Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Digitální akademie: Testování v Brně –⁠ podzim 2021

#
min

Už při vyplňování přihlášky bylo třeba vystoupit z komfortní zóny a natočit videovizitku, byl to první krok na naší tříměsíční cestě. Přesně ten, který někdy stačí, aby se věci daly do pohybu...

„V životě se někdy stává, že začneme uvažovat, zda nás práce, kterou děláme, dostatečně naplňuje. Pokud se ocitneme na rodičovské dovolené, své následné kariérní možnosti zvažujeme snad bez výjimky. V obou případech se v nás může zrodit touha vydat se na cestu za novým poznáním."

Přesně to se stalo i nám čtyřem mladým ženám: Anně Malačkové, Barboře Havlové, Kateřině Knoblochové a Kristýně Hrdinové, a proto jsme využily příležitosti, kterou Czechitas vytvořila, a přihlásily se do Digitální akademie: Testování.

Jak to celé začalo

Hned od začátku se z našich rozvrhů vytratil veškerý volný čas, naštěstí byl nahrazen zajímavými úterními a čtvrtečními večerními online přednáškami a sobotami nabitými nejen novými informacemi, ale i praktickými úkoly, a hlavně osobními setkáními se spolužačkami, lektory a kouči, která se někdy protáhla na dlouhá přátelská posezení v hospůdkách. Když jsme zrovna neměly naplánovanou výuku, ani tehdy jsme se nenudily, protože nám byly zprostředkovány exkurze do partnerských IT firem. Zde jsme měly možnost porovnat své vysněné představy, o tom jak pracuje tester, s realitou u jednotlivých potenciálních zaměstnavatelů a poznat i jejich firemní kulturu. Zkušenost k nezaplacení.  

Hackathon

Pomyslným vrcholem celé digitální akademie byl celodenní Hackathon, kde se spojily všechny naše teoretické a praktické znalosti dohromady a poprvé jsme “naostro” testovaly webovou aplikaci. Náš tým pro Hackathon se dal dohromady vcelku náhodou. Celá naše třída se měla rozdělit do šestičlenných skupin, abychom si vyzkoušeli agilní vývoj v praxi. Zjistily jsme při tom, že my čtyři nejen sedíme blízko sebe, ale že si sedíme i při týmové práci. Při vzájemném poznávání jsme zjistily, že většinově sdílíme lásku k Pánu prstenů. Toto téma nás od té chvíle provázelo i v našem názvu "Bugs shall not pass!". Domluva před Hackathonem zněla jasně - snažit se podat dobrý výkon, ale hlavně si z něj udělat pěkný zážitek a den si užít. Ačkoliv jsme na konci dne, po téměř 12 hodinách testování byly unavené, náš plán určitě vyšel a máme na co vzpomínat. Další síly bylo třeba napnout při vypracování dokumentace, která shrnovala naše postupy a výsledky, kterých jsme během Hackathonu dosáhly. Bohužel, Hackathon byl posledním offline setkáním naší Digitální akademie, již na jeho konci jsme věděly, že závěrečný galavečer se bude kvůli zhoršující se covid situaci odehrávat online. Prezentaci na závěrečný galavečer jsme tedy připravovaly už jen online. Naše večerní cally přes Zoom se staly příjemnou součástí dne (obzvláště pro ty z nás, které v té době kvůli covidu byly zavřené v domácí karanténě). Ačkoliv to byl trochu boj, přece jen nejlepší nápady vznikají při osobním setkání. Zvládly jsme to a všechny úkoly spojené s Hackathonem jsme splnily.

Galavečer

V den galavečeru stačilo jediné - nachystat si dobré pití a dodržet dresscode od pasu nahoru. To, že galavečer bude online, nás napřed mrzelo, ale nakonec se ukázalo, že to bylo dobré rozhodnutí, díky kterému se mohly zúčastnit ze svých domovů všichni (v tu chvíli ať již pozitivní nebo negativní). Ačkoliv nás bylo více negativních, nálada byla jen pozitivní a galavečer jsme zakončili v Disco místnosti na Zoomu. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo, že náš tým získal na závěrečném galavečeru Unicorna za Hvězdný tým. Všechny se těšíme na posunutý galavečer, kde si alespoň sdělíme svoje dojmy z nových zaměstanání.

„Cesta člověka vždy změní, nikdy se nevrací stejný jako vyšel. Ani my už nejsme stejné. Jsme bohatší o nové zkušenosti, vědomosti, zážitky a přátelství. Když člověk jednou vykročil, nemůže už zůstat stát. Než se starý rok sešel s novým, našla si každá z nás práci v oboru IT, a proto vyrážíme zase na novou cestu. Věříme, že bude stejně úspěšná jako ta s Czechitas."

PS pro budoucí Czechitu

Pokud ještě váháš nebo máš nějaké obavy, hoď to za hlavu a přihlas se. Bude to na dlouho dopředu nejlepší rozhodnutí, které pro sebe uděláš!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter