Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Datová analýza není jen o grafech

#
min

Většina uživatelů vidí konečný výsledek procesu datové analýzy v podobě reportů, které jsou tvořené různými interaktivními grafy. Tomuto výsledku předchází několik kroků, které si představíme.

Datový analytik je jedním z nejvíce kritických rolí dnešních společností. Získávat z dat cenné informace, které pomáhají společnostem lépe se rozhodovat. Z těchto dat pak vznikají již dříve zmíněné reporty, které zobrazují informace např. o výkonech obchodního oddělení nebo plnění plánu firmy. Obecně se dá říct, že proces datové analýzy má 5 kroků - příprava dat, modelování, vizualizace, analýza a správa. Pojďme si je lépe představit.

Příprava dat

Nejvíce času datový analytik stráví na přípravě dat a jejich modelování. Tyto kroky jsou naprosto nezbytné pro vytvoření následných vizualizací. Nedostatečná nebo nesprávná data mají na jednotlivé reporty negativní dopad, výsledek je zkreslený a nelze z něj vycházet. V rámci přípravy dat se zaměřujeme na kontrolu samotných dat, čištění, opravu chybných nebo nepřesných dat, případně identifikaci chybějících dat.

Modelování

Datové modelování je proces, kdy určí relace (vztahy) mezi jednotlivými tabulkami. Díky správnému propojení tabulek můžeme vycházet z více datových zdrojů nebo celý model vylepšit o další výpočty.

Vizualizace

V tomto kroku vdechneme datům život. Tisíce řádků dat v jednotlivých tabulkách využijeme pro vytvoření vizualizací, které obsahují interaktivní grafy a ze kterých čerpáme cenné informace. 

Analýza

Samotný krok analýzy je naprosto kritickým bodem celého cyklu pro pochopení informací zobrazených ve vizualizacích. Zároveň by měl datový analytik znát analytické schopnosti nástroje a používat ho k identifikací vzorců, trendů a předvídání budoucích výsledků.

Správa

BI (Business Intelligence) nástroje, ve kterých pracujeme s daty a připravujeme vizualizace, se skládají z různých komponent, které je potřeba průběžně kontrolovat a aktualizovat. Datový analytik spravuje tyto komponenty a dohlíží i nad distribucí samotných reportů.

Chceš se vzdělávat v oblasti datové analýzy? V Czechitas máme kurzy pro začátečníky i pokročilé.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Michal Kučera
Lektor

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter