Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Iva Pozidu: Moje cesta k IT

#
min

Rozhodnutí přihlásit se do datové akademie bylo jedno z nejlepších, jaké jsem mohla udělat. 

K počítači jsem se poprvé více dostala ve čtrnácti letech, kdy s ním ale nikdo z rodiny neměl žádnou výraznější uživatelskou zkušenost. Bylo tak tedy na mně, abych se se svým narozeninovým dárkem poprala. Do pár měsíců jsem počítač zasukovala takovým způsobem, že i ostřílenému „ajťákovi“ padla brada.☺ Prostě jsem zkoušela, hledala a zkoumala. V dalším studiu jsem se ale pak věnovala převážně humanitnímu směru, protože jsem byla přesvědčená, že je to pro mě to pravé. Jenže nakonec jsem zjistila, že obory, ve kterých se nic moc neděje, a nemůžu se učit stále něco nového, mě prostě nebaví. 

O cukrařině

Začala jsem se věnovat cukrařině a vášeň pro tento obor mě neopustila dodnes. Není to ale to, co bych chtěla dělat naplno, jako zaměstnání. Stále je to jen můj koníček, který oceňuje zejména mé okolí, ke kterému se pravidelně dostávají testovací vzorky. ☺ Ale jinak je to dost náročné povolání, a to nejen fyzicky, ale zejména co se znalostí a funkčnosti různých surovin a postupů týká. 

Czechitas jsem zaznamenala poprvé v jeho začátcích, kdy se jednoho z workshopů účastnila spolužačka ze základní školy. Tehdy jsem si začala pohrávat s myšlenkou kroku do IT sféry, kde mě lákalo široké spektrum možností i flexibilita, jakou tento obor nabízí. Po narození syna jsem se proto přihlásila na workshop HTML/CSS a následně i k Pavlovi Lasákovi na Excel. Celý koncept Czechitas se mi moc líbil a hledala jsem, co bych zkusila dále.

O rodičovské dovolené

Do původního zaměstnání jsem se vrátit nechtěla. Rodičovská mi dala ideální příležitost rozhlédnout se po trhu práce a zjistit, co by mě bavilo. Následně tak padlo rozhodnutí přihlásit se rovnou do Digitální akademie, která byla zaměřená na datovou analýzu. A to přesto, že jsem byla jednou nohou ještě na rodičovské a jednou nohou na nové pozici v Air Bank.

Mé naděje na klidné jaro, strávené v nově otevřené budově Czechitas House, ale zhatil covid, který dva dny před zahájením DA v březnu 2020 vystavil stopku prakticky všemu. Lektoři však nad námi nezlomili hůl a během týdne vše přeorganizovali a vymysleli tak, abychom Digitální akademii zvládli online. Se synem za zády to celé rozhodně nebyl žádný med a bez podpory manžela bych to ke zdárnému konci nedotáhla, ale nakonec se povedlo a v červnu jsme si mohli (naštěstí už offline) užít závěrečný galavečer. 

„Pracovní příležitost si mě našla dříve, než jsem čekala“

Po ukončení Digitální akademie jsem měla pocit, že se toho musím ještě spoustu naučit, než vůbec začnu, byť jen uvažovat o kroku směrem do IT. Jenže příležitost si mě našla dříve, než jsem čekala. ☺ U nás v Air Bank se dost fandí interním přestupům a celkově je filozofie firmy velmi otevřená. I proto máme možnost v rámci tzv. dne na … zjistit, jak to funguje v jiném oddělení banky. Zúčastnila jsem se tedy dne na funkčním testování, kde nám tester Olda představil, co vše jeho práce obnáší a s jakými programy se pracuje. Shodou okolností hledali nového kolegu a vedoucí týmu funkčního testování věděl o tom, že mám za sebou Digitální akademii, oslovil mě s příležitostí stát se testerem. A tak jsem na začátku další covidové vlny v lednu 2021 nastoupila.

Testování mě moc baví a jako startovní pozice v IT je dle mého ideální. Když se teď ohlédnu zpátky, rozhodnutí přihlásit se do datové akademie bylo jedno z nejlepších, jaké jsem mohla udělat. 

- Iva Pozidu, Software Tester, Air Bank


A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT?

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter