Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Ženy v IT - průzkum Czechitas

#
min

Už je to půl roku, co jsme holky z naší komunity prosili o vyplnění dlooouhého dotazníku na téma Ženy v IT. Pokud jsi dotazník vyplňovala, možná si ještě…

V březnu 2017 jsme se ptali na motivaci žen pro vstup do IT, jejich zkušenosti se začátky v IT, jestli a jak jsme změnili jejich životní příběh a na mnoho dalšího. Následujícího půl roku jsme nezaháleli. Kromě přípravy mnoha Czechitas workshopů a kurzů, nových projektů a dalších akcí jsme trávili čas nad odpověďmi 302 žen a analyzovali je ze všech stran!

Zároveň jsme oslovili k rozhovorům 36 firem především se sídlem v Praze, některé se sídlem v Brně a se zástupci/kyněmi 20 z nich jsme zrealizovali rozhovor. Chtěli jsme prostě znát názor každého. Na co konkrétně?

Zjišťovali jsme, jak probíhá vstup žen do IT. Jaké jsou jejich motivace. Co je pro vstup do IT brzdí a mnoho dalšího. Firem jsme se ptali na jejich otevřenost k rekrutaci žen z neIT oborů na IT pozice, jak přistupují k diverzitě na pracovišti,... obecně, jak se staví k tématu ženy v IT. Mezi odpovědmi jsme také vylovili zajímavé příběhy mnoha z vás, kterým jsme pomohly na cestě do IT a doteď jsme o tom ani netušili. :)

Chtěla bys zjistit, jestli by IT bylo i pro tebe? Přihlas se na některý z našich KURZŮ.

Ptáš se sama sebe, proč jsme to všechno dělali? Tady je odpověď.

Chtěli jsme si potvrdit, že to co děláme, dává smysl. Chtěli jsme zjistit, jestli se zaměřujeme na správnou cílovou skupinu, jestli děláme workshopy na témata, která jsou jednak žádaná našimi příznivkyněmi, ale také jestli získané dovednosti na našich workshopech využijí v praxi za 5 let, protože jak všichni víme, IT roste a vyvíjí se každou vteřinou. Chtěli jsme ujištění, že ženy které na naše workshopy přichází po absolvování vysoké školy se zaměřením například na psychologii, mají u firem v brzké době šanci uspět na pohovorech třeba jako programátorky, nebo vývojářky her. Těch otázek jsme na začátku měli hodně. Jasně, na mnoho z nich jsme odpovědi tušily na základě naší několikaleté praxe, každodenního pozorování, úspěchů mnoha z vás... Chtěli jsme ale mít vše černé na bílém. Abychom třeba při zveřejnění studie mohli ještě hlasitěji říct, že holky do IT patří!

A co nejzajímavějšího jsme například zjistili?

  • Ženy se zajímají o IT, protože chtějí zkusit něco nového, nebo třeba proto, že jim to otevírá možnost najít si nové zaměstnání. Možná takové, o kterém v době studií ani neuvažovaly.

  • Začátek zájmu žen o IT pozorujeme ve věku 11-14 let a nejmasivněji ve věku 20 - 24 let. Hned v závěsu ve věku 25 - 29 let.

  • Přes 50% respondentek, které mají v současné době IT jen jako zábavu, by se tímto oborem do budoucna chtělo živit. To je přes 100 žen ze tří set dotazovaných!

  • Muži patří nejčastěji mezi ty, kdo ženy k IT motivují (79 %), i je od IT odrazují (65 %).

  • Nejvíce motivace pro studium IT ženy nachází samy v sobě! Dalšími motivátory jsou jejich přátelé, partneři, ale i Czechitas :)

  • Ženy nepovažují soft skills jako významně hodnotné pro práci v IT. Pro firmy přitom tato schopnost stojí na vrcholku požadavků při náboru nových “ajťáků” a “ajťaček”. 

Chceš se dozvědět více zajímavých výstupů z naší studie? Prolistuj ji celou ZDE.

Fj

Včera poprvé jsme výstupy studie částečně odkryli našim partnerům. Ty se nyní můžeš dozvědět výstupy celé studie “Ženy v IT” na našem blogu.

P.s.: Pokud jsi nám před časem vyplnila dotazník, díky za Tvé zapojení!

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter