Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Barbora Školová: Moje cesta k IT

#
min

Od biochemie k analýze dat

V dalším příběhu se setkáváme s Barčou, která vystudovala biochemii. V oboru se cítila jako ryba ve vodě, nicméně už v začátcích pracovní dráhy naznala, že to nejspíš nebude ta pravá cesta. I přes těžké rozhodování zvolila cestu do IT a rozhodně neudělala chybu. Jak se Barča dostala až do role datové analytičky?

„Mám pochopení pro všechny ženy, které váhají, hledají se a třeba také řeší dilema „dítě versus kariéra“. Učit se vše od začátku a vkročit do neznáma není lehké. Zároveň ale není nutné rozhodnutí odkládat – až budu na mateřské, až budu po mateřské, až budou děti větší. Čekat na „až“ se nevyplácí, protože se věci mohou vyvinout stejně úplně jinak. A tak bych vám, co tohle řešíte, chtěla dodat odvahu. Stojí to za to, jděte do toho. Je to reálné a otevře vám to nejen oči, ale i dveře.“

 - Barbora Školová, Data Analyst

„Jako ženská před třicítkou jsem všude vnímala, nebo dokonce i slýchala, že si musím vybrat – labina, doktorát nebo dítě.“

Když jsem po osmi letech střídavého studia a hledání sebe sama získala magisterský titul z biochemie, nečekala jsem, že za pouhé dva roky zatoužím po změně oboru. Biochemie je krásná věda, studium mě naplňovalo a na promocích nám slibovali, že jako absolventi MU nesnadného oboru budeme všude žádaní. Praxe byla ale odlišná.

K tomu jsem zjistila, že mít magisterský titul v tomhle oboru vlastně není žádná výhra. Na výzkumné pozice jsem měla titulů málo, na běžné laboratorní pozice zase moc. Práci jsem hledala dlouho a když už jsem ji našla, objevily se jiné komplikace. Neustále jsem se ptala sama sebe, jestli jsem neudělala někde chybu. Když jsem pochopila, že ani změna laboratoře mi nestačí ke štěstí, rozhodla jsem se změnit obor.

Bylo to pro mě těžké rozhodnutí. Po dlouhém studiu jsem měla pocit, že v oboru musím zůstat, navíc jsem v něm byla dobrá a nemůžu říct, že by mě to nebavilo. Cítila jsem ale, že potřebuji práci, která je kreativní a ne rutinní. Ideálně takovou, která mě donutí přemýšlet, umožní se dále vzdělávat a třeba i pracovat odkudkoliv. A protože mě už na univerzitě bavilo zpracování dat zvláštních experimentů, nechala jsem se inspirovat svou kamarádkou a absolvovala u Czechitas Digitální akademii: Data.

O studiu Digitální akademie

Koronavirus nám všem změnil plány a my jsme se museli přizpůsobovat novým podmínkám. Byl to první běh, který probíhal většinu času online a vlastně jsem za to ráda, protože mi to ukázalo, že online opravdu všechno jde. A měla jsem štěstí, nejen, že jsem kápla na super parťačku do týmu, se kterou jsme získaly ocenění Hvězdný projekt, ale hlavně jsem se vydala správnou cestou.

Sice jsem si nesehnala práci hned, jak bych potřebovala, v té době měla většina firem hiring freeze a nenabíraly juniory. Ale podařilo se mi získat práci později – v pátém měsíci těhotenství. A tak od té doby analyzuji data pro organizaci a mám možnost v tom nadále pokračovat i s dítkem, stále ze svého pracovního koutku.

A co ty? Zvažuješ změnu kariéry směrem do IT?

Nepropásni svou příležitost a přihlas se do Digitální akademie Czechitas. Více informací o studiu i o tom, jak ti Czechitas pomůže najít uplatnění, najdeš zde.

IT je budoucnost. I Tvoje!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter