Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Proč studovat kybernetickou bezpečnost?

#
min

Oblast kybernetické bezpečnosti se v budoucnu stane jednou z nejdůležitějších oblastí IT.

Odborníci na kybernetickou bezpečnost budou bez pochyb stále více nezbytnou součástí každé firmy nebo organizace. V posledních letech jsme mohli být svědky různých útoků nejen na firmy v odvětví IT, ale i instituce ve státní správě nebo neziskové organizace. Společnost Deloitte zveřejnila v roce 2023 novou studii Future of Cyber 2023, která přináší odhady vývoje poptávky po specialistech v této oblasti. O této problematice hovoří i Národní plán kybernetické bezpečnosti pro Českou republiku na období 2021–2025. Studií a různých článků na toto téma najdeme nespočet. Téměř všechny zdroje se v jedné věci shodují. V budoucnosti bude poptávka po specialistech v této oblasti raketově růst.

V Czechitas se vzdělávání bezpečnosti v oblasti IT věnujeme již řadu let a nyní dozrál čas pro velkou novinku – spouštíme novou Digitální akademii na téma Kyberbezpečnost určenou pro ženy, které už mají znalosti IT. Chceš vědět více? Připoj se zdarma na Poznej Digitální akademii: Kyberbezpečnost.

Nová DA: Kyberbezpečnost

O kybernetické bezpečnosti obecně

Kybernetická bezpečnost se zabývá ochranou informačních technologií (IT) a sítí před hrozbami, které mohou poškodit či ohrozit jejich funkčnost, bezpečnost a důvěrnost. Tato oblast zahrnuje ochranu proti útokům na IT infrastrukturu, malwaru, phishingu, krádeži dat a dalším rizikům. Jsou ti některé tyto pojmy známé? Cílem kybernetické bezpečnosti je minimalizovat riziko poškození, zneužití či ztráty dat a informací. Kybernetická bezpečnost je stále důležitější v dnešní digitalizované společnosti.

Sepsali jsme 5 důvodů, proč by se ti tyto znalosti mohly hodit: 

  1. Poptávka po odbornících v oblasti kyberbezpečnosti raketově roste

V důsledku zvyšující se digitální transformace a rostoucího výskytu kybernetických útoků roste poptávka po kvalifikovaných odbornících v oblasti kyberbezpečnosti. Kyberbezpečnost nabízí mnoho pracovních příležitostí, ať už v soukromém, nebo veřejném sektoru. Mezi možné kariéry v oblasti kyberbezpečnosti patří bezpečnostní inženýr, etický hacker, bezpečnostní analytik nebo specialisté na zabezpečení informačních systémů.
Dle studií bude do roku 2030 poptávka po těchto specialistech téměř o třetinu vyšší než dnes.

  1. Kyberbezpečnost je klíčovým prvkem moderního světa

Kyberbezpečnost je klíčovým prvkem moderního světa a hraje důležitou roli při zabezpečení informací a dat. Kybernetické útoky jsou stále častější a stávají se stále sofistikovanějšími. Studium kyberbezpečnosti vám pomůže porozumět těmto zásadám a naučit se, jak chránit informace a data před útoky.

  1. Zajímavá a dynamická práce

Práce v oblasti kyberbezpečnosti je zajímavá a dynamická, ať už se jedná o zkoumání nových hrozeb a rizik, nebo vyhledávání zranitelností v systémech. Pro ty, kteří mají zájem o technologie a bezpečnost, může být práce v oblasti kyberbezpečnosti velmi uspokojivá.

  1. Vysoký potenciál pro růst kariéry

Kyberbezpečnost je oblast s vysokým potenciálem pro růst kariéry. Díky neustálému rozvoji technologií a novým kybernetickým hrozbám se neustále objevují nové výzvy a příležitosti pro kyberbezpečnostní odborníky. Získání znalostí a zkušeností v této oblasti vám může otevřít cestu k úspěšné a perspektivní kariéře.

  1. Atraktivní ohodnocení

Plat v oblasti kyberbezpečnosti se liší v závislosti na mnoha faktorech, jako je vaše úroveň kvalifikace, zkušenosti, umístění a velikost firmy. Obecně platy v této oblasti patří mezi nejvyšší v IT odvětví.

V České republice může plat odborníka v kyberbezpečnosti začínat na 40 000 až 50 000 Kč hrubého. V průměru pak mohou kyberbezpečnostní specialisté vydělávat kolem 60 000 až 80 000 Kč hrubého měsíčně. Nicméně, v závislosti na zkušenostech a pozici, mohou někteří odborníci v kyberbezpečnosti vydělávat i více než 100 000 Kč hrubého.

Je třeba mít na paměti, že tyto částky jsou pouze orientační a výše platu se může lišit v závislosti na mnoha faktorech.

  1. Práce, která dává smysl

Práce v oblasti kybernetické bezpečnosti není jen o vysokých platech a prestiži, ale také o tom, že můžete dělat něco, co má opravdu smysl a velký dopad. Kybernetické hrozby jsou stále závažnější a člověk pracující v této oblasti může pomoci chránit důležitá data, infrastrukturu a soukromí lidí po celém světě. Pomocí svých znalostí a schopností můžete pomoci zajistit bezpečnost a stabilitu moderního světa a chránit lidi a společnosti před kybernetickými útoky.

Pojďme si to shrnout:

Zvyšující se poptávka po odbornících, rostoucí počet kybernetických útoků, zajímavá a dynamická práce a vysoký potenciál pro růst kariéry jsou jen některé z důvodů, proč byste měli zvážit studium kyberbezpečnosti. Kromě toho může být práce v této oblasti velmi uspokojivá, protože pomáhá chránit lidi a společnosti před kybernetickými hrozbami a přispívá k bezpečnosti a stabilitě moderního světa. A jako bonus je to práce, která opravdu dává smysl.

Poslechni si:

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Marek Sedlák
Brand Manager

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter