Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Projekty Digitální akademie: Web v Praze - podzim 2020

#
min

Přečti si o tématech projektů, které vypracovaly absolventky školy webového vývoje v Praze na podzim 2020.

Nejúspěšnější projekty

Vítězný projekt - Kódování pro děti

Webová aplikace Kódování pro děti nabízí vhled do světa tvorby webu. Cílovou skupinou jsou děti, rodiče a učitelé, kteří se chtějí naučit, či chtějí svým dětem/žákům zprostředkovat možnost se naučit kódovat (HTML, CSS). Základními prvky, které tyto stránky nabízí, jsou kódovací wikipedie, kde se nachází základní HTML tagy a CSS vlastnosti s vysvětlením a názornou ukázkou kódu a jeho projevu na stránce. Dále je to herní prvek umožňující dětem se hravou formou seznámit se způsobem zápisu kódu a jeho funkcí. V neposlední řadě pak stránky nabízí rozcestník s možnostmi dalšího vzdělávání a zábavy týkající se kódování.

Zuzana Jakubčáková & Lena Bačíková


Projekt s nejvyšší technickou úrovní - Moninvo

Moninvo je webová aplikace, která usnadňuje kontrolu nákladů. Cílí zejména na živnostníky a malé firmy. Evidovat náklady v Moninvu je snadné. Přijaté faktury lze nahrát v .pdf a aplikace z nich díky napojení na Rossum.ai přečte požadovaná data, která jsou nahrána do databáze. Data z databáze jsou pak zobrazena v tabulce a zároveň v grafu, jehož typ si může uživatel zvolit.

Eliška Bartošová & Bára Marešová


Projekt s největším společenským přesahem - Moje porodní přání

Porodní přání shrnuje představy, přání a požadavky rodičů na okolnosti narození jejich miminka. V České republice si ho do porodnice nosí velké procento rodičů. Nemá ale zatím žádnou ucelenou formu, je obvykle psané “na koleni” ve Wordu a pro zdravotníky je často moc dlouhé a nepřehledné. Navíc je pro nastávající rodiče často obtížné se zorientovat v tom, co by měl takový plán vůbec obsahovat. Cílem projektu Moje porodní přání je to změnit. Vytvořili jsme proto aplikaci, která krok po kroku provádí nastávající rodiče přípravou porodního přání a pomáhá jim vybrat si to, co je pro ně opravdu důležité. Výsledné přání si uživatelé mohou stáhnout, vytisknout nebo uložit na později. Dostanou jedinečný odkaz, který mohou sdílet se svým gynekologem, porodní asistentkou nebo doprovodem k porodu. Vygenerované PDF je stručné a přehledné, všichni v něm tak rychle najdou to důležité.

Věra Staňková & Tereza Bařinková


Neoblíbenější projekt publika - Mensch, nezlob se

Mensch, nezlob se! Los geht’s! Pojďme se učit, pojďme si zahrát. Během Digitální akademie Web 2020 jsme vytvořily webovku pro celou rodinu. Vzaly jsme známé Člověče, nezlob se a oblékly ho do moderní grafické podoby, zasadily hru do Alp a přidaly na každé políčko kvízovou otázku. Kdo profrčí hrou nejrychleji, kdo bude vyhozen? Všechno závisí na tom, zda hráči zodpoví kvízovou otázku. Otázky jsou to různorodé, vždy se ale vztahují k němčině a zimním radovánkám v Alpách. Hra je napsaná v Reactu, herní plán je vytvořen vektorovou grafikou. Největší výzvou během přípravy hry pro nás bylo sladit všechny funkce tak, aby z toho vznikl jeden herní orchestr. Každý kousek kódu vznikal pod přísným dohledem testerů – našich vlastních dětí.

Marta Kirchgessner & Soňa Matějková

Další projekty

Počítače pro školáky

Webová aplikace Počítače pro školáky nabízí pomocnou ruku rodinám, jejichž děti se nemohou účastnit online vzdělávání. Do projektu se mohou zapojit jak rodiče dětí, tak i učitelé, kteří o tomto problému také dobře ví. Zástupce dítěte, případně škola nebo dětský domov, vytvoří poptávku vytvořením formuláře, na tu následně může reagovat dárce s nabídkou již nevyužité IT techniky. Poptávajícímu bude automaticky odeslán e-mail se vzkazem od dárce včetně jeho kontaktů. Následné předání bude v jejich režii.

Zuzana Bělašková & Jana Šťastná


SwapApp - (skoro) bezejmená swapovací aplikace

Tohle je první a zatím jediný swapovací web v Čechách. Vytvořily jsme ho s láskou pro lidi, jako jsme my. Kteří nepotřebné věci raději pošlou dál, než vyhodí. Kteří si potřebné věci raději pořídí z druhé ruky, než nové.

Magdalena H. Selingerová & Marie Marešová


PetFinder

Aplikace PetFinder centralizuje ztráty a nálezy mazlíčků na jedno místo a umožňuje tak jejich snadné dohledání v celé ČR. Projekt vznikl na základě našich vlastních zkušeností s neefektivním běžným postupem při ztrátě mazlíčka a jeho hledání (např. sdílení do FB skupin). Uživatel vyplní jednoduchý formulář a odešle data, která se okamžitě zobrazí jako záznam v mapě na hlavní stránce. Mapa sdružuje záznamy o všech ohlášených ztrátách, nálezech a útulcích v okolí.

Martina Hytychová & Barbora Sündlová


BeeScale

BeeScale je projekt na nový front-end pro stávající aplikaci. Skládá se z přihlašovací stránky, přehledu, kde jsou zobrazeny všechny váhy daného uživatele se základním rychlým přehledem o aktuálním stavu. Každý přehled slouží jako proklik na detailnější přehled, kde už je graf s možností výběru požadované hodnoty za uživatelem zvolené časoví období. Dále je možné si v nastavení přidat novou váhu nebo smazat již existující.

Blanka Semanová & Pája Bajgarová


Ti Odvedle

Asi jsme se všichni někdy v minulosti ocitli v situaci, kdy jsme věděli o někom, kdo by potřeboval nějak pomoct – fyzicky, materiálně, mentálně – ale my jsme zrovna na tuto pomoc nebyli ti praví. Možná jsme v takové situaci zkusili rozhodit sítě na sociálních sítích, nebo se poptat nejbližších přátel, ale s největší pravděpodobností jsme neuspěli. Projekt Ti Odvedle je platformou pro propojování lidí, kteří ví o někom ze svého okolí, kdo je v nouzi, nebo potřebuje nějakou formu pomoci s těmi, kteří jsou schopni a ochotni takovou pomoc nabídnout. Může se přitom jednat jak o jednotlivce, tak o rodinu, jak o seniora, tak studenta, prostě kohokoliv, kdo potřebuje pomoc, ale sám si o ni neřekne.

Michaela Rašovská & Kristýna Nedvědová


Mami, kam jdem?

Přehled míst na Praze 15 a v blízkém okolí, kam mohou vyrazit rodiče s dětmi. V aplikaci naleznete detailní seznam hřišť, heren, dětských areálů, baby-friendly kaváren a restaurací. Součástí je i síť dětských lékařů, soukromých školek a center nabízejících volnočasové aktivity pro děti. Uživatel si může vyfiltrovat místa podle typu a jednotlivých parametrů (např. konkrétní herní prvky, povrch hřiště apod.). Všechna místa jsou pro větší přehlednost zobrazena na mapě.

Pavlína Baldová & Ivana Růžičková


No Stress Travellers

Chceme propojit holky cestovatelky na jedné platformě, kde budou moci sdílet své zkušenosti a psát recenze a podpořit ostatní holky, aby měly odvahu vydat se za hranice všedních dnů.

Michaela Davidova & Ivona Zelinková & Pavlína Mülerová


ONLINE-JÍDELNÍČEK

Online Jídelníček je webová aplikace, která uživateli na míru podle jeho potřeb vygeneruje zdravý a chutný jídelníček. Uživatel vyplní krátký formulář, odkud aplikace získá potřebná data pro sestavení jídelníčku. Zjišťujeme aktivitu uživatele, omezení v jídle, váhu, pohlaví, cíle i požadovaný počet jídel na den. Díky těmto informacím aplikace sestaví jídelníček na jeden den s ideálním počtem kalorií a vhodnými recepty. Jídelníček si uživatel může stáhnout do PDF, kde kromě svého jídelníčku najde rady, jak se zdravě stravovat. Aplikace je jedinečná tím, že se po vyplnění formuláře jídelníček sestaví ihned a automaticky.

Daniela Kůsová & Tereza Baštová


Infodemie

Projekt se zaměřil na testování a výuku mediální gramotnosti pro dospělé. Vytvořily jsme jednoduchý kvíz v Javascriptu, na základě kterého pak účastníkům ukážeme, kde mají slabiny. Chybějící informace si můžou dostudovat na našich stránkách, nebo na stránkách, na které odkazujeme (máme stránku plnou užitečných zdrojů). Pokud budou chtít odebírat náš Newsletter, máme připravený formulář, kde stačí vyplnit jméno, příjmení a email. Údaje z formuláře si zasíláme do Google sheetu.

Barbora Petříková & Kristýna Bartoňová


Samohodnotící on-line dotazník pro posouzená připravenosti firmy na implementaci Industry 4.0

On-line dotazník slouží k posouzení úrovně firmy v oblasti připravenosti na Industry 4.0. Cílovou skupinou pro projekt jsou: manažeři a ředitelé firem. Po každém on-line hodnocení dostane firma Závěrečnou zprávu a doporučení k zlepšení. Otázky dotazníku taky pomáhají firmám pochopit, co vlastně pojem Industry 4.0 znamená a na co je potřeba se zaměřit.

Ingrid Haburaiová & Tereza Pudilová


List it!

Aplikace List it! umožňuje uživatelům vytvářet několik typů seznamů (nákupní, cestovní, přání, univerzální) a pomocí unikátní URL adresy je pak sdílet s dalšími uživateli. Každý, kdo má k seznamu přístup, do něj může dále přispívat a upravovat ho. Položky lze řadit do kategorií, odškrtnout je jako vyřešené či smazat. Seznam lze i jednoduše stáhnout v PDF formátu a vytisknout. Stránka "Všechny seznamy" je pouze pro demonstrativní účely pro potřeby prezentace, poté bude smazána a v budoucnu nahrazena záložkou Moje seznamy pro přihlášeného uživatele.

Kristina Petříčková & Kateřina Procházková


Chceš vytvořit podobné projekty?

Zjisti více o Digitální akademii

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Zuzana Kropáčová
IT Project Manager

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter