Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Jak si vybrat programovací jazyk?

#
min

Téměř každý, kdo začínal s programováním, si někdy položil tuto otázku.

Svět IT je natolik rozsáhlý, že názvy všech jeho jazyků můžou být pro začátečníka velice matoucí. Přidejme ještě číslo 700, což je jejich přibližný počet a jednomu se z toho začne pomalu točit hlava. 😊 Neboj, my tě v tom nenecháme! Vybrali jsme pro tebe ty nejpopulárnější programovací jazyky, vhodné pro začátečníky i pokročilé, a připravili jejich přehled.

Vezmeme to pěkně popořádku. Než ti ale odpovíme na otázku „Jaký programovací jazyk si vybrat?“, rádi bychom zmínili, že nejde ani tak o jazyk jako spíše o jazyky… Samozřejmě si můžeš vystačit i s jedním a záleží na tvé kariérní cestě a motivaci, ale budeš tak přicházet o znalost neuvěřitelného množství funkcí, které se mezi jazyky navzájem prolínají. Například JavaScript je jen jedním kouskem skládačky, který skutečně ožije až když zapojíme HTML a CSS do vývoje webu. Tím jsme chtěli říci, že existuje spousta programovacích jazyků, které slouží různým účelům a společně pak pracují efektivněji při řešení různých problémů. Některé programovací jazyky jsou přirozeně častější v některých pracovních rolích, takže je nejlepší podívat se i na ty, které odpovídají tvé profesní dráze nebo vysněné pracovní pozici. Připravená? 😊 Jdeme na to!💪

Čti dál a najdi jazyk, který nejlépe vyhovuje tvým potřebám:

0. HTML A CSS

Ačkoliv HTML ani CSS nejsou programovacími jazyky, jde o poměrně běžný a jednoduchý vstup do světa programování. Snadno se učí a jsou naprosto nezbytné při vytváření webových stránek.

HTML je značkovací jazyk (odvozeno od názvu HyperText Markup Language), který definuje, co webová stránka obsahuje, je tedy její základní strukturou, zatímco stylovací jazyk CSS určuje její vizuální rozvržení.

A i když znalostí (pouze) těchto dvou jazyků se z tebe programátor nestane, je takovým nepsaným pravidlem, že každý programátor by měl HTML a CSS ovládat. Proto je zde uvádíme jako nultý bod před samotným výběrem programovacích jazyků.

Náročnost: pro úplné začátečníky

Kde se HTML a CSS naučím? V kurzech HTML/CSS 1 a HTML/CSS 2.

1. C#

C# (vyslovované jako C Sharp) je programovací jazyk vybudovaný na základech C, který byl v roce 2000 vydán týmem Microsoftu. Podle průzkumu je 34 % nejlepších mobilních her vytvořeno pomocí C#. Je to tedy celosvětově velmi žádaný jazyk se spoustou příležitostí, které ho obklopují. Microsoft je lídrem v oblasti podnikových softwarů, což znamená, že mnoho společností ho také využívá ke svému fungování.

Náročnost: pro úplné začátečníky (jednoduché na naučení a pochopení)

Využití pro: vývoj webu .Net, aplikace pro Windows, softwarové aplikace a vývoj

Kariéra: webový vývojář, mobile developer aj.

Používá: Microsoft, Stack Overflow, Accenture, Alibaba Travels

Kde se C# naučím? Zde.

2. SQL

SQL je zkratka pro Structured Query Language a je to jazyk hojně používaný ke správě obsahu databáze. Poprvé byl vytvořen v roce 1974 výzkumným střediskem IBM. SQL se stalo všestranným nástrojem, kterým jsou data dotazována, ukládána a reportována.

Náročnost: pro úplné začátečníky (jednoduché na naučení a pochopení)

Využití v: analýze dat, big data managementu

Kariéra: tester databází, správce databází, big data developer, vývojář softwaru a serverů

Používá: téměř všechny aplikace

Kde se SQL naučím? Zde.

3. JavaScript

JavaScript je jedním z celosvětově nejoblíbenějších programovacích jazyků, který v roce 1995 vytvořil Brendan Eich ze společnosti Netscape. Mnoho vývojářů dnes začíná s učením JavaScriptu hlavně kvůli jeho všestrannosti. Často se používá k vytváření webových stránek, webových serverů, aplikací pro iOS a dalších mobilních aplikací. JavaScript je full-stack jazyk, což znamená, že ho můžeš použít jak na straně serveru, tak i při vývoji front-end webových aplikací. Pomocí JavaScriptu můžeš pracovat na jakékoli části projektu, a právě i díky tomu je tento jazyk skvělou volbou pro začátečníky, kteří se chtějí učit programovat.

JavaScript má velmi málo nevýhod, ale žádný jazyk není dokonalý. Největší překážkou JavaScriptu je to, že jej každý prohlížeč čte jinak, takže je poněkud obtížné napsat kód, který by perfektně fungoval ve všech prohlížečích.

Náročnost: vhodný pro začátečníky (snadno se učí)

Využití pro: webové stránky front-end, videohry, vývoj widgetů a analýzy

Kariéra: webový vývojář (tato pracovní pozice se zaměřuje na HTML, CSS, JavaScript a light backend), vývojář webových aplikací, Javascript developer, DevOps specialista

Používá: Microsoft, Uber, PayPal, Walmart aj.

Kde se JavaScript naučím? Zde.

4. Python

Python je další univerzální programovací jazyk, který je velmi vhodný pro začátečníky. Python používají velké společnosti jako Google a Facebook, což je dobrým znamením pro budoucnost jazyka. Obrovská popularita Pythonu je způsobena širokým rozsahem použití. Python můžeme použít pro datovou vědu, vědecké výpočty, strojové učení, analytiku, vizualizaci dat, animaci, propojení s databázemi i webové aplikace. Extrémní všestrannosti Pythonu odpovídá i jeho vysoká poptávka na pracovním trhu.

V roce 1991 Python vytvořil Guido van Rossum z CWI, a v současné době jej lze považovat za krále programovacích jazyků.

Náročnost: vhodný pro začátečníky (snadno se učí)

Využití pro: backendový vývoj webu, strojové učení, umělou inteligenci, statistickou analýzu dat a vědecké výpočty

Kariéra: back-end vývojář, datový analytik, datový vědec, programátor

Používá: Google, NASA, Facebook, Spotify aj.

Kde se Python naučím? Zde.

5. Java

Java je jedním z nejvýkonnějších programovacích jazyků, který byl vytvořen v roce 1995 Jamesem Goslingem ze Sun Microsystems. Je to jazyk používaný především pro vývoj aplikací a webu. Po Java programátorech je stále vysoká poptávka kvůli jeho složitosti.

Velké společnosti jako jsou např. Airbnb nebo Google využívají tento jazyk pro svůj back-end. To znamená, že v podnikových systémech čeká na Java programátory ještě mnoho příležitostí. Java je také jedním z nejlepších jazyků pro strojové učení, a mnoho aplikací pro Android se tvoří právě v tomto jazyce.

Náročnost: pro pokročilé začátečníky

Využití v: cloudových aplikacích, podnikových aplikacích, desktopových aplikacích, mobilních aplikacích, IoT (internet věcí), vývoji webu, videoher, umělé inteligenci a mnoha dalších

Kariéra: back-end vývojář (tato kariérní cesta je nejžádanější), big data developer, android developer aj.

Používá: eBay, Amazon, Adobe, Instagram, Airbnb nebo Google

Kde se Javu naučím? V kurzech Úvod do programování 1 + Java.

Teď už zbývá jediné – pustit se do procesu učení! :-)

Pokud víš, že se ke studiu o samotě nedonutíš, pomůžeme ti na našich semestrálních kurzech, kde svůj závazek pravidelně studovat 100% dodržíš. Mrkni na jarní nabídku.

Neváhej zkusit naše dlouhodobé kurzy:

• potřebuješ znalosti pro vlastní projekt?

• chceš si doplnit znalosti potřebné ke stávající práci?

• nebo uvažuješ o změně práce a chceš studovat postupně a věnovat lekcím i úkolům pár hodin týdně?

Inspiruj se příběhem Petry, která díky několika semestrálním kurzům pracuje v IT.

Zkus to, protože:

• neuslyšíš jen teorii, ale oproti jednodenním kurzům dostaneš látku pořádně pod kůži tím, že si ji zopakuješ, ať už přímo na lekcích nebo na domácích úkolech

• si prohloubíš znalosti, už nepůjdeme jen po povrchu, ale s tím, co se naučíš, už můžeš slušně zaperlit u pohovoru

• na konci kurzu dostaneš certifikát, ten se bude vyjímat jak na tvém LinkedIn profilu, tak i v CV

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter