Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Mzdy v IT: Testeři si přijdou až na 60 tisíc měsíčně!

#
min

Rok 2022 nabízí Testerům opravdu velkou příležitost. Co tato práce obnáší a jak se na ni můžeš (re)kvalifikovat?

Nedostatek IT specialistů, digitalizace napříč všemi obory a neustále vznikající projekty… Obor IT se každým rokem posouvá neuvěřitelným tempem a přináší s sebou nové možnosti a příležitosti ve formě nadstandardního ohodnocení a firemních benefitů, o kterých ostatní profese jen tiše sní.

Testování jako vstupní brána do IT

Pozice spojené s testováním softwaru jsou v posledních letech velmi populární u žen. Z výsledků studie No Fluff Jobs vyplývá, že až 46 % žen v IT pracuje právě na těchto nebo podobných pozicích.

IT odborníci se „vyvažují zlatem“?

Nejsme až tak daleko od pravdy… Firmy v IT čelí velkým deficitům pracovních sil, vycházejí proto svým zaměstnancům maximálně vstříc. I juniorům nabízejí možnost home office či práce na dálku a flexibilní pracovní dobu. K čemu jsou někomu zlaté cihly, když je tu možnost neomezené dovolené či finančních bonusů v podobě akcií? 😊 Ano, i takové benefity umí IT nabídnout. Přidejme k tomu příležitost pracovat s nejnovějšími technologiemi a zlatý příměr už se nezdá být tak vzdálený. Inspirací je i příběh naší absolventky Adély, která se díky nové práci na pozici Testerky stala digitální nomádkou a cestuje po světě.

Práce na dálku bude stírat mzdové rozdíly napříč regiony

Možnost častěji pracovat vzdáleně se promítla do uvažování společností, kterým se tak rozšířilo místo působiště pro výběr uchazečů na území celé České republiky. Tento trend v budoucnu přispěje k narovnání mezd mezi Prahou a ostatními regiony. Flexibilita je tedy pro IT zásadním tématem.

Plat Testera aneb řeč čísel

Portál Profesia.cz v posledních měsících registruje zvýšený zájem o práci v IT profesích. Jako motivaci k přechodu do tohoto oboru respondenti nejčastěji zmiňují vyšší výdělky, čím dál častěji se tak personalisté setkávají i s rekvalifikací uchazečů. A kolik si tedy takový Tester na své pozici vydělá? Portál Platy.cz uvádí rozmezí od 31 684 do 70 036 Kč. Podle mzdového průzkumu společnosti Hays pro rok 2022 je to v průměru 56 000 Kč. Na platové ohodnocení má samozřejmě vliv i předchozí praxe, velikost firmy a region. Je třeba počítat s tím, že čerství absolventi začínají vždy na nižších částkách. Ale na rozdíl od ostatních profesí, v IT má junior velký potenciál se rychle vypracovat na pozici seniora. Podle personální agentury Grafton Recruitment jsou nováčci dokonce už po 2 letech praxe považováni za seniory a stejně tak i ohodnoceni. Děje se tak hlavně díky rychlému vývoji a střídání technologií.

Co práce Testera může obnášet?

  • zorientovat se v systému klienta a jeho funkcionalitách a ty pak testovat (co přesně nefunguje a proč)
  • přinášet do řešení systém a řád
  • nahrávání testovacích výsledků do systému
  • koordinovat tým, zejména při urgentním řešení chyb před deadlinem

Typický pracovní den

  • meeting s projektovým týmem na rozdělení úkolů
  • vyřizování emailů
  • reportovací meeting s testovacím týmem (řeší se progres v testovaní a řešení chyb)
  • odpoledne bývá prostor pro vlastní samostatné testování, analýzy požadavků na systém, psaní testovacích scénářů a vytváření dokumentace

Jak získat pozici Testera?

Přijď na bezplatný webinář Poznej Digitální akademii a zeptej se na cokoliv, co tě zajímá. Akademie je prvním krokem ke změně práce. Za 4 měsíce studia se kvalifikuješ na juniorní pozici Softwarové Testerky nebo QA Engineerky (2. nejšťastnější práci na světě podle žebříčku Forbes :)). Od Czechitas získáš i kariérní poradenství a propojení na firmy ze světa IT.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter