Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Digitální akademie: Testování Brno očima studentek –⁠ vítězný tým I

#
min

Jak probíhá studium Digitální akademie zaměřená na testování? To ti prozradí tým absolventek.

Chceme změnu!

Na počátku bylo slovo. A to slovo byla ZMĚNA. Změna, která se týkala bez výjimky všech 34 účastnic Digitální akademie. Skupina žen, která chtěla projít profesní tranzicí a přijala tuto výzvu. Mezi tyto odvážné Czechity jsme patřily i my - Jana Horáková, Eva Vašicová, Tatiana Ševčíková, Kateřina Bulová a Šárka Chocenská. Velmi rády se s Vámi podělíme o pár postřehů a zkušeností.

Natočit, vyplnit, přihlásit a jedem!

Abyste pronikly do světa Czechitas, musíte o sobě dát vědět a hezky se představit. Vyplňte přihlášku, napište pár vět o tom, proč se hlásíte a co od Akademie očekáváte. Menší výzvou bylo pro některé natočení videovizitky, která je součástí přihlášky. K tomu vám bude stačit mobilní telefon. Na tuto aktivitu si dopřejte dostatek času. Natrénujte si, co budete říkat. Zkuste pár cvičných minut na kameru. Překonejte stud :-) Teď už jen zbývá čekat a doufat. Přišel mail s dobrou zprávou! Byly jste přijaty do Digitální akademie! Gratulujeme! Nyní je čas na na plánování a přijetí faktu, že následující více jak tři měsíce bude váš kalendář nabitý až k prasknutí. Začnete se scházet na začátku září, projdete řadou peripetií a zkoušek, abyste v prosinci mohly hrdě prezentovat výsledky své práce, získat certifikát a těšit se na další etapu jejich života.  

Máme ten nejlepší tým! 

Prvním úkolem hned v úvodním týdnu je vytvořit tým. Nám se ovšem podařilo tým vytvořit během prvních pár minut seznamovací lekce, tedy ještě před oficiálním zadáním. V tu chvíli jsme věděly, že ambice je něco, co v našem týmu nebude chybět. Na názvu (Ne)řízené střely jsme se shodly v podstatě jednohlasně, což bylo skvělé znamení, jak dobře se nám bude po celou dobu Akademie spolupracovat. 

Průběh Digitální akademie

Výuka

Celou Digitální akademii bylo možné absolvovat v hybridním režimu. Každý si tedy mohl vybrat, co mu v danou chvíli vyhovuje. Lekce během pracovního týdne byly většinou v online režimu ve večerních hodinách. Což bylo výhodné hlavně z hlediska úspory času. Sobotní, celodenní, lekce byly vždy v hybridním režimu, nicméně prezenční účast na těchto lekcích byla nad zlato. Člověk se toho naučí víc a intenzivněji. Máte také možnost pořádně poznat svůj tým. Ale také i lektory a kouče. Plus jako bonus, po těchto sobotních lekcích jsme se společensky družily u piva.

Na rozjezd zjistíte, jak se správně pracuje v agilním vývoji a poznáte několik specifických nástrojů, bez kterých se testeři zkrátka neobejdou. Čím více budete postupovat v rozvoji svých znalostí, tím více zjistíte, jak obsáhlá oblast testování je. A že pozice testera je v agilním vývoji softwaru nezastupitelnou a zodpovědnou rolí (i když by Vám mohl někdo říct opak). Naučily jsme se, co to je bug, jak nacházet bugy, jak je správně reportovat do programu Jira. Co je to Epic, User Story a Test Case – to se nám vrylo pod kůži během prvních týdnů. Nakoukly jsme pod pokličku REST API, DevTools, IntelliJ IDEA a dalších pokročilých nástrojů. 

Exkurze

Abychom nasosaly tu správnou atmosféru a seznámily se s pracovním prostředím spolupracujících firem, každou středu si pro nás jednotliví partneři (spolupracující firmy pozn. red.) připravili společné setkání. Ukázali nám své zázemí a podělili se o své zkušenosti v oblasti testování. V každé firmě na nás čekalo nejen poznávání firemní kultury, ale také plno dobrého pohoštění a případně i malé dárky jako pozornost. Exkurze byly pro nás velmi přínosné. Nejzajímavější bylo zjistit, že každá firma funguje úplně jinak. Ať už co se týká vývoje, používaných nástrojů, ale i toho, jako a co se dá testovat. Za nás můžeme tyto exkurze doporučit! Člověk se dostane do míst, kam by se normálně podívat nemohl.

Závěrečný test

Uaaaaa! Tohle nám běželo hlavou, když jsme se podívaly do rozvrhu, kde v záhlaví tabulky svítil 11. týden a v něm nedělní závěrečný test. Všechny jsme se toho bály. Říkaly jsme si, jaký bude? Bude to těžké? Zvládnu to? Testové otázky obsáhly všechny části, které jsme během předchozích 11 týdnů společně s lektory prošly. Ráno v 8:00 se otevřely brány testu a my jsme se mohly hrdě každá za sebe pustit do práce. Někomu zabralo psaní testu 3 hodiny, někomu 7 hodin a některé z nás tak tak stihly odevzdat do vymezených 12 hodin. Ale všechny jsme to zvládly! Pokud někdo měl méně bodů, než byl požadovaný limit, mohl si své skóre vylepšit na ústním pohovoru týden po testu před komisí. 

Hackathon

Týdny ubíhaly jako splašené a nastala ona sobota, která znamenala, že se blíží konec Akademie. Tato sobota se nesla v duchu Hackathonu. Co to je ten Hackathon? Je to 12 hodin maximálního vypětí všech vašich sil. Ať už fyzických, tak i psychických. Během těchto 12 hodin máte za úkol ukázat, že jste pilně těch předchozích týdnů. studovaly, že umíte pracovat pod tlakem, že víte, jak má správně fungovat agilní tým. Ale hlavně musíte splnit všechny náležitosti, které dostanete ráno v den Hackathonu zadány. My jsme měly to štěstí, že jsme se během těch předcházejících x týdnů mohly v týmu (Ne)řízených střel pořádně poznat osobně, že jsme zjistily, co jsou naše silné a slabé stránky. Díky těmto znalostem jsme přesně věděly, jak si rozvrhnout práci při Hackathonu, kdo bude tým vést, kdo bude se kde v jaké roli cítit dobře. A o to nám šlo!  Proto jsme při Hackathonu pracovaly jako skvěle sehraný tým bez jediného problému. Ano, ani jednou jsme neměly žádný spor! Až neuvěřitelné, pro tým pěti zcela povahově odlišných žen :D Nesmíme zapomenout na velkou podporu našich mentorů a jejich cenné rady po celý den. Také díky jejich “cateringovým” službám jsme měly celý den postaráno o dostatek energie.

Galavečer


Tento večer měl pro nás hořkosladkou příchuť. Na jednu stranu jsme těch extrémně náročných 14 týdnů měly za sebou, na druhou stranu jsme věděly, že nám budou všichni chybět. Nejen ženy z týmu, mentoři, lektoři a kouči, ale i všechny ostatní Czechity, které s námi prošly celou Digitální akademií. Myslíme si, že jsme byly perfektní tým všech 34 žen!
A to jsme netušily, jaké překvapení na náš tým (Ne)řízené střely čeká! Všechny týmy odprezentovaly výsledky své práce, mezi nimi i náš tým. Pro některé členky našeho týmu bylo prezentování výsledků absolutní vystoupení ze své komfortní zóny. Pečlivě jsme se na tuto událost připravovaly, překonaly nervozitu a to se vyplatilo.  Na závěr bylo vyhlášení nejlepšího týmu za celou Digitální akademii a ano, tušíte správně! My jsme to vyhrály! Letošní ročník byl unikátní v tom, že vítězné byly dva týmy a my jsme byly jeden z nich. Pecka! Nečekaly jsme to, ale o to více nás to potěšilo:) 

Závěr

No a co říci na závěr? Digitální akademie je prostě neocenitelná zkušenost. Pokud pokukujete po světě IT a chcete do něj proniknout, neváhejte a běžte do toho. Dozvíte a naučíte se za krátký čas mnoho věcí o testování. Pravděpodobně se zdokonalíte i v time managementu. Bude to náročné, nejen pro Vás, ale také pro Vašeho partnera a děti….ale stojí to za to! Každá z účastnic dala do Akademie kus sebe. Fungování v týmech chtělo toleranci a pevné nervy od každé z nás. Za tým (Ne)řízené střely lze říct jedno: Jsme hrdé, že jsme se ani jednou nepohádaly a vždy držely při sobě. Díky tomu by pro nás každý úkol zvládnutelný a pokud se objevil nějaký problém, vždy se na něj našlo řešení, vždy jsme se dokázaly domluvit. Nikdy asi nezapomeneme na to, když jsme v předvečer odevzdání finální dokumentace k Hackaton zjistily, že máme odevzdávat dva dokumenty místo jednoho a musely napnout všechny síly a rychle dokument dodat.

Za celý náš tým (Ne)řízené střely bych chtěla poděkovat: Organizaci Czechitas za možnost se Digitální akademie: Testování účastnit, koordinátorce Nikči Hanzelkové za trpělivost s jakou nás celou Akademií provedla, lektorkám, lektorům, koučkám, koučům za to co nám “nalili” do hlavy a nesmím zapomenout na naše mentorky z KBC za to, že nás celou Akademií provedly a podporovaly. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na všechny účastnice Digitální akademie: Testování podzim 2022. Dámy, bylo nám ctí tu být s vámi! Jste neskutečně dobré a odvážné!

Jana Horáková, Eva Vašicová, Tatiana Ševčíková, Kateřina Bulová a Šárka Chocenská

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter