Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Digitální akademie: Testování v Praze –⁠ podzim 2021

#
min

Kolem 30 holek na jednom místě, po dobu 3,5 měsíce, 3x týdně spolu. Jak to celé dopadlo? :-)

Pokud vám už není 20, nebo jste třeba posledních x let strávili na rodičovské dovolené a většinu dne konverzovali s lidmi pod 3 roky, není vždy jednoduché pustit se do intenzivního studia v oblasti IT, ale právě proto je Digitální akademie od Czechitas ideální start.

„Tenhle osobní kontakt a vzájemná podpora, že v tom nejste sami, ta je k nezaplacení a žádné samostudium vám ji prostě nedá."

Přestože jsme byly parta žen s věkovým rozpětím desítek let, rozdílným pracovním backgroundem a motivací, vůbec to nebylo znát a ta naše různorodost byla naopak v mnohém přínosná. Už první večery jsme si vyprávěly své příběhy a bylo zajímavé sledovat pohnutky, proč se ta která z nás rozhodla vrhnout na dráhu testerky. Tenhle osobní kontakt a vzájemná podpora, že v tom nejste sami, ta je k nezaplacení a žádné samostudium vám ji prostě nedá. Zvlášť, když se ocitnete mezi ženami, které jsou akční a rozhodnuty na sobě pracovat, to je obrovská motivace a přidaná hodnota celé akademie.

Jak to celé začalo

Po úvodním seznamovacím večeru, kde jsme se lépe poznaly nejen mezi holkami, ale hlavně s lidmi z jednotlivých partnerských firem, jsme se vrhly na samotné studium. Následovaly jednotlivé studijní bloky – Úvod do testování, Manuální testování, Programování v JavaScriptu, Automatizace a další. Měly jsme možnost vyzkoušet si práci v Jira a zkusit si i týmovou práci v rámci dvou sprintů.  Super bylo, že na konci každého učebního bloku byla možnost opakovacích hodin pro ty, které potřebovaly pomoct s probranou látkou nebo třeba jen shrnout to, co jsme se naučily. Bylo skvělé, že nám lektoři jsou tak moc k dispozici. Vůbec všem lektorům, mentorům i koučům patří velký dík. Nejenže se nám naplno věnovali během hodin, ale neměli problém s námi cokoliv probrat třeba i nad pivem. Myslím, že tuhle možnost, osobně se setkávat i mimo samotné lekce, řada z nás využila naplno a i díky tomu se mezi námi vytvořila skvělá parta. V průběhu celé akademie ještě probíhala řada exkurzí. Ve firmách o nás bylo královsky postaráno, mohly jsme si prohlédnout kanceláře (ne že by tam i díky covidu někdo byl :D, za nás jen dobře) a zjistit, jak to kde chodí v praxi, obzvláště, co se juniorů týče. Mohly jsme si vyslechnout příběhy holek/kluků v Ataccamě,  v Principalu, v Avastu nebo třeba v Mews, co na tom byli na začátku jako my, ale třeba i popít vínko při společné diskuzi o budoucnosti testingu, jako tomu bylo v Teseně.

Náš tým

Asi v polovině akademie jsme se rozdělily do jednotlivých týmů – ten náš se skládal z Ester Štrochové, Ivony Zelinkové, Peti Pumpové, Věrky Vejvodové a Peti Jurišové. Myslím, že kromě toho, že jsme si už v průběhu akademie hodně sedly lidsky, nás spojoval i další podstatný prvek, a to podobný smysl pro humor – rozhodně jsme neměly problém si udělat srandu samy za sebe. A asi i proto jsme si celou akademii tak moc užily. Název našeho týmu “džiraGo!” vznikl díky částečnému narušení osobnosti některých členů týmu, způsobenou neustálým sledováním LEGO Ninjago (díky, děti!) a současně jako reakce na nervové tiky jiných členů týmu při nahodilém vyslovování slova Jira v počeštěné verzi “Jira“ různými lidmi v průběhu akademie :D. Myslím, že na naši prezentaci při MYM (Meet your Mentor) s barevnými krepáky na očích a s Ivonou zabijácky točící myší nad hlavou, nelze jen tak zapomenout. O směřování našeho týmu bylo rozhodnuto a „ninja style“ nás neopustil až do konce akademie.

Meet your Mentor(s)

Co se týče výběru mentorů, kteří nad námi měli bdít v průběhu Hackhatonu, měly jsme jasno. David nám už v průběhu první poloviny akademie dával spoustu cenných rad a když se Sandrou nezalekli ani naší lehce trhlé sebeprezentace na MYM, bylo jasné, že do našeho týmu skvěle zapadnou. Přípravu na Hackathon jsme zahájili s předstihem – diskuzí nad sklenicí dobrého piva 😊. Sandra s Davidem nám objasnili další neustále přibývající nejasnosti ohledně testování v praxi a Sandra si pro nás na naši žádost dokonce připravila krátké školení ohledně testovací analýzy. Snažily jsme se během společných online meetingů naplánovat, jak budeme postupovat v den D, připravit potřebné dokumenty a samozřejmě neopomenout další podstatný bod – kvalitní stravování během Hackathonu (sushi a nezapomenutelná polévka Ramen od našeho Mistra Vu - Davida). Samotný Hackathon stál za to a nás čekalo celodenní testování webové aplikace. Díky tomu jsme si mohly vyzkoušet, jaké to je pracovat pod tlakem v týmu a hlavně se učit ze svých chyb.

Galavečer

Závěr akademie a příprava na samotný galavečer, to byly hodně stresující okamžiky. A hvězdný Unicorn pro nejlepší tým, to byla nečekaná odměna pro nás všechny. Všechny týmy byly super, myslíme, že to, co v konečném důsledku rozhodlo o našem vítězství, bylo nejen to, že jsme snad trochu pobavily porotu, ale troufáme si říct, že z nás bylo především cítit, jak moc dobře fungujeme jako tým. A myslím, že každá z nás by přesně s takovými kolegyněmi jednou chtěla pracovat i v reálném týmu.

„Jestli váháte, zda do toho jít, neváhejte! Velkým bonusem je nejen to, že vás akademie propojí s firmami a pohovory si můžete vyzkoušet nanečisto a klidně si během nich najít práci v oboru, ale k tomu všemu ještě dostanete od Czechitas celoživotní možnost konzultací v oblasti HR."

Samozřejmě, vše není jen růžové a i my jsme si v průběhu akademie prošly různými stadii pochybností, zda to má celé smysl, či zda na to máme. Rovněž člověk musí počítat s tím, že si třeba na juniorské pozici na čas finančně pohorší a že i po skončení akademie bude na sobě potřeba nadále pracovat, protože akademie vám vstup do IT sice výrazně usnadní, práce v IT už vám nebude připadat jako sci-fi, ale zbytek je už na vás. Velkým bonusem je nejen to, že vás akademie propojí s firmami a díky mock-up interview v závěru akademie si můžete pohovory vyzkoušet nanečisto a klidně si během nich najít práci v oboru, ale k tomu všemu ještě dostanete od Czechitas celoživotní možnost konzultací v oblasti HR. A když už nic jiného, jděte do toho kvůli lidem, které během akademie potkáte, protože je super cítit, že jste v partě lidí na stejné vlně, kteří vás posouvají dále.

IT je budoucnost. I Tvoje!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter