovaly o IT kariéře, se výběrek v posledních dvou letech nebála a zkusila se přihlásit. Více než polovina byla přijata a další pak nastoupily na stáže a brigády. Několika z vás bohužel korona překazila rozjetá výběrová řízení.

Počet výběrek, kterých jste se zúčastnily, je:                                 
Na Kolik Pozic Se Prihlasili

Trocha motivace pro všechny na konec

Napsaly jste nám i mnoho komentářů, takže máme co číst ještě několik měsíců. Ale nechceme si to nechávat jen v šuplíku, tak si taky přečti pár motivačních vět pro všechny, že v tom nejsi sama a podobné myšlenky se honí v hlavě i jiným. :)                          

  • Absolvovala jsem dva kurzy tvorby webu plus spoustu online kurzů a byla to jedna z věcí, která mi pomohla získat práci technical writera.

  • Získat práci v IT oblasti je pro ženy těžší. A to hlavně z důvodu nižšího sebevědomí v této oblasti. Máme ještě na čem pracovat.

  • Vyplatilo se mi nebát se toho. Maximálně můžou člověka odmítnout, nic horšího se nestane. :)

  • Upřímně mě hrozně štve, že mě nikdo nevedl k IT vzdělání. S PC a různými systémy pracuji denně. Stálo mě velké úsilí, získat mou práci. To, co dělám, mi jde, ale jde kupodivu a bez složitého zaškolování hrozně rychle a snadno. Všeobecně jsem se o IT moc nezajímala, protože jsem žila v přesvědčení, že je to těžké, složité a nezábavné. Ale je to jako uklízet byt, pěkně popořadě, strukturovaně. Třeba někdy budete mít i kurzy s grafickými programy. To by mě fakt zajímalo. A pokud by mi někdo nabídl práci grafika s tím, že mě naučí vše od začátku, tak jdu do toho. Díky, že jste.
  • Doporučuju holkám pozici testera. Holky jsou pečlivější a je to super start do oboru. Po roce jsem už dostala nabídku na vyšší pozici.
  • To je má první práce po datové akademii, kterou jsem absolvovala na podzim. Mám flexibilitu, kterou jsem očekávala od pozici v IT, a hlavně po mnoha letech se každý den konečně těším do práce.
Naweb 10 Of 26


  • Nelhat u výběrového řízení, brzo se to pozná, udělat si nějaké certifikace, klidně online, ale je to ucelená znalost, naučit se používat odborné pojmy, zjistit si, co firma vyvíjí a v čem a co chci já - na to se v IT ptají.

  • Chtěla bych jen doplnit, že ne vždy je potřebné, aby kandidátka měla hluboké znalosti. Stačí, aby bylo vidět, že má zájem a ochotu se učit. Díky za vaše kurzy a workshopy, díky tomu už skoro dva roky pracuju v bance v testinu a v dnešní době již pár měsíců koordinuju testovací aktivity na projekty a to díky vám a tomu, co děláte. Děkuji

54381444 2259313727433839 1137868378673774592 O


  • Od začátku tohoto roku máme nasazený nový informační systém, na jehož tvorbě jsem začala pracovat jako úplný laik. Přínosem byl vhled do analýzy tvorby systému, tj. specifikace procesů a jejich logika (nyní je vidět, že analýza měla být z naší strany mnohem hlubší). Díky informačním systému máme k dispozici velké množství dat, se kterými zatím nepracujeme, neznáme možnosti jak. To je důvod proč mám zájem o datovou analýzu a v širším pojetí i statistiku (zkoušela jsem práci v programu R, ale jako samoukovi mi to zabíralo enormní množství času...).

Díky projektu Stipendium Czechitas, který byl spolufinancován z Operačního programu Zaměstnanost, jsme měli možnost tento výzkum realizovat. Mohli jsme tak lépe prozkoumat pracovní trh v daném regionu a následně se soustředit na to správné vzdělávání a vytvořit nové téma Digitální akademie.          
           

Logo Opz Černobílé

               

                                   

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter