Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Job Fair Czechitas 2018

#
min

Náš úplně první trh práce je za námi. Jaké to bylo? A co pro tebe máme za super zprávu?

Sobota 9. 6. 2018 se zapsala do historie Czechitas jako velice (velice, velice) významný den. Poprvé za dobu naší existence se nám podařil uspořádat vlastní trh práce. Job Fair Czechitas byla celodenní akce rozdělená do několika částí pro různé skupiny od našich studentek až po širokou veřejnost. Pojď si přečíst, jaké to bylo. Vydrž až do konce, kde pro tebe máme super překvapení.

Dsc 1455

První část Job Fairu se věnovala firmám a organizacím, které se rozhodly jít do akce s námi, i když ještě přesně nevěděly, co je s námi čeká a jestli to bude opravdu stát za to. #dekujemezaduveru Dopoledne jsme si pro ně připravili interaktivní kariérní workshop Chceme vás, chcete nás, na kterém jsme mluvily o tom, jak přilákat více žen na IT pozice a jak je neodradit hned na začátku – například vzhledem a zněním inzerátu. Workshop si pro partnery akce připravily naše Czechity Lenka Franců (organizátorka Job Fairu) a Miroslava Čechová (genderová specialistka).

Dopolední program s firmami pro nás byl takové zahřívací kolečko. Měli jsme čas na diskuzi, společnou kávu a přípravu na to, až na Job Fair dorazí první várka zájemkyň o práci. #goforIT Jako první se na akci podívaly naše absolventky Stipendia Czechitas. Právě pro ně a právě díky podpoře Evropské unie se nám celou akci podařilo uspořádat. Holky dorazily kolem jedenácté, ale pokud myslíš, že jsme je nechali jen tak „bloumat“ od stánku ke stánku a nervózně se ptát na právě otevřené pozice, tak to se velice mýlíš. To bychom nebyli my, abychom nepřipravili něco speciálního. :-)

První aktivita: Seznamovací SpeedDating

„Konečně Job Fair, který dává smysl.“

- Martin Janáček, Managing Director, SAP Labs Czech Republic

„Musíme prolomit ledy, aby se holky nebály chodit za zástupci z organizací a ptát se jich na práci. V tomhle jsou trhy práce strašně komplikované. Potřebujeme všechny seznámit a nastolit správnou Czechitas atmosféru,“ to byla slova a myšlenky naší Lenky Franců, když se pouštěla do organizace celé akce. Co nakonec vymyslela? Super seznamovací/kariérní SpeedDating. Holky a firmy naproti sobě, my s Leňou z pódia „diktovaly“ otázky a každý z dvojice měl vždy 40 sekund na odpověď. Pak se ozval gong a páry se změnily. Po položení každé otázky to v Impact Hubu jen bzučelo. #jakovevosimhnizde Všichni se s otázkami úspěšně poprali a na konci ještě zvládli vykouzlit poklonu své dvojici.

06

No a pak už to jelo

Díky této super seznamovací aktivitě na Job Fairu zavládla ta opravdová Czechitas atmosféra. Neformální, přitom plná respektu jak ke kandidátům, tak k zástupcům z firem a organizací. Nic se nezměnilo ani když do Impact Hubu odpoledne dorazila veřejnost a najednou nás bylo na místě téměř tři sta. Dobrá nálada přetrvávala, i když v celé čtvrti vypadl proud a my museli rychle změnit program. Nikdo neodešel a všichni vydrželi i na druhou speciální aktivitu.

07

Odpolední MashUp

Lenča si přála, aby organizace dostaly odpoledne na Job Fairu ještě jednou prostor pro své představení. Ale nechtěla diváky unavit posloucháním dlouhých a obsáhlých prezentací. Takže odpolední program oblékla do kabátu Impact Hubých MashUpů. #dekujemezainspiraci Co to znamená? Prezentace má 10 slidů, které se po 20 sekundách přepnou, ať prezentující chce nebo ne. Celkem 200 vteřin  na jednu prezentaci. To je vše.

Všichni se s nelehkým formátem prezentování poprali na jedničku a i díky těmto prezentacím to vypadalo, jakoby se stolečky na stáncích mezi zástupci firem a zájemci o práci zmenšily. Žádné bariéry, pouze příjemný rozhovor o možnostech kariérního uplatnění.

Nezapomínáme ani na děti

Ještě jedna věc dělala Job Fair Czechitas unikátním trhem práce. Vše jsme jeli v modelu: Přiveď i své děti. Vzhledem k tomu, že pomáháme ženám po mateřské dovolené nakopnout jejich IT kariéru, chtěli jsme, aby měly možnost vzít své ratolesti s sebou i na Job Fair. Druhé patro Impact Hubu se proto na celou dobu konání akce proměnilo v dětský koutek, kde si nejmenší pod dozorem naší Páji Randákové (specialistka na vzdělávání mládeže v IT) mohli hrát s chytrými hračkami, jako jsou například naši oblíbení Ozoboti, nebo zazávodit s auty od RC auta Event. #dekujemezaspolupraci

08

A co bylo/bude dál?

Job Fair Czechitas v sobotu večer skončil. Ale my rozhodně nekončíme. Jak už jsem zmínila na začátku, celá akce se uskutečnila díky podpoře Evropské unie. Ale nejenom Job Fair. Díky podpoře EU jsme mohli za poslední rok zdarma poskytnout vzdělávání šesti desítkám žen, které měly zájem o rekvalifikaci do IT. Získaly od nás dva jednodenní IT workshopy, kariérní mentoring a jeden dlouhodobý kurz zdarma, vybrat si mohly z cesty webové vývojářky nebo z cesty programátorky. My teď máme skvělou zprávu. 

Stipendium Czechitas otevíráme ještě jednou.

Deset nejmotivovanějších žen bude mít možnost absolvovat úplně stejné vzdělávání v následujícím školním roce (podzim 2018 až jaro 2019). Více se o Stipendiu Czechitas dočteš zde. Chceš do toho jít s námi? 

Tady vyplň svou přihlášku do Stipendia Czechitas. Těšíme se na tebe!

#mocmocdekujeme

Logo Opz Barevné

Job Fair Czechitas 2018 se uskutečnil v rámci projektu Stipendium Czechitas realizovaného díky projektu: „Ženy do IT“ (reg.č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/16_061/0003268), který je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Děkujeme za podporu! 

11

Zároveň jednou moc děkujeme firmám a organizacím, které se do akce zapojily. Speciální poděkování patří brněnskému Impact Hubu za propůjčení nejlepších prostor pro náš trh práce, organizaci Flexjobs za pomoc s přípravou workshopu pro firmy a také Evropské unii za záštitu celé akce.

A nakonec bych i já chtěla poděkovat. Moc děkuji Czechitas, že jsem dostala příležitost tuto skvělou akci moderovat. Opět jsem posunula své schopnosti a zjistila, jaké to je stát na pódiu a mluvit ke třem stovkám lidí najednou. Rozhodně to stálo za to! #diky #tymczechitas

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter