Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Diverzita v týmu podporuje kreativitu a přináší úspěchy

#
min

Přečti si, jak se proměnila atmosféra v R&D týmu ve firmě Novanta po tom, co se zaměřili na různorodost na pracovišti.

Příběh je dostupný i v audioverzi.

Společně s brněnskou pobočkou firmy Novanta jsme se zaměřili na diverzitu v týmu. Poté získala pobočka ocenění za přínos v rozvoji diverzity v organizaci. Toto interní ocenění a spolupráce s Czechitas spustila malou lavinu dalších iniciativ v jejich pobočkách ve světě.

Diverzita? Rozmanitost!

V zahraničních firmách poměrně rozšířený koncept, u nás pořád trochu zahalený rouškou nedůvěry. Cílem je vytvoření takových podmínek, které zaměstnancům umožní naplno rozvinout jejich osobní potenciál bez ohledu na věk, pohlaví, rasu či místo, odkud pocházejí. Rozmanitost životních zkušeností přináší do firem větší dynamiku, lepší týmovou spolupráci, pestrost názorů, vzájemnou motivaci, kariérní příležitosti nebo třeba neotřelý pohled na problémy. 

Novanta je regionální partner Czechitas a třetím rokem po sobě se zapojila do Digitální akademie s cílem najít nové talenty a zaměstnat je. Sami si totiž uvědomují přínosy diverzitních týmů v praxi. 

Jak začala spolupráce s Czechitas?

Objevilo se hned několik důvodů najednou. Nebylo to jen vedení, které vnímalo potřebu se více zaměřit na toto téma. Byli to i zapálení lidé uvnitř týmu, kteří si sami uvědomovali konkrétní přínosy diverzity v týmu, a chtěli v takovém pracovat. Spolupráci napomohl i zaměstnanec Novanty Honza Přibyslavský, který už před tím lektoroval v Czechitas kurzy a pozitivně mluvil o nadšených účastnicích, které se chtějí vzdělávat v IT. Nalákal tak další lidi ve firmě, že má cenu se zapojit. Bonusem bylo, že se několik lidí potom přihlásilo na roli lektora/mentora/kouče v Czechitas.

Prezentace společnosti účastnicím Digitální akademie: Testování

Má to smysl aneb Přínosy spolupráce 

Brněnská pobočka Novanty si už dříve uvědomovala, že diverzifikované týmy jsou efektivnější, protože každý jednotlivec pak přistupuje k problémům trochu jinak a je větší šance, že se problém vyřeší. Např. v R&D týmu vznikla velká potřeba diverzity (nejen genderové) za účelem doručování kvalitních výsledků. 

,,Spolupráce přinesla rozmanitější týmy (nejen genderově, ale například i věkově), změnu atmosféry v pracovních týmech. Diverzita znamená mimo jiné nový způsob myšlení. Tým s podobnou charakteristikou pracovníků měl k problému dost podobný přístup a navrhoval řešení, které mělo trvat několik týdnů. V diverzitním týmu byl najednou úkol vyřešen unikátním způsobem za půl hodiny.” Patrik Bartko, Manager of Global Talent Acquisition Operations

Více žen v týmu pomohlo změnit kulturu R&D týmu, který má cca 70 lidí, a aktuálně je v něm 15 žen. Navíc, nábor juniorů může přinášet i spokojenost co se týče pracovní náplně zaměstnanců. Seniorní inženýři mohou delegovat tasky, které po čase začali vnímat jako všední, na talentované zaměstnankyně z Czechitas, které jsou naopak rády, že se na těchto úkolech mohou učit. Oceňují možnost seberozvoje a zároveň dělají práci, která je baví. Výsledkem spolupráce je mnohem diverzitnější tým R&D, kde se změnila kultura jak na hard, tak i na soft úrovni. 

,,Spolupráce šla hladce. Po prvním běhu Akademie jsme si uvědomili, že ty nejlepší talenty můžeme zachytit už v průběhu studia a ne jen až na jeho konci. Navíc, díky účasti na networkingových akcích Czechitas se nám daří budovat brand firmy. Sami máme společenskou odpovědnost a můžeme světu něco přinést. Máme radost i z toho, že se absolventky Digitální akademie: Testování uplatňují i v jiných firmách.” Patrik Bartko, Manager of Global Talent Acquisition Operations

V rámci Novanty vzniklo ocenění za velký přínos v rozvoji diverzity. Brněnský tým byl nominován a vyhrál! Ocenění je skvělé pro interní tým, ale významné je hlavně pro high level manažery. I ti nejvyšší v organizaci totiž vidí, že jim to v Brně jde moc dobře. Jednalo se o první signifikantní spolupráci s nějakým subjektem za účelem diverzifikace týmů. Tato spolupráce dokázala, že má smysl tyto věci dělat. Brněnská pobočka tak inspirovala celou společnost, aby se začala zapojovat do dalších iniciativ, čímž se dostávají k dalším talentům. Ocenění a spolupráce s Czechitas spustila malou lavinu dalších iniciativ v pobočkách Novanty ve světě (především v US, ale také v UK, Španělsku či Německu). Zúčastnili se NSBE (National Society of Black Engineers) v Pitsburgu, odkud získali skvělé talenty pro internship, a tento i příští rok taktéž chystají účast na SWE (Society of Women Engineers) a SHPE (Society of Hispanic Professional Engineers).

Absolventky Czechitas jsou skvělé v řešení překážek

A jak absolventky Czechitas kurzů zapadly do týmu Novanty? Podle Patrika Bartka mají často jiný background, ne jen informatiku na MU a VUT, jako třeba mužští zaměstnanci. Mají např. lingvistiku a další humanitní obory, které jsou potom v práci zajímavým bonusem. Absolventky Czechitas jsou skvělé např. v komunikaci problémů a řešení překážek, v tom vynikají. Navíc je často baví činnosti, které seniorní pracovníky už tolik ne, konkrétně třeba dokumentace celého testování. A není to jen o tom, že jsou ochotné dělat práci, do které se jiným nechce. Práce je opravdu těší a se svěřenými úkoly si umí i pohrát. V týmu se pracovníci skvěle doplňují. Slabé stránky jednoho vyvažují silné stránky druhého. Czechitas absolventky také skvěle komunikují, nebojí se jít a ptát se. Chtějí se posouvat dál a pracovat na sobě.

,,Poskládali jsme pak tým tak, že jsme něčí slabé stránky doplnili silnými stránkami jiného člověka.” Patrik Bartko, Manager of Global Talent Acquisition Operations
Honza Přibyslavský s účastnicí Digitální akademie

Jak pracovat s juniory

Diverzita není jen o genderu. Je to taky o práci s lidmi s různou úrovní seniority. Novanta proto ví, jak přínosným pro firmu může být nábor juniorů. ,,My víme, do čeho při hledání juniorů jdeme, víme, co očekávat. Musí se slevovat z některých požadavků. Bylo by fajn, kdyby si toho byly vědomy i kandidátky a netrpěly zbytečně nízkým sebevědomím. Počítáme s tím, že je zaškolíme. Už po první Akademii jsme se bavili o tom, že bychom mohli nabrat více juniorních lidí, ale bohužel jsme na to neměli interně kapacitu. Nechceme, aby se stalo, že nový člověk nastoupí a je na práci sám. To ale vyžaduje mít nejen dostatek seniorních odborníků, ale i odborníků, kteří jsou schopni mentorovat. Na interní úrovni jsme museli zajistit, aby měl každý nováček svého mentora. Obecně lze říci, že Czechitas dává firmám návod a příležitosti k objevení talentů, ale je na firmách, jak to samy využijí,” říká Bartko. 

Brněnský R&D tým je důkazem úspěchu, který je postaven na principu diverzity. Týmová různorodost je výzvou i výbornou strategií, jak úspěšně řešit a rozvíjet firemní projekty. Pokud tě téma diverzity zajímá, nenech si ujít květnové akce v rámci Evropského měsíce diverzity. Více informací najdeš na https://diverzita.cz/cs

Novanta   

Přední technologický partner výrobců vybavení pro moderní zdravotnictví. Propojuje detailní technologické znalosti s inovacemi v oblasti zdravotnické vizualizace a bezdrátových řešení. Od r. 2021 se Novanta zapojuje primárně do Digitální akademie: Testování, na podzim se pilotuje dlouhodobý kurz automatizovaného testování. V Brně působí především R&D tým, zabývající se end-to-end vývojem medicínských technologií pro integrované operační sály. Novanta má pobočky po celém světě, zejména v lokalitách NAMER, EMEA a APAC. Více na www.novanta.com.

Digitální akademie: Testování, Brno 2022
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter